Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer wil uitleg over kapotte wissels

21-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
spoor_33.jpg
De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over de jongste problemen op het spoor. Aanleiding zijn de spoedreparaties van vier kapotte wissels bij Den Haag en Rotterdam woensdag in de avondspits, waardoor het treinverkeer in een deel van de Randstad werd ontregeld en veel treinreizigers flinke vertragingen opliepen.
Brief
Op initiatief van D66 moet Mansveld snel een brief over de gang van zaken naar de Kamer sturen. Ook komt er een debat over de kwestie, zo is donderdag besloten.
Veiligheid
De staatssecretaris zei eerder op de dag dat ze het ,,heel vervelend'' vindt dat treinreizigers last hebben gehad van de spoedreparaties. Maar veiligheid staat voorop. Die afweging zal zeker zijn gemaakt, zei Mansveld. Ze moest nog worden bijgepraat over de exacte aanleiding van de storing en de manier waarop de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Maar blijkbaar vond spoorbeheerder ProRail het noodzakelijk de problemen met de vier wissels acuut te verhelpen. ,,Ik begrijp dat het heel ongelukkig is voor de reizigers. Tegelijkertijd gaat het om een stuk veiligheid'', aldus Mansveld.
Ze wil eerst de feiten op een rijtje hebben voordat ze erover oordeelt. Aanvankelijk gingen er geruchten dat er sprake was van een werkonderbreking of wilde staking van het personeel van ProRail. Maar ,,daar heb ik absoluut geen berichten over meegekregen'', zei Mansveld. ProRail ontkende eerder al dat medewerkers hun werk hadden neergelegd.
'Gebrekkige informatie'
Veel reizigers klaagden over de gebrekkige informatie die ze over de storing kregen. Mansveld kan dat niet beoordelen. De informatie naar reizigers moet volgens haar zo goed mogelijk zijn. Ze zou het vervelend vinden als dat woensdagavond niet het geval was.
Controle
Vakbond FNV Spoor en de Vakbond Voor Rijdend Personeel (VVMC) willen dat alle spoorwissels in het land worden gecontroleerd. ,,Machinisten die dagelijks met hoge snelheid over honderden wissels rijden willen zekerheid over de betrouwbaarheid van de wissels'', aldus de VVMC. ,,Spoedreparaties aan de wissels zijn aan de orde van de dag. De communicatie hierover ging niet verder dan preventieve controles en vervanging van onderdelen.''
,,De vakbond heeft haar eigen mening over wat er aan de hand is. Ik wil eerst weten wat er is gebeurd'', aldus Mansveld. Momenteel wordt de staat van het spoor al onderzocht, wat elke 5 jaar gebeurt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!