Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer wil onderzoek naar ‘bedenkelijke’ investeerders die vakantieparken opkopen

01-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4154 keer bekeken
  •  
groot vakantiepark 1127

Een grote Kamermeerderheid steunt de twee moties van SP-Kamerlid Sandra Beckerman over de situatie op de Nederlandse vakantieparken. De regering gaat binnen zes maanden onderzoek doen naar de huurbescherming voor huurders van recreatiewoningen. En daarnaast zal er onderzoek gedaan worden naar “bedenkelijke buitenlandse roofinvesteerders die inmiddels 54 procent van alle vakantieparken in bezit hebben.”  

Kassa liet onlangs zien hoe steeds meer vakantieparken door investeerders worden omgebouwd tot luxe oorden met dure chalets. De oorspronkelijke huurders van recreatiewoningen moeten wijken voor de rijken. Het gaat vaak om mensen die al tientallen jaren op een park een huisje huren. Beckerman kondigde in Kassa aan hierover aan de bel te zullen trekken.

De motie over een onderzoek naar opkoop van vakantieparken door buitenlandse roofinvesteerders werd door 110 van de 150 Kamerleden gesteund. Alleen de VVD, JA21 en Groep Van Haga stemden tegen.

De motie van SP-Kamerlid Beckerman over een onderzoek naar het uitbreiden van de rechten van huurders van grond op vakantieparken kreeg steun van 113 Kamerleden. De VVD en Groep Van Haga stemden tegen, de overige partijen voor. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

nicol118
nicol1181 dec. 2021 - 17:03

Dit artikel werkt verwarrend. Het gaat niet om opgekochte vakantieparkeh. Een vakantiepark (ook recreatiepark of bungalowpark) is een park met vakantiehuizen die verhuurd worden aan vakantiegangers en toeristen. Hier is juist sprake van campings waar de houders van staanplaatsen met een stacaravan of chalet (zijn beide verplaatsbaar) moeten verdwijnen nadat de camping is opgekocht. Men moet plaats maken voor recreatiewoningen die (nadat deze eerst voor veel geld aan particuliere beleggers zijn verkocht) door een exploitant (Roompot/Europarcs, etc.) tegen vergoeding verhuurd gaan worden. Het gaat dus niet om huurbescherming voor de huurder van recreatiewoningen, maar omde huurbescherming voor de huurders van staanplaatsen die men moet verlaten nadat de camping is verkocht.

JannieBoe
JannieBoe1 dec. 2021 - 16:23

Het is niet links, het is niet rechts maar een grote Kamermeerderheid die stemt voor een motie: Onderzoek doen naar de huurbescherming voor huurders van recreatiewoningen. Daar hoef je niet links of recht voor te zijn, het mag ook troelala zijn, maar nadenken over dat gebrek aan huurbescherming mag gerust.

Donuts
Donuts1 dec. 2021 - 16:18

Quote: 'Het gaat vaak om mensen die al tientallen jaren op een park een huisje huren.' Precies ja! Al tientallen jaren waardoor anderen geen enkele kans krijgen om ook een huisjes te huren of te kopen op een vakantiepark. Erg egoïstisch van die bejaarden. Gelukkig heeft mijn partij tegen gestemd!

1 Reactie
nicol118
nicol1181 dec. 2021 - 17:08

Correctie: Men huurt geen huisje men huurt een staanplaats om daar een eigen stacaravan of chalet (beide verplaatsbaar) op te plaatsen. Eigenaren van recreatiehuizen behoren tot een andere categorie en kopen deze huizen om die aan u te kunnen verhuren!

Donuts
Donuts1 dec. 2021 - 16:15

Quote: 'Het gaat vaak om mensen die al TIENTALLEN jaren op een park een huisje huren.' Precies ja! Die oudjes geven anderen geen schijn van kans om ook een tijdje een vakantiehuisje op zo'n park te huren of te kopen! Zeer egoïstisch dus. Gelukkig heeft mijn partij tegen gestemd!

hendrikus-a
hendrikus-a1 dec. 2021 - 13:36

Heel goed van de SP, zij komen steeds weer voor de kleine man op.Alleen jammer dat veel van de laagbetaalde mensen dat niet zien en dus ook niet op de SP stemmen.

honza23
honza231 dec. 2021 - 13:04

Typisch links weer: "roofinvesteerders". Ze roven nl. niets, ze kopen iets.

Helen 66
Helen 661 dec. 2021 - 12:50

Typisch VVD weer en VVD light. De gewone mensen worden weer aan de kant geschoven, opdat de welgestelden een 2e luxe huis moeten verwerven. En geld natuurlijk speelt weer de hoofdrol. Dat 54% van de vakantieparken in Nederland al in handen is van buitenlanders is onbestaanbaar. Slapen ze in Den Haag? Zoals hele dorpen, zoals Giethoorn, in het bezit zijn van Chinezen, net zoals industrieen. Hoog tijd dat ze uit coma komen daar en paal en perk gaan stellen en terugdraaien waar ook maar mogelijk. Rutte verkwanselt heel Nederland. Wat houden we nog over? Wat is nog Nederlands?

1 Reactie
honza23
honza231 dec. 2021 - 13:05

Heel veel 2e huizen zijn in handen van "gewone mensen". Je weet wel, die gewoon werken, sparen en kopen. Niet iedereen zit in de Bijstand...

Toon van Leersum
Toon van Leersum1 dec. 2021 - 11:42

Natuurlijk stemmen de VVD en Van Haga tegen die zijn alleen voor de rijken en de arme mensen die al jaren genieten op geen luxe park worden weer weggejaagd.

1 Reactie
tjalsma
tjalsma1 dec. 2021 - 12:56

Dit heet economie, en van arme sloebers wordt niemand rijk. Het grote en rijke investerende geld gaat zijn gang en worden extreem rijker. En die laagverdieners met hun goed onderhouden, maar vaak oude en afbetaalde stacaravan moeten oprotten. Niet OK, maar duizenden jaren geleden was het ook al zo......en veranderen schijnt maar niet te lukken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!