Kassa

Je recreatiewoning moet plaatsmaken voor dure chalet: kan dat zomaar?

25-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
15008 keer bekeken
  •  

Je staat al tientallen jaren op een vakantiepark en hebt je recreatiewoning omgetoverd tot je eigen paleisje. Maar dan opeens word je weggejaagd, omdat jouw paleisje plaats moet maken voor dure chalets. En deze zijn voor de gewone man niet meer te betalen.

In april dit jaar besteedden we uitgebreid aandacht aan het recreatieoord Hoek van Holland, één van de laatste vakantieparken die nog door de gemeente wordt beheerd. Het leek erop dat de bewoners moesten wijken voor het grote geld. Poen dus in plaats van goed fatsoen. Maar de uitzending deed een hoop stof opwaaien: de wethouder maakte zijn excuus en is gesommeerd om mét de bewoners sámen een nieuw plan te ontwikkelen. Fantastisch dus voor de Rotterdammers, maar helaas zijn er in Nederland meer mensen de dupe van poen in plaats van fatsoen. 

Caravanpark Nieuw-Loosdrecht

In oktober 2020 krijgen de huurders van caravanpark Nieuw-Loosdrecht een brief van de eigenaar. Hij verkoopt het park. De naam van de nieuwe eigenaar wordt dan nog niet bekend gemaakt. In april 2021 krijgen de huurders plots een mail van Marinapark Residentie Nieuw Loosdrecht. Pas dan weten ze wie de nieuwe eigenaar is.

In augustus krijgt iedereen een filmpje toegestuurd met een impressie van het nieuwe park. Hieruit blijkt dat er in de toekomst alleen nog plek voor nieuwe recreatie-villa’s. De oude chalets en caravans moeten daarom verdwijnen.

Plek leeg opleveren en afstandsverklaring tekenen

De bewoners betalen nu jaarlijks gemiddeld 3000 euro huur- en/of stageld. Daarvoor kunnen ze zes maanden op het park staan en een bootje voor hun eigen plekje leggen. De chalet of caravan hebben ze zelf betaald. In het gesprek met de nieuwe eigenaar horen ze tot hun schrik dat niet alleen hun chalet of caravan weg moet, maar dat ze hun plek ook leeg moeten opleveren. Daarvoor moeten ze ter plekke een afstandsverklaring tekenen.  

Van 3000 euro naar 500.000 euro

Ook krijgen ze een aanbod om de plek te kopen. De huurders moeten dan minimaal 300.000 euro voor de grond betalen en 250.000 euro voor de woning die erop wordt gezet. Ze kunnen ook een plek huren, maar dat gaat dan 24.000 euro per jaar kosten. In een individueel gesprek mogen ze kiezen wat ze doen. Wel moeten ze een geheimhoudingsplicht tekenen.

Beëindiging contract

In het contract dat de huurders ooit hebben getekend staat dat als de ondernemer wegens herstructurering de overeenkomst beëindigd, er een andere plek moet worden aangeboden. Is dit niet mogelijk? Dan moet er in ‘gezamenlijk en goed overleg’ gezocht worden naar een ‘bevredigende' oplossing.

Maar bevredigend is het allerminst, want de recreanten moeten binnen drie maanden hun plek leeg opleveren. Sommige mensen krijgen nog wat geld voor hun chalet, maar andere mensen moeten zelfs geld betalen voor het schoonmaken van de plek waar zij zich jarenlang veilig waanden.

Maureen: "Ik denk dat we binnen vijf minuten een handtekening hadden gezet en binnen tien minuten buiten stonden, want als we nu niet zouden tekenen dan zou het aanbod niet meer gelden."

Roek: “Als je dit vertelt, gelooft niemand het. Rutte noemt het een gaaf land. Ja, een gaaf land is het, maar dan wel voor een bepaalde groep mensen."

ANWB: 'Je bent kwetsbaar'

Volgens Annemieke Zerdoun, juridisch adviseur bij de ANWB is het probleem dat het hier niet om een camping gaat die onder de RECRON-voorwaarden valt. "Want dan heb je meer rechten als recreant. In alle gevallen, met of zonder RECRON-voorwaarden, is het zo dat je staat op de grond van een ander. Dus je bent kwetsbaar, omdat je weet dat er een moment kan komen dat je weg moet gaan. Ook deze voorwaarden geven geen garantie op het voorkomen van alle problemen, maar deze bieden de recreant wel betere bescherming. En als er toch een geschil is, hoef je niet naar de rechter, maar kun je naar de Geschillencommissie. ”

Trend: niet eerste park dat in handen valt van ontwikkelaars

Voor oud-wethouder Jaap van Waveren is het een trend, want het is zeker niet het eerste park dat in handen valt van ontwikkelaars. “Deze mensen hebben gewoon pech dat ze op een particulier terrein staan. Het is een typische ontwikkelaar die er met de botte bijl in gaat. Loosdrecht dreigt een gebied worden voor de happy few."

Gemeente Wijdemeren zegt in een reactie dat ze geen rol spelen in de verkoop tussen twee particuliere partijen en ook geen invloed heeft op de verhuur- en verkoopprijzen. Maar ze zegt de gevoelens van de huidige huurders, namelijk dat het grote geld de kleine recreant nu lijkt weg te drukken, te begrijpen.

De gemeente krijgt pas een rol wanneer er een bestemmingsplanwijziging of vergunningen aan worden gevraagd. “In het huidige bestemmingsplan (van 20-12-2012) is vastgelegd dat het gebied de bestemming '(verblijfs)recreatie' heeft in de vorm van: recreatiewoningen, stacaravans, chalets, die bedrijfsmatig worden geëxploiteerd of een bedrijfsmatig geëxploiteerd kampeerterrein. Recreatie is hier vier seizoenen toegestaan."

In gesprek met eigenaar

Wethouder Jan Jaap de Kloet gaat binnenkort in gesprek met de bewoners en de nieuwe eigenaar. “We zouden wel aanspraak kunnen maken op de redelijkheid. Is het redelijk dat als iemand er zestig jaar zit binnen drie maanden weg moet?”

Harry Verbeucken van Marinaparken zegt in een reactie dat het park voornemens is om vragen te beantwoorden en toe te lichten. Het kiest ervoor om alle huidige huurders eerst persoonlijk te informeren over “de gezamenlijke mogelijkheden, de inrichting van de kavels te bespreken en de komende plannen toe te lichten”.

Kamervragen over eigendomsrecht huurders recreatiewoningen

Inmiddels heeft minister Ollongren Kamervragen beantwoord van SP Kamerlid Sandra Beckerman. Beckerman is niet tevreden met de antwoorden en zal binnenkort een motie indienen om het eigendomsrecht voor huurders van recreatiewoningen te borgen.

N.B.: De opnames van de oud-wethouder zijn gemaakt op een jachthaven in Loosdrecht. De jachthaven heeft geen banden met Caravanpark Nieuw Loosdrecht.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Annemarijs
Annemarijs1 okt. 2021 - 13:56

Er blijken intussen zoveel vakantieparken te zijn waar de 'vaste' huurders van jaarplaatsen de huur wordt opgezegd, omdat ze plaats moeten maken voor resorts met luxe recreatiewoningen, dat er nu een initiatief is om een landelijke organisatie op te zetten. Naast aandacht in media en van consumentenorganisaties (Kassa, Radar, Consumentenbond en ANWB) wordt gehoopt op ruime aandacht van politici, zodat er eindelijk een betere rechtsbescherming en eventuele schadeloosstelling mogelijk wordt.

LonnekeJ
LonnekeJ1 okt. 2021 - 10:36

Wij zijn wezen kijken naar deze vakantiehuizen. Het leek allemaal heel aantrekkelijk, maar hebben ondanks het eenmalige aanbod toch niet meteen gekocht. Thuis erover nadenkend vonden we de gang van zaken een beetje vreemd. Later, na de uitzending van Kassa, hebben we besloten toch geen vakantiehuisje te kopen. Wij willen geen plekje ten koste van het vakantiegenot van anderen. Ik hoop, dat er nog een oplossing komt voor de gedupeerden.

gypsyjoy
gypsyjoy27 sep. 2021 - 20:43

Dit is al heel lang aan de gang. Ik heb het zelf meegemaakt.De gemeente kocht de grond op en donderde ons eraf. Aanvankelijk zonder genoegdoening, maar we hebben hard geknokt. Mijn huisje was uit 1937, momunentenzorg was niet geinteresseerd. Er werd ons geen andere plek geboden en ik mocht mijn huisje toch mee nemen? Alsof dat kan met iets wat al zo oud is. Ik heb toen ook bij oa Kassa aangklopt,wetende dat deze praktijken geen unicum zijn.Er was toen geen belangstelling voor. Gelukkig nu wel. Helaas is recreeren niet meer weggelegd voor normale inkomens en uitsluitend voorbehouden aan mensen die goed bemiddeld zijn.Mensen die niet 3hoog achter hoeven te wonen bijvoorbeeld. De tweedeling wordt steeds zichtbaarder. Triest. Diep triest. Nederland schaam u!!

Quinta21
Quinta2127 sep. 2021 - 15:51

Kunnen we in beeld brengen waar dit allemaal speelt en deze parken ook benoemen? Dus "name and shame", want er lijken vreemde praktijken te gebeuren met zelfs intimidaties door nieuwe eigenaren. Dat zorgt dat andere mensen niet in de val lopen. Heb zelf interesse in de koop van een chaletje, maar ben erg huiverig geworden na het zien van de uitzending. Ook de goede parken/eigenaren mogen genoemd worden!

Eugenie Louise
Eugenie Louise27 sep. 2021 - 12:42

Het is een landelijk probleem. Ook omgeving Veluwe worden campings verkocht en moeten mensen vertrekken. Ze kunnen een wat oudere caravan of chalet niet op de plaats verkopen en moeten voor veel geld de woning laten afvoeren en de plaats schoon opleveren. Zij kunnen de luxe chalets die er voor in de plaats komen nooit betalen. Zo sneu.

wim koelewijn
wim koelewijn26 sep. 2021 - 14:10

Ik hoop van harte dat de kapitalisten die zich op deze plek iets kunnen veroorloven zich achter de oren krabben over deze gang van zaken en daarom niet op deze manier een plekkie willen...maar ja..deze reactie is een utopie.....

Olaf13
Olaf1326 sep. 2021 - 10:07

Even aanvullend; Het merendeel op park van programma woonde daar niet permanent. Zijn gewoon recreanten die nu moeten wijken voor het grote geld. Mocht het niet duidelijk zijn wat ik bedoel met ontmoedigen... ik bedoel daarmee dat de gemeente de grote projectontwikkelaars meer in de weg moet leggen om dit soort praktijken tegen te gaan... maar ook daar zal wel weer met de geldbuidel zijn geschud.

rinuszwam
rinuszwam26 sep. 2021 - 9:34

Wij hebben circa 12 jaar op Park de Kievit Baarlenassau gewoond én gerecreëerd op eigen grond én een eigen chalet ! ook daar kwam een nieuwe eigenaar die het hele park opkocht incl. zijn eigen regels enz.enz. ! incl. veel ellende voor de betrokken bewoners ! Om onder deze mensonwaardige situatie uit te komen hebben we onze grond én chalet aanzienlijk onder geldende prijs maar verkocht !! Maar nog steeds voelen wij ONRECHTVAARDIG BEHANDELD !!! Dit is nou één van de kenmerken van een doorgeslagen VVD /CDA Kapitalisme !! waar gewone Burgers altijd te dupe zijn c.q. worden !!

1 Reactie
Quinta21
Quinta2127 sep. 2021 - 15:46

Wat speelt en bij De Kievit , want er worden meerde chalets aangeboden? Zelf heb ik interesse in een chalet daar, maar wordt nu extra voorzichtig. Met eigen grond kunnen ze je toch weinig maken...of wel?

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer26 sep. 2021 - 7:47

Veel mensen wonen permanent op zo'n bungalowpark. Men vergeet echter, dat dit niet officieel niet mag. Men kan de investering van het chalet kwijtraken omdat je geen rechten hebt, je huurt de grond voor recreatie.

3 Reacties
Marcel666
Marcel66626 sep. 2021 - 9:38

Je mag 20 huizen bezitten, en waar woon je dan? Waar je staat ingeschreven, je kunt dus ergens wonen maar grotendeels elders verblijven. Op vakantieparken kun je dus het hele jaar door legaal verblijven. Zou van de zotten zijn dat in de woningnood welk we ervaren men hier een stokje voor probeerd te steken. Deze mensen op dit soort parken mogen we bedanken want ze bezetten maar een klein plekje een "Tiny House" ipv een dikke grote woning. En dit doen ze al recreëren de 😌

rinuszwam
rinuszwam1 okt. 2021 - 12:06

Ik heb de grond met chalet gekocht e.e.a. via de notaris !!

rinuszwam
rinuszwam1 okt. 2021 - 12:08

Hier in Nederland alsmede nog meer landen hebben de Rijken voor het zeggen , zij bepalen het o.a. ook in de politiek én natuurlijk met hun overvloedige GELD !!

Olaf13
Olaf1325 sep. 2021 - 21:51

Macht van het geld.... Jammer van de gemeente dat er geen ontmoediging plaats vindt. Wij op ons park mogen tot November, geen heel jaar bewoning. Neem aan dat miljoenenwoningen wat slechter lopen als er ook paal en perk wordt gesteld aan gehele jaar bewonen.... De lobby wint wederom....

1 Reactie
Marcel666
Marcel66626 sep. 2021 - 9:41

Ontmoediging? ze zouden er een bewoon vergunning erop moeten drukken. Hulde aan men in een Tiny House. En 11 maanden "recreëren" en een maandje op vakantie is ook prima te doen 😂 is niets ontmoedigend aan😆

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!