Kassa

Kamer wil af van gokreclames voor risicovolle kansspelen

17-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
gokken loterij kansspel 1127

Een Kamermeerderheid wil gokreclames voor risicovolle kansspelen aan banden leggen. Een motie van SP'er Michiel van Nispen kreeg voldoende steun. Demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming gaat "goed kijken" wat hij gaat doen met de wens van de Kamer. 

Dekker vindt dat het mogelijk moet blijven om reclame te maken voor online gokken om het legale gokaanbod onder de aandacht te kunnen brengen. Bovendien wil hij voorkomen dat bijvoorbeeld sportclubs noodzakelijke inkomsten uit shirtsponsoring mislopen.

'Niet spaarzaam'

De Kamer nam een motie aan waarin gevraagd werd om een verbod op "ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen". Dekker vraagt zich af "wat daar nou precies onder wordt verstaan". Hij is het wel met de Kamer eens dat gokaanbieders "niet spaarzaam zijn geweest" met hun reclame-uitingen. Aanscherping van de regels rond bijvoorbeeld de uitzendtijden van reclames vindt hij "goed realiseerbaar", maar verder zegt hij nog te moeten kijken hoe de motie "haalbaar en werkbaar" uitgevoerd kan worden.

De reclames van Toto waarin bekende Nederlanders zoals Wesley Sneijder, Kim Feenstra en Hans Klok te zien zijn, zetten volgens Jellinek minderjarigen of jongvolwassenen aan tot gokken en kunnen uiteindelijk tot een verslaving leiden. De kliniek voor verslavingszorg gaf er in oktober uitleg over in Kassa.

Consumentenbond blij met meerderheid

De Consumentenbond is blij dat een meerderheid van de Kamer bezwaar heeft tegen de gokreclames. Dinsdag liet de bond weten de samenwerking met de Stichting Reclame Code op te heffen vanwege de regels rondom online gokken. "‘We hebben steeds aangegeven dat de code te weinig bescherming biedt aan kwetsbare groepen tegen kansspelverslaving. Maar de Stichting wilde niet luisteren naar onze bezwaren", aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!