Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer voor landelijke bibliotheekpas

11-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bibliotheek_10.jpg
Er komt een landelijke bibliotheekpas. De Tweede Kamer heeft dinsdag een voorstel daarvoor van Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie aangenomen.
Geen goede zaak
,,Soms is het veel praktischer om bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt boeken te lenen. Dat is nu nog niet altijd mogelijk'', lichtte Dik-Faber eerder toe. Op dit moment kunnen bibliotheken volgens het Kamerlid ook hogere tarieven in rekening brengen voor niet-ingezeten en dat vindt ze geen goede zaak, zeker niet als ze denkt aan mensen die ergens wonen waar geen volwaardige bibliotheek is. Met zo'n landelijke pas kan dat ook worden opgelost.
Niet overgeleverd
Buurtbewoners moeten worden geholpen als ze zelf een bibliotheek overeind willen houden, met bijvoorbeeld vrijwilligers of het combineren van de bibliotheek met een andere (eventueel commerciële) functie. Het moet een recht worden zoiets te doen, zodat de buurtbewoners niet zijn overgeleverd aan de gemeente. De gemeente moet zo nodig juridische, organisatorische en financiële ondersteuning aan het initiatief geven. Een voorstel van het CDA hiervoor haalde het dinsdag in de Kamer eveneens.
Nieuwe ontwikkeling
Met de landelijke pas wordt het mogelijk om bijvoorbeeld in Amsterdam een boek te lenen en vervolgens in Den Haag terug te brengen. ,,Dat kan soms leiden tot onevenwichtigheid in het aanbod per vestiging, maar wij verwachten dat het zichzelf oplost'', zei een woordvoerster van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB). De vereniging is over het algemeen blij met de nieuwe ontwikkeling.
Harmonisatie
Dat bibliotheken nu nog verschillende tarieven hanteren, hoeft volgens de zegsvrouw geen probleem te zijn. ,,Natuurlijk is harmonisatie nodig, maar over het landelijk principe zijn we het eens. Door de subsidieverschillen per gemeente blijft de kans op kleine verschillen in het tarief bestaan.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!