Kassa

Kamer steunt opslag beelden van kentekens

20-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
beveiliging_02.jpg
Het plan van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om camerabeelden van voertuigen en kentekens op te slaan en vier weken te bewaren, kan rekenen op steun in de Tweede Kamer. In elk geval VVD, PvdA, PVV en CDA zijn het eens met het voorstel dat de politie meer tijd geeft om misdaden op te lossen.
Privacy
De Kamer praat woensdag over de plannen van Opstelten. De partijen willen wel dat de minister de privacy van mensen goed beschermt. Ook moeten de beelden alleen maar worden gebruikt om criminelen op te sporen.
Bewaartermijn moet langer
Door de beelden langer te bewaren, kan de politie deze ook later nog gebruiken. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt van de PvdA vindt het dan ook logisch dat de bewaartermijn enkele weken wordt. ,,Als je de beelden meteen wegdoet en er wordt later aangifte gedaan, dan heb je dus eigenlijk bewijs weggegooid'', vindt hij.
'Beelden moeten op juiste manier worden gebruikt'
PVV-Kamerlid Louis Bontes wil dat Opstelten wel voldoende waarborgen inbouwt om ervoor te zorgen dat de beelden van de kentekens op de juiste manier worden gebruikt. Daar heeft ook de VVD nog vragen over. Kamerlid Ard van der Steur wil onder meer weten wie er allemaal toegang heeft tot de gegevens. Verder vraagt hij zich af of de bewaartermijn van vier weken voldoende is. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!