Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer roept top ING op het matje

08-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ING 930x520
Na een salarisverhoging voor de topman van ING roept de Tweede Kamer de top van het bedrijf op het matje. President-commissaris Jeroen van der Veer moet op een hoorzitting tekst en uitleg komen geven.

D66: 'salarisverhoging bizar besluit'

D66-Kamerlid Jan Paternotte kreeg een meerderheid van de Kamer achter zijn voorstel, meldde hij donderdag. Hij vindt de salarisverhoging een bizar besluit en wil dat de top de stap uitlegt. Ook GroenLinks pleitte voor een hoorzitting.
ING wacht de uitnodiging van de Tweede Kamer af, zei een woordvoerder desgevraagd. Of Van der Veer er gehoor aan zal geven, kon hij nog niet zeggen. In het verleden was de top van de bank doorgaans wel bereid vragen van volksvertegenwoordigers te komen beantwoorden.

CDA: 'flinke deuk in vertrouwen bankensector'

Coalitiepartij CDA noemt de salarisverhoging een kamikaze-actie van de ING-top. ,,Herstel van vertrouwen in bankensector loopt vandaag weer een flinke deuk op. Moreel niet te verdedigen. Geloofwaardigheid in het geding'', aldus Kamerlid Erik Ronnes. En volgens Eppo Bruins van de kleinste regeringspartij ChristenUnie mist de bankensector nog steeds gevoel voor ,,maatschappelijke betamelijkheid.''

'Gewone man moet het met kruimel doen'

Grootste oppositiepartij PVV noemt de salarisverhoging schandelijk. ,,Terwijl de topmannen vrolijk doorgraaien - 50 procent erbij - moet de gewone man het met een kruimel doen'', aldus PVV-leider Geert Wilders.

'Stuitende arrogantie'

GroenLinks vindt dat de stap getuigt van stuitende arrogantie. In wat voor universum leeft de top van ING, vraagt fractieleider Jesse Klaver zich af. Bovendien lijkt het erop dat bonusregels worden omzeild, zegt Kamerlid Bart Snels. Hij wil een debat met de minister van Financiën.

'Geen begrip maar aanpakken'

Ook de SP is niet te spreken over de salarisverhoging, kort na een recent massaontslag. ,,Hopen op begrip? Ik dacht het niet! Aanpakken'', vindt fractievoorzitter Lilian Marijnissen.
De kleinere linkse oppositiepartij PvdA vindt het stuitend dat de ING-top ,,zichzelf verrijkt'' en medewerkers ,,afscheept'' met 1,7 procent loonsverhoging. Volgens fractievoorzitter Lodewijk Asscher heeft de financiële sector helemaal niets geleerd van de crisis. 

NCD vindt verontwaardiging onterecht

De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) vindt de collectieve verontwaardiging over het salaris van ING-topman Ralph Hamers onterecht, vooral uit de politieke hoek.

Typisch Nederlands

Dat de politiek zich met het salaris van Hamers bemoeit vind NCD-directeur Gerard van Vliet typisch Nederlands. Volgens hem is daarbij sprake van effectbejag met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. ,,We staan maar al te graag klaar met ons 'domineesvingertje' om iedereen de les te lezen als het ons uitkomt. Als je internationaal mee wilt spelen is dat niet echt constructief.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!