Kamer is bijbetalen voor wc-papier beu
20-05-2011
• leestijd 2 minuten
Zorginstellingen die nu nog cliënten laten betalen voor bijvoorbeeld brood, melk, wc-papier of andere zaken die gewoon tot de verzekerde zorg horen, kunnen direct sancties verwachten.
Na eerdere ophef over deze onterechte bijbetalingen vinden Kamer en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) dat er lang genoeg is gepraat. De bewindsvrouw kondigde donderdag in de Tweede Kamer aan dat de tijd van voorlichten en waarschuwen voorbij is en dat het afgelopen moet zijn met dit ,,pikken'': er gaat gehandhaafd worden.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan de namen bekendmaken van de instellingen waar het niet volgens de regels gaat. Wat betreft Tweede Kamerlid Karen Gerbrands (PVV) zou de NZa elke week wel met een lijstje kunnen komen, een suggestie die de bewindsvrouw niet afwijst.
,,Eerlijk gezegd heeft het ook mij verbaasd dat dit na alle ophef en zachte maatregelen toch nog gebeurt: bijbetalen voor dingen waarvoor het niet mag. Het is nu inderdaad tijd te gaan handhaven met de zware middelen die we hebben. Die heeft de NZa, maar ik wil geen sancties die cliënten treffen'', stelde de staatssecretaris.
Veldhuijzen van Zanten vindt dat ze de vaart erin houdt. De PVV denkt daar anders over. ,,De dementerende meneer moet langs vier loketten om een klacht in te dienen. Dit gebeurt al jaren en het moet stoppen.'' Op haar beurt stelde de staatssecretaris: ,,De NZa gaat handhaven. Ik kan moeilijk zelf een telefoonnummer openen zodat cliënten mij kunnen bellen en ik zelf achter het wc-papier aan ga.''
De bewindsvrouw kan zelf niet optreden tegen bestuurders van instellingen waar het mis gaat. Maar ze gaat er vanuit dat een raad van toezicht in actie komt als een bestuur niet ingrijpt. ,,Er zijn geen strakkere regels en wetten. Dit kan ik doen en dat doe ik ook. Meer is er nu niet'', aldus Veldhuijzen van Zanten die aangeeft dat mensen die ten onrechte voor zaken hebben betaald, dit kunnen terugvragen.
Op de lange termijn wil ze het probleem van onterechte betalingen in zorginstellingen aanpakken door de rechten van cliëntenorganisaties wettelijk beter te regelen. Ook denkt ze dat er door het scheiden van wonen en zorg sowieso meer ruimte komt voor persoonlijke wensen van mensen die langdurig zorg nodig hebben.
ANP