Kassa

Kachel-apk om overlast van houtstook te voorkomen

13-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2258 keer bekeken
  •  
kachel 1127

De Nederlandse Haarden- en Kachelbrancheorganisatie (NHK) pleit voor een periodieke apk-keuring voor de kachel. Naast de verplichte keuring zou elke kachel dan na uiterlijk vijftien jaar vervangen moeten worden. Dit blijkt uit berichtgeving van De Telegraaf. Kassa besteedde in 2020 ook aandacht aan de gezondheidsrisico's van houtkachels.

De voorstellen van de NHK komt aan de vooravond van de ‘Ecodesign’ richtlijn. Dat is een Europese richtlijn die vanaf 1 januari 2022 in werking treedt. Daarbij dient elke kachel en haard die verwarmt op hout of pellets een label te krijgen. Apparaten met een dergelijk keurmerk verbranden duurzamer en efficiënter dan oude toestellen. 

Begin volgend jaar onderzoeksresultaten

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat nog onderzoeken in welke mate de luchtverontreiniging door houtstook kan worden verminderd. Begin volgend jaar komen daarvan de uitkomsten, beloofde Staatssecretaris Steven van Weyenberg. 

NHK snel in gesprek

Vicevoorzitter Gert Kooij van de NHK geeft aan dat hij snel in gesprek gaat met het departement en belangenorganisaties zoals het Longfonds over de kachelkeuring voor oudere kachels en haarden. 

Bron: De Telegraaf/ANP

Bekijk hieronder de uitzending van Kassa

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Marionvd
Marionvd14 dec. 2021 - 8:13

Jeeh zeg ,mogen we zelf nog nadenken of doen . Laat de houtkachel lekker branden ,natuurlijk met goed hout dat niet gelakt is .en genieten maar ,ruikt trouwens best l kker hoor zo iets van vroeger ????

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe14 dec. 2021 - 9:40

Dat nadenken, daar zijn we het volledig over eens. Dat is ook de reden dat ik geen houtkachel heb. Ik zou het voor mijn geweten nooit kunnen verantwoorden dat ik een miljoen mensen een slechtere gezondheid bezorg door mijn gedrag. Of dat ik mede verantwoordelijk zou zijn voor jaarlijks 3000 dode medeburgers door mijn kachel. Dat er niks aan de hand is als je maar 'goed' stookt is een dooddoener van jewelste die ook nog eens niet klopt. Uit élke houtkachel komen fijnstof en kankerverwekkende stoffen.

Jozzie
Jozzie18 dec. 2021 - 5:51

Inderdaad, denk na! Want als je zou nadenken dan zou je zeker niet stoken.

Het zelfde lietje
Het zelfde lietje13 dec. 2021 - 22:57

Wanneer worden er eens fijnstof en ultrafijnstof normen gedefinieerd en toegepast op alles wat een uitlaat of schoorsteen heeft, hoe moeilijk kan dat zijn. Er is door de WHO al lang vastgesteld wat die normen zouden moeten zijn.

praat mee
praat mee13 dec. 2021 - 17:24

ook houtkachels moeten gecertificeerd worden. Daar heeft het NHK weer een boterham aan.Net of een goedkeuring van het NHK ook het stookgedrag een goedkeuring krijgt.Het is net als bij de RWD dat ieder voertuig dat op de openbare weg kan,geregistreerd moet worden, waar gaan we naar toe met al die regeltjes

fikfeeks
fikfeeks13 dec. 2021 - 12:58

Wat een onzin. Wat er uit je schoorsteen komt heeft te maken met het soort hout en je manier van stoken. Leuk bedacht allemaal zo'n "keuring" , maar hoe ga je dat in praktijk doen? Niet iedereen stookt even vaak of altijd hetzelfde hout. Bovendien, goed stoken moet je leren. En heel slim van NHK om voor te stellen dat iedere kachel dan maar na uiterlijk 15 jaar vervangen moet worden. Een fatsoenlijke kachel kost nogal wat. Onze speksteenkachel van Barbas kostte 18 jaar geleden al ruim €3500,- en is voorlopig nog niet versleten. Mooie omzet voor de kachelbranche.

1 Reactie
Jozzie
Jozzie18 dec. 2021 - 5:57

Wat uit je schoorsteen komt zijn afvalstoffen van wat je verbrandt in je kachel. ‘Schoon hout’ vervuilt ook. ‘Goed stoken’ vervuilt ook. Alleen niet houtstoken, dat vervuilt niet.

JannieBoe
JannieBoe13 dec. 2021 - 12:47

In 2020 kwamen 610 mensen om in het verkeer. Verschrikkelijk natuurlijk. Er worden miljarden in het verkeer en voertuigen geïnvesteerd om dat aantal naar beneden te krijgen. Jaarlijks komen naar schatting 3000 mensen in Nederland om door houtrook. En nog eens een miljoen mensen hebben er gezondheidsschade van. Wat doet de overheid? Niks! Voor de gezondheid van onze bevolking is er maar één oplossing: verbieden. Bron: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2373360-stokers-houtkachel-onder-vuur-is-stookverbod-enige-oplossing

1 Reactie
Jozzie
Jozzie18 dec. 2021 - 5:49

Helemaal mee eens! De overheid is heel goed in wegkijken. Deze plaatselijk enorm luchtvervuilende houtstook van je buurtgenoten komt gewoon in je eigen huis doordat je nu eenmaal ventileert. En, het valt niet mee… juist de ecodesignkachel stoot heel veel ultrafijnstof uit. Je ademt het in, het is zwaar kankerverwekkend. Gelezen over grondpersoneel op Schiphol? Gelezen over de 23% fijnstofuitstoot landelijk van houtkachels? Houtstoken is niet schoon, in wat voor kachel en met welke ‘methode’ dan ook!

Masjaa
Masjaa13 dec. 2021 - 12:06

Er stond in deze nieuwsbrief iets over "sluikreclame". Welnu, het bericht van de NHK is er zo één!! Het interesseert de NHK geen barst hoe de luchtkwaliteit verziekt wordt door houtkachels dus verzinnen ze weer iets om weer meer kachels te verkopen.En die APK gaan ze natuurlijk zelf uitvoeren: "kassa" voor de NHK .En nu willen ze het Longfonds ook nog voor hun karretje spannen terwijl ze kunnen weten dat die mordicus tegen hout stoken is.

ellen laterveer
ellen laterveer13 dec. 2021 - 12:02

Ik slaap altijd met het raam open en regelmatig word ik wakker van een enorme stank,volgens mij van een openhaard.Ik ben erg gevoelig voor rook,ook van de benedenbuurvrouw,die op balkon rookt.Dus zomers en 's winters slaap ik bijna stikkend van de rook in mijn bed.

1 Reactie
praat mee
praat mee13 dec. 2021 - 17:31

Dan wordt het tijd dat U Uw raam dicht doet.Ik slaap ook met een raam dicht,maar dat komt omdat ik langs de A50 woon en de afspraken voor de aanleg van de weg met Rijks Waterstaat niet zijn nagekomen.Onbetrouwbaar deze overheid

gvandehaar
gvandehaar13 dec. 2021 - 10:26

Ah, geweldig. Hier zie je waar lobbywerk in eindigt. Als ik mijn huidige kachel nu nieuw zou kopen krijg ik precies dezelfde. Het is beter om iedereen te leren hoe er gestookt moet worden. Maar ja, daar verkoop je geen kachels mee natuurlijk. Eenmalig keuren is beter, dan worden slechte apparaten weggesaneerd. Of een verplichte rooksensor in de pijp!

1 Reactie
Masjaa
Masjaa13 dec. 2021 - 12:18

Iedereen leren hoe er gestookt moet worden? Dat is niet zo moeilijk, hier komt de stooktip: Stook NOOIT!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!