Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kachel-apk om overlast van houtstook te voorkomen

13-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2448 keer bekeken
  •  
kachel 1127

De Nederlandse Haarden- en Kachelbrancheorganisatie (NHK) pleit voor een periodieke apk-keuring voor de kachel. Naast de verplichte keuring zou elke kachel dan na uiterlijk vijftien jaar vervangen moeten worden. Dit blijkt uit berichtgeving van De Telegraaf. Kassa besteedde in 2020 ook aandacht aan de gezondheidsrisico's van houtkachels.

De voorstellen van de NHK komt aan de vooravond van de ‘Ecodesign’ richtlijn. Dat is een Europese richtlijn die vanaf 1 januari 2022 in werking treedt. Daarbij dient elke kachel en haard die verwarmt op hout of pellets een label te krijgen. Apparaten met een dergelijk keurmerk verbranden duurzamer en efficiënter dan oude toestellen. 

Begin volgend jaar onderzoeksresultaten

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat nog onderzoeken in welke mate de luchtverontreiniging door houtstook kan worden verminderd. Begin volgend jaar komen daarvan de uitkomsten, beloofde Staatssecretaris Steven van Weyenberg. 

NHK snel in gesprek

Vicevoorzitter Gert Kooij van de NHK geeft aan dat hij snel in gesprek gaat met het departement en belangenorganisaties zoals het Longfonds over de kachelkeuring voor oudere kachels en haarden. 

Bron: De Telegraaf/ANP

Bekijk hieronder de uitzending van Kassa

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!