Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet neemt zeggenschap zorgkosten terug

09-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorg-dokter-arts-930x520
Het kabinet krijgt de controle terug over zeer hoge uitgaven in de zorg. Om de stijgende kosten in de hand te houden, moet het kabinet weer nee kunnen zeggen tegen besluiten van het Zorginstituut die heel veel geld kosten. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister De Jonge van Volksgezondheid en Bruins van Medische Zorg.

Politiek nu geen invloed

Het Zorginstituut bepaalt sinds 2014 samen met zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en cliëntenorganisaties wat nodig is om de kwaliteit van de zorg in Nederland te verbeteren. De politiek heeft hier in principe geen invloed op, maar betaalt wel de rekening, bijvoorbeeld door de zorgpremie te verhogen of het basispakket te versoberen.

Prijskaartje

Vorig jaar reageerde de politiek ontstemd toen bleek dat aan plannen van het Zorginstituut een stevig prijskaartje hing. Het kabinet moet namelijk jaarlijks 2,1 miljard euro extra uitgeven aan de verpleeghuiszorg, omdat het Zorginstituut hiervoor nieuwe kwaliteitseisen had opgesteld.

Verplicht politiek inlichten

De Jonge en Bruins draaien deze "vrijheid van medisch handelen" nu terug, maar alleen als het over besluiten gaat met "substantiële financiële" gevolgen, zo blijkt uit het wetsvoorstel. In de praktijk betekent dit dat het Zorginstituut verplicht wordt om de politiek te informeren over hoge kosten. Als het te duur wordt en er daardoor extra bezuinigd moet worden of de premies moeten stijgen, kan het kabinet nee zeggen.
Bron: NOS 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!