Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet wil Europese regels voor met internet verbonden apparaten

07-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Internet of Things 930x520
Het kabinet gaat zich hard maken voor Europese eisen aan huishoudelijke en andere apparaten die met internet zijn verbonden. De Europese Commissie werkt aan vrijwillige regels, maar die moeten verplicht worden, vindt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

IOT-apparaten gevoelig voor hackers

Zogeheten Internet of Things-apparaten kunnen nu vaak nog makkelijk worden overgenomen door hackers. Die kunnen zo privacygevoelige informatie van de eigenaren verzamelen, hen afpersen of de apparaten inzetten voor cyberaanvallen. D66 drong daarom bij Keijzer aan op verplichte eisen voor cyberveiligheid, ,,net zoals voor brandveiligheid''. Het CDA deed dezelfde oproep.

'Hoog tijd'

D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt het ,,hoog tijd'' dat er ,,harde, verplichte eisen'' komen aan met internet verbonden thermostaten, koelkasten en webcams. ,,Onveilige apparaten staan al in onze huiskamers. Elke dag worden de aanvallen van cybercriminelen geavanceerder. We moeten ons hier beter en sneller tegen bewapenen.'' Het kabinet gaat komend jaar in EU-verband ook eens kijken in hoeverre de maker van een apparaat aansprakelijk moet zijn voor een hack. ANP
Meer weten over Internet of Things: Check ons dossier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!