Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet steekt fors geld in infrastructuur, ov en woningbouw

22-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geldmaat 1127
Het kabinet en verschillende regio's gaan meer dan een half miljard investeren voor een reeks infrastructuurprojecten voor de komende jaren.

Investeringen

Er gaat geïnvesteerd worden in wegverbredingen en openbaar vervoer (ov) tussen Amsterdam en Hoorn. De regio Utrecht krijgt 380 miljoen voor de bouw van 9150 huizen en ov-voorzieningen.

Richten op grote knelpunten

Dat is af te leiden uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) dat ministers Cora van Nieuwenhuizen en Stientje van Veldhoven na gesprekken met regio's publiceren. Van Nieuwenhuizen geeft aan dat nu met name wordt gericht op de grote knelpunten en op "een goede bereikbaarheid in alle regio's". 

Aanpakken fileproblemen A50

Ook worden de fileproblemen op de A50 tussen Nijmegen en Eindhoven aangepakt. Hiervoor wordt meer dan honderd miljoen vrijgemaakt door het kabinet en provincies. Dit geld gaat met name gebruikt worden voor het verbreden van de snelweg tussen de knooppunten Ewijk, Bankhoef en Paalgraven.

Ov-voorzieningen Schiphol

Daarnaast wordt er 237,5 miljoen euro geïnvesteerd in de voorzieningen voor het ov bij Schiphol. Er wordt tien miljoen euro gestoken in maatregelen om de Schipholtunnel te optimaliseren, wat er ook voor zorgt dat treinen vanaf Groningen, Leeuwarden en Lelystad via Amsterdam Zuid naar Rotterdam/Breda rijden. Het kabinet en provincies zetten sowieso in op betere verbinding tussen de Randstad en het noorden.

Bijbouwen woningen en investeren in infrastructuur

Verder moeten er tot 2040 170.000 woningen worden bijgebouwd in de Zuidelijke Randstad. Hiervoor heeft het kabinet een akkoord getekend met de provincie Zuid-Holland, metropoolregio Rotterdam Den Haag en nog acht andere gemeenten. Ook de infrastructuur in die regio moet een flinke duw in de rug krijgen, de komende jaren.


Stikstofproblematiek

Afgelopen woensdag schreef Van Nieuwenhuizen een brief aan de Kamer over vertragingen die reeds aangekondigde projecten oplopen door de stikstofproblematiek. Sommige grote projecten kunnen pas jaren later van start gaan. De vertragingen kosten zeker tientallen miljoenen euro's.

Strenger vergunningsbeleid wegens stikstof

Het kabinet houdt voor de nieuwe MIRT-projecten wel rekening met een strenger vergunningenbeleid, nu het geen beroep meer kan doen door het afgeschoten Programma Aanpak Stikstof. Voor het verkrijgen van vergunningen moet strenger worden gekeken naar de stikstofuitstoot die met projecten gemoeid gaat en de stikstofdepositie in nabijgelegen beschermde natuurgebieden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!