Kassa

Kabinet: Sigaretten gaan langzaam maar zeker uit de winkel verdwijnen

25-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6594 keer bekeken
  •  
sigaretten_20221125

Het kabinet gaat het aantal verkooppunten voor sigaretten flink terugbrengen. Vanaf 2024 mogen ze niet meer worden verkocht in supermarkten, vanaf 2032 mogen alléén tabaksspeciaalzaken nog sigaretten verkopen. Ook gaat de accijns flink omhoog.

Dat meldt de Telegraaf vandaag in een artikel. De plannen zijn het gevolg van het antirookbeleid dat het kabinet voor ogen heeft. In het verlengde daarvan wil staatssecretaris Maarten van Ooijen ook het rookverbod uitbreiden.

Dat zou inhouden dat roken per 2025 óók wordt verboden op plaatsen waar veel kinderen komen. Te denken valt aan speeltuinen en sportparken. Uiteraard kun je dan ook denken aan schoolpleinen, ware het niet dat roken daar momenteel al verboden is, net als in de horeca en in openbare gebouwen.

Prijsprikkel: Sigaretten worden duurder

Betrokkenen bevestigen tegenover de Telegraaf dat er ook meer ingrijpende maatregelen op tafel liggen, al is er nog wat onenigheid over de precieze uitwerking. 

Zo is er op het moment geen draagvlak om een pakje sigaretten peperduur te maken in het kader van het voeren van ontmoedigingsbeleid. Wel wil het kabinet een onderzoek laten doen naar prijsprikkels die per 2024 moeten worden ingevoerd; het idee is dat duurdere sigaretten meer rokers ertoe zullen bewegen om te stoppen met roken.

Maar hoe dat precies vorm moet krijgen, is nog niet duidelijk. Een van de maatregelen die op tafel ligt, is een jaarlijkse prijsverhoging van tien procent. Een alternatief is om een pakje sigaretten per jaar één euro duurder te maken.

Volgens AD.nl komt de eerstvolgende prijsverhoging eraan per 1 april 2023: op die datum wordt een pakje sigaretten 1,20 euro duurder, waardoor een pakje sigaretten gemiddeld 9 euro gaat kosten.

Belangrijkste maatregelen op een rij

Hieronder kort opgesomd de belangrijkste maatregelen die het kabinet voor ogen heeft:

  • Supermarkten mogen per 2024 géén sigaretten meer verkopen
  • Gemakszaken zoals pompstations en zaken als Primera mogen tot 2030 rookwaren verkopen
  • Voor deze gemakszaken komt wél een overgangstermijn van twee jaar, dus vanaf 2032 mogen óók deze zaken geen tabak verkopen
  • Vanaf 2032 zijn rookwaren alléén te koop bij tabaksspeciaalzaken
  • Sigaretten worden flink duurder: er wordt gedacht aan een prijsverhoging van tien procent of één euro per jaar

Bron: De Telegraaf

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

agapon1951
agapon195127 nov. 2022 - 18:48

Het stinkt - goor en vies en bovendien levensgevaarlijk - accijns brengen minder op dan de totale kosten van de rokers vanwege ziektes en gebreken - vriendin 56 jaar overleden aan deze troep - zelf (heeeell vroeger ook gerookt) zag bij verhuizen een totaal gele wand en een kast met daar achter een totaal witte muur - dacht ho dit is verkeerd wat daar op de muur zit komt ook in mijn longen - vroeger wist men niet beter (als roker) de moordenaars die het toestonden wel - nu wordt het doorgeschoven naar cannabis en dus blijft men roken - de schimheiligheid van de politiek ten top - longen worden vervangen terwijl niet verslaafde mensen die nodig hebben om nog even te leven (als verslaafde dien je ook zo flink te zijn, dat als er ziekte ontstaat ten gevolge van een verslaving, geneeskunde af te wijzen - m.i.z. onmogelijk wordt gemaakt deze te krijgen) - het is en blijft dood door schuld en in strijd met de grondwet nl de zorgplicht voor de inwoners door de politiek.

JannyBoe
JannyBoe27 nov. 2022 - 11:05

Andere zaken als alcohol zijn ook niet al te best, dat is waar. Maar met alleen wijzen op andere gewoontes die ook slecht zijn kom je er niet. Bovendien gebeurt er wel degelijk het een en ander op het gebied van voeding, alcohol, overgewicht etc. Qua snelheid/daadkracht echter ongeveer vergelijkbaar met het beleid qua roken ;)

zeemannetje
zeemannetje27 nov. 2022 - 10:20

Ja, wel betuttelend en het is wel erg smal. Vetten, suikers, alcohol, zout etc veroorzaken ook heel veel gezondheidsschade, ook kanker en invaliderende aandoeningen. Hoeveel mensen met diabetes zijn er inmiddels al? Een aanpak die gezond leven bevorderd en beloond ipv straffen op dit ene gebied al alle andere zaken gewoon laten lijkt mij beter. En wat verderop ook al gezegd werd, over de grens voor minder geld kopen of wat voor oplossingen men ook weet te bedenken.

IDMB
IDMB27 nov. 2022 - 8:17

Alle maatregelen om roken terug te dringen zijn natuurlijk goed: hoe meer hoe beter! Wat ontbreekt zijn maatregelen tegen houtkachels/pelletkachels: die krengen vergiftigen omwonenden.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe27 nov. 2022 - 11:05

Zo is het!

marianvorstenbosch
marianvorstenbosch26 nov. 2022 - 9:48

Er kan beter een beloning systeem komen voor de harde rokers. Straffen werkt niet.

SpeJacq
SpeJacq25 nov. 2022 - 16:03

Gelet op de gezondheidsschade is de verkoop in tankstations e.d. na 2025 onbegrijpelijk. een tankstation is nu al een halve supermarkt, waarom dit onderscheid. De prijs zou veel sneller omhoog moeten, vergelijkbaar met Australie waar de prijs van 4 euro in 1995 gestegen is naar 25 euro in 2022. Tevens moet de regering in EU verband pleiten voor EU aanpak om het roken te ontmoedigen met Nederland als voorbeeld.

henkie.penkie
henkie.penkie25 nov. 2022 - 15:35

Wat een grote waanzien, mensen die roken gaan zowie zo hun piefje of pafje over de grens hun portie halen vooral mensen die vlak aan de Belgische grens wonen en aan dem andere zijde is Duitsland ook aantrekkelijk: ook aantrekkelijk.

Robbee
Robbee25 nov. 2022 - 15:26

Beste Ingrid, Het sleutelwoord is motivatie. Ik heb 25 jaar gerookt en ben er al lang geleden mee gestopt. Want er kwam een moment in mijn leven dat ik zeker wist dat ik er mee zou stoppen: toen de tweede van mijn drie broers overleed aan kanker (geen longkanker overigens). De eerste was slechts 20 en de tweede was 42 jaar toen ze overleden. Wat een pijn en wat een verdriet! En met dit in mijn achterhoofd (b)leek het ineens niet moeilijk meer om te stoppen: zo wilde ik niet eindigen! Ik wilde niet zo ziek worden en ook te vroeg uit het leven gerukt worden, al helemaal niet voor mijn gezin. Want daar had ik ook een belangrijke verantwoording voor vond ik. En dit was mijn motivatie! Ik ben toen van de ene op de andere dag gestopt. Natuurlijk ging dat niet helemaal vanzelf, ook ik had er moeite mee, vooral in de weekenden in de kroeg met een lekker biertje. Maar de beelden van mijn broers lieten mij niet meer los en zo heb ik in één keer door kunnen zetten en al na een paar dagen had ik de Nicotinel pleisters niet meer nodig. En ik denk vaak bij mezelf dat ik het aan mijn broers te danken heb dat ik me nu gezond en fit voel. Ik hoop dat je na het lezen hiervan misschien toch op eigen kracht kunt stoppen. Je moet er zelf helemaal achter staan en misschien maakt mijn verhaal net dat kleine verschil voor jou. Suc6

Helen 66
Helen 6625 nov. 2022 - 14:24

Zoals gebruikelijk weer veel te weinig en veel te laat (tot 2032 nota bene, dat is over ruim 9 jaar!). 1,20 per pakje duurder, daar malen ze niet om. Ook het inkomen stijgt immers, die verhoging merken ze niet eens. Kijk eens wat ze uitgeven aan 1 biertje. Dit gaat zo nooit werken. Dat weten we al 10 jaar. Slap beleid. als je echt een rookvrije generatie wilt, dan moet het snel en hard. En doe dan ook drugs! Pilletjes en cocaine is onder de jeugd heel normaal.

.aagje
.aagje25 nov. 2022 - 13:04

40 jr terug konden tabak alleen in speciaal zaken kopen en dat hield niemand tegen .in Frankrijk ook allen in speciale tabaks winkels .helpt niet echt .het is toen over gegaan naar supermarkten omdat er weinig te verdienen viel alles is bijna belasting

cieta
cieta25 nov. 2022 - 12:43

Ze willen het roken ontmoedigen voor de jeugd. En wat te denken van de joint rokers?Maar ik zou willen dat ze dat ze het drugs gebruik onder de jeugd eens zouden aanpakken,dat is veel belangrijker.Met roken heb je alleen jezelf mee,als je ziek wordt.Maar met de drugs gebruik lijdt ook het hele gezin eronder,je raakt sneller in de criminaliteit,dus dat zou veel belangrijker moeten zijn.

nipe1
nipe125 nov. 2022 - 12:04

Het is goed dat er iets aan het rook probleem gedaan word, maar tegelijk gaan er teveel stemmen op om de drugs vrij te laten? Welke idioot komt met dat plan, moeten we over enkele jaren daar dan weer de mensen van de drugs afhelpen. Kan deze regering niet eens een paar jaar vooruit kijken, ieder normaal denkend mens weet toch waar dat tot gaat leiden.

gerardvantol
gerardvantol25 nov. 2022 - 11:44

Ik vrees alleen met grote vreeze dat met name D66/VVD weer ergens anders exhorbitante belastingverhogingen gaan doorvoeren. Ze moeten toch ergens het geld vandaan halen om hun riante salarissen en dure vliefreisjes te bekostigen. Om maat te zwijgen over de luxe opvang van gelukszoekers.

yohoh64
yohoh6425 nov. 2022 - 10:30

Rokers zijn altijd de pineut. Maar over drinkers hoor ik weinig. Een kratje bier in de aanbieding voor krapaan een 10tje. Hoeveel doden en gewonden per jaar in het verkeer. Hoeveel misbruik en geweld door te veel op? Verbieden bij sport , met name voetbal! Hoge kosten voor ME door doorgedraaide drinkers, enz enz. Ik denk dat drinker s minstens zoveel schade aanrichten dan (mee) rokers. Ook drinkers beginnen jong en het geweld wordt generatie op generatie doorgegeven, normaalste zaak vd wereld??

1 Reactie
sessi
sessi25 nov. 2022 - 16:33

Dat klopt, Jongeren die protesteren of drugsgebruikers als ze ergens niet mee eens zijn kost de overheid en dus ons handen vol geld. Maar van vergoeding wordt niet gesproken, ze gaan vrijuit. De roker doet niemand kwaad en betaald zijn eigen tabak en sigaretten. Dat ze meer kosten aan gezondheid ben ik het er helemaal niet mee eens. Dat hebben ze allemaal aan BTW betaald. Mijn man 74 is een stevige roker en heeft gelukkig weinig gezondheidsklachten qa leeftijd. Ken mensen die nooit gerookt hebben en aan longkanker dood zijn gegaan op zeer jonge leeftijd. Dat alles duurder maken heeft geen zin, maar houd het betaalbaar. en jongeren waarschuwen voor de gevolgen van roken is prima.

rialome
rialome25 nov. 2022 - 10:22

Ja ik vind nu niet alleen de rokers de schuld geven miljarden aan verdiend altijd krijg mensen nu maar eens van het roken af als je vanaf je 14 jaar al rookt snoepen is ook slecht zeiden cardiologen in Erasmus ziekenhuis dus nu word dat weer belachelijk duur net als de boodschappen doe daar eens iets aan en de mensen maar uit melken echt ik krijg zo hekel aan deze wereld ik zelf nooit gerookt hoor maar er is een grens

rialome
rialome25 nov. 2022 - 10:16

Ik vind roken ook erg vies 🤢 maar het is heel moeilijk om iemand te laten stoppen ze hebben er altijd goed aan verdiend ook de onze overheid ik zelf heb nooit gerookt wel ex partner gerookt dus mee gerookt maar vond het zo erg vies je huis kleding over je gezondheid weet ik niet of het zo erg slecht is want er zijn wel meer dingen waar mensen doodziek van worden dus niet alleen het roken zo kan ik wel een paar dingen noemen genoeg viezigheid op deze aardbol

wim koelewijn
wim koelewijn25 nov. 2022 - 10:03

In 2040 een rookvrije generatie is het doel. En hoe zit het met de landen om ons heen enzo? Krijgen we weer smokkelroutes. Gekheid..wellicht is de wereld in 2040 vergaan..schiet in ieder geval wel op...

Ingrid Boon
Ingrid Boon25 nov. 2022 - 9:46

wat gaat een pakje shag kosten van 50 gram

sessi
sessi25 nov. 2022 - 9:36

Toen mijn nog 14 jaar was is hij aan te roken gekomen, er was niemand die zei: dat het slecht was. Hij is nu 74 jaar en rookt nog, hij wil er wel graag af maar het lukt hem niet. Toen was die voorlichting er nog niet. Nu zijn er fabrieken die doen verslavende middelen in de tabak. Nu lukt het helemaal niet mee. Mijn heeft altijd gewerkt en zijn eigen tabak( sigaretten ) betaald. Ook nooit geen bijzondere ziektekosten gemaakt door oorzaak roken. Laten ze eerst maar eens beginnen met de drugsverslaafden en lach gas te verbieden. Dat zijn meestal mensen die gaan stelen van een ander die voor zijn spullen hebben gewerkt. Dat ze nu de jongeren erop aan spreken dat begrijp ik. Het zal niet goed zijn. Maar mensen van deze leeftijd hebben de staatskas goed gespekt. Laten ze die nu voor een goedkopere prijs roken. ( Ik ben zelf een niet roker ook nooit gerookt) gelukkig . Maar waar ze nu mee bezig zijn en alles over een kam scheren kan ik niet bevatten. Denk er eens over na.

2 Reacties
Ingrid Boon
Ingrid Boon25 nov. 2022 - 9:51

Helemaal mee eens. Hier een WEL roker ,dier erg graag vanaf zou willen,maar HOE....is er ook iets wat ECHT werkt en dan VOORAL in 1 x? Als de regering nou is bezig ging met iets dat WEL werkt om te stoppen,mogen ze mij bellen. Ook ben ik berijd om "proefkonijn",te zijn. IK WIL DOL GRAAG.

sessi
sessi25 nov. 2022 - 10:14

In de tekst vergeten dat het om mijn man gaat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!