Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet neemt gemaakte schulden van gedupeerden toeslagenaffaire over

25-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
vader:ouders:kind
Het kabinet belooft slachtoffers van de toeslagenaffaire verder te hulp te schieten. Schulden die zijn ontstaan door betalingsachterstanden zullen door het Rijk worden overgenomen, meldt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) aan de Tweede Kamer.
De regeling moet gelden voor bestaande betalingsachterstanden van mensen die de dupe werden van de affaire rondom kinderopvangtoeslagen waarbij een groot aantal ouders de dupe werd van fraudeverdenkingen van de overheid. Veel van deze ouders raakten in financiële problemen toen ze de toeslagen moesten terugbetalen.
Ook de bijkomende kosten die aan de achterstanden verbonden zijn, zoals rente, boetes en deurwaarderskosten, worden met deze regeling vergoed. Of consumptieve kredieten en zakelijke schulden ook onder de regeling zullen vallen, is nog niet duidelijk.

Nieuwe start

"Het is mijn ambitie om de private schulden van ouders zo snel mogelijk en in één keer op te lossen", aldus Van Huffelen. Gedupeerden moeten de toegekende compensatie kunnen gebruiken voor "een nieuwe start", niet om oude schulden mee af te lossen die vaak juist door de toeslagenellende zijn ontstaan.

Eén loket voor alle schulden

De regeling moet nog verder worden uitgewerkt en treedt pas na de zomer in werking. Schuldeisers kunnen tot die tijd geen aanspraak doen op het compensatiegeld dat de ouders al is toegezegd. De betalingsachterstanden die bij overheidsinstanties zijn gemaakt, heeft het kabinet kwijtgescholden.
Het lijkt erop dat er één loket komt waar ouders al hun schulden kunnen aanmelden. Zij hoeven dus niet zelf bij elke schuldeiser afzonderlijk aan te kloppen. Bij het maken van zo'n schuldenoverzicht kunnen zij hulp krijgen bij de gemeente.

Zorgen ombudsman

Ombudsman Reinier van Zutphen liet eerder op de dinsdag al wetenzich zorgt te maken over de schulden die gedupeerden moeten terugbetalen. "Het is de plicht van het kabinet om deze gedupeerden, vooral diegenen met financiële problemen, niet nog langer in onzekerheid te laten", aldus de ombudsman.
Tot en met 12 mei hebben bijna 38.000 mensen zich gemeld als slachtoffer van de toeslagenaffaire. Tot die tijd hadden 1807 burgers een definitieve beslissing op hun herstelverzoek ontvangen. Ruim 24.000 mensen ontvingen een voorlopige beslissing. Volgens de ombudsman moet over ruim 36.000 verzoeken nog een definitieve beslissing worden genomen.
Bronnen: ANP, Trouw, RTL, NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!