Kassa

Overheid scheld schulden toeslagenaffaire kwijt

19-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
579 keer bekeken
  •  
geldmaat 1127

De schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsdiensten, waaronder de Belastingdienst en Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat maakte staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) bekend.

Niet alleen schulden bij de Belastingdienst en Toeslagen worden kwijtgescholden, maar ook schulden bij andere instanties, zoals het UWV, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Sociale Verzekeringsbank, worden geschrapt. Van Huffelen kon dit eerder nog niet garanderen, omdat het tijd kostte alle instanties op één lijn te krijgen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) riep haar leden op schulden kwijt te schelden. Die oproep wordt onderschreven door de staatssecretaris.  "Zodat ouders echt weer opnieuw kunnen beginnen en dat compensatiebedrag kunnen houden."

Schulden toeslagenaffaire bij private schuldeisers kwijtschelden

Van Huffelen wil ook dat private schuldeisers, zoals energiebedrijven, banken en woningcorporaties, openstaande schulden van ouders in de toeslagenaffaire kwijtschelden. Ze is hierover nog in overleg met de verschillende partijen en heeft 'goede hoop' dat het gaat lukken. Van Huffelen wil nog niet zeggen of ze bedrijven ook financieel gaat compenseren voor de kwijt te schelden schulden. Ze geeft aan "niet onmiddellijk iets meer te [kunnen] betekenen voor die schuldeisers".

Woningcorporaties geven in eerste instantie aan welwillend te staan tegenover deze oproep, maar willen nog  met elkaar in overleg, laat corporatiekoepel Aedes weten. De banken geven aan het verzoek van de staatssecretaris pas laat te hebben vernomen, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Er wordt al wel gepraat met de overheid. Een woordvoerder van energiebrancheclub Energie-Nederland geeft aan niet direct met een reactie te komen.

Overheid begint met terugbetalen ouders toeslagenaffaire

Van Huffelen maakte vorige maand bekend dat alle slachtoffers in de toeslagenaffaire recht hebben op ten minste 30.000 euro. De overheid begint volgende week met de eerste betalingen. Hoeveel ouders dan al geld ontvangen, is nog niet bekend. Op dit moment heeft de overheid 12.000 gedupeerde ouders in beeld, maar mogelijk zijn het er nog meer.

Ook kan de staatssecretaris nog niet zeggen om hoeveel geld het in totaal gaat. Wel zegt ze dat de overheid het gaat betalen, ongeacht hoeveel het gaat kosten. "Ik vind dat ouders een volledig schone lei verdienen, zodat zij het bedrag aan compensatie kunnen gebruiken om écht een nieuwe start te maken", aldus de staatssecretaris. Ze benadrukt nogmaals dat het bedrag van 30.000 euro het minimum is. "Ouders die recht hebben op meer, krijgen meer." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!