Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jongeren vaker slachtoffer van fraude dan ouderen

29-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
884 keer bekeken
  •  
cybercrimineel phishing cybercrime  online oplichting 1127.jpg

Jongeren worden vaker slachtoffer van fraude dan ouderen, blijkt uit een uitgebreide slachtofferstudie door de de Universiteit Twente. Het beeld dat ouderen vaker fraudeslachtoffer zijn, klopt dus niet.

Volgens het onderzoek werd 21,5 procent van de jongeren (tot en met 35 jaar) in 2020 slachtoffer. Onder ouderen kreeg 13,1 procent te maken met fraude. Dit zou kunnen komen omdat jongeren meer online zijn.

Universiteit Twente heeft berekend dat er 2,75 miljard euro schade per jaar wordt aangericht door fraude.

Aankoopfraude komt veel voor

In 2020 kreeg 41 procent van alle volwassen Nederlanders te maken met een poging tot fraude. 16 procent werd ook echt slachtoffer, meestal van aankoopfraude. Hierbij bestelt iemand een artikel, betaalt daarvoor en krijgt vervolgens niets geleverd.

Slachtoffers raken daardoor meestal kleine bedragen kwijt, maar soms gaat het ook om extreem hoge bedragen volgens hoogleraar cybersecurity en business Marianne Junger, die het onderzoek leidde.

Niet altijd aangifte gedaan

Andere vormen van digitale vormen kwamen in 2020 minder vaak voor. Dan gaat het om bijvoorbeeld WhatsApp-fraude en spoofing. In het laatste geval lijkt een bankmedewerker contact met je op te nemen. Met een smoes worden vaak grote sommen geld buitgemaakt. Van spoofing informeert ruim de helft van de slachtoffers van spoofing de bank. Slechts 12 procent van alle fraudeslachtoffers doet aangifte bij de politie. Daardoor is het zicht op het voorkomen van fraude beperkt, aldus Junger, terwijl wel duidelijk is dat deze vorm van criminaliteit wereldwijd groeit.

Bron: ANP/Universiteit Twente

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!