Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Is mijn smartphone toe aan vervanging?

08-01-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
28741 keer bekeken
  •  
smartphone telefoon scherm gebroken gebarsten kapot 1127

De smartphone is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Een goede telefoon moet ook aan steeds meer eisen voldoen en daar kan nogal een prijskaartje aan hangen. Daarom doe je er het liefst een aantal jaren mee. Maar helaas… de Consumentenbond schat de gemiddelde levensduur van een mobieltje op slechts 2,5 jaar. En vaak is dat na die tijd wel degelijk te merken. Maar moet je dan per se een nieuwe telefoon aanschaffen?

Het korte antwoord daarop is nee. In de meeste gevallen gaan de klachten die je na twee jaar kan ervaren over een slijtage aan de accu. De batterij gaat snel leeg, zwelt op en de telefoon werkt alleen aan de oplader, wordt heel warm en valt spontaan uit. In zulke gevallen zijn de problemen zeer waarschijnlijk opgelost bij het plaatsen van een nieuwe accu. Maar heeft jouw smartphone ook nog andere kwalen zoals waterschade of een kapot scherm? Overweeg dan waar je je geld beter aan kunt uitgeven: een nieuwe telefoon of een reparatie.

Maar wanneer is een nieuw toestel wel noodzakelijk?

Een nieuw exemplaar is noodzakelijk wanneer jouw huidige smartphone geen nieuwe software-updates meer kan uitvoeren. Ouderdom bij smartphones draait niet echt om de fysieke leeftijd, maar meer om de software die op het toestel draait. Die zorgt ervoor dat jouw telefoon goed wordt beveiligd tegen onder andere virussen. Iedere update lost allerlei problemen in het systeem op die mogelijk gevaarlijk zijn, zoals kwetsbaarheid voor hackers.

Biedt jouw telefoon de recente software-updates niet meer aan? Dan is het verstandig om te sparen voor een nieuwer exemplaar.

7 tips om beter om te gaan met je smartphone

Een nieuw exemplaar is noodzakelijk wanneer jouw huidige smartphone geen nieuwe software-updates meer kan uitvoeren. Ouderdom bij smartphones draait niet echt om de fysieke leeftijd, maar meer om de software die op het toestel draait. Die zorgt ervoor dat jouw telefoon goed wordt beveiligd tegen onder andere virussen. Iedere update lost allerlei problemen in het systeem op die mogelijk gevaarlijk zijn, zoals kwetsbaarheid voor hackers.

Biedt jouw telefoon de recente software-updates niet meer aan? Dan is het verstandig om te sparen voor een nieuwer exemplaar.

  1. Voorkom schade en gebruik een hoesje en screenprotector
    Het is wellicht een cliché, maar een hoesje en screenprotector gebruiken, zorgt voor minder schade aan de telefoon.
  2. Verwijder apps die je niet meer/nauwelijks gebruikt
    Apps nemen veel opslag in. Hoe meer opslag een telefoon in gebruik heeft, hoe meer de telefoon moet verwerken en dat gaat ten koste van je batterij. Zonde dus om de telefoon extra te laten werken voor apps die je niet gebruikt.
  3. Hou het batterijpercentage van je telefoon tussen de 20 en 80 procent
    Je hebt vast vaker gehoord dat het voor de batterij van je telefoon het beste is om je telefoon helemaal op te laden én te ontladen. Maar dat is een fabel. Hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is daarom beter om je telefoon meerdere keren per dag kort op te laden. Bij voorkeur schommelt het accupercentage tussen de 20 en 80 procent.
  4. Laat je telefoon niet uren aan de oplader liggen
    Net voor het slapen gaan je telefoon aan de oplader leggen en hem ongeveer acht uur later pas eruit halen? Dat is geen goed idee. Doordat de telefoon uren aan de oplader ligt, botst er elektriciteit tegen de batterij aan. Daardoor kan het lithium beschadigd raken. Lithium is goed voor meer kracht en een langere levensduur. Wanneer dat beschadigd is, kan het toestel mogelijk instabiel worden.
  5. Gebruik je smartphone niet tijdens het opladen van de accu
    Het is wellicht een voor de hand liggende tip, maar dat maakt hem niet minder waar. Het is niet goed voor de accu om de telefoon te gebruiken tijdens het opladen. Zo verstoor je de zogezegde laadcyclus, wat ervoor kan zorgen dat bepaalde cellen sneller slijten dan andere, met een onvoorspelbare batterijduur als gevolg.
    Je voorkomt met deze tip tevens dat de telefoon te heet wordt, wat ook weer slecht is voor de batterij.
  6. Laad je telefoon niet op bij hoge temperaturen
    Wellicht herken je het wel. Je ligt in de zomer heerlijk buiten te zonnen en tegelijkertijd kijk je een filmpje. Maar met de seconde wordt je telefoon warmer en warmer. Soms zelfs zo warm dat de telefoon zichzelf uitschakelt.
    Die hoge temperatuur is allesbehalve goed voor je batterij. Met name wanneer je hem op dat moment ook nog eens aan het opladen bent. Hoe hoger de temperatuur tijdens het laden, hoe sneller de accu slijt. Kies daarom tijdens het opladen voor een koele plek om je telefoon neer te leggen. En nee, dat is niet ’s nachts onder je kussen.
  7. Gebruik instellingen die de batterij beschermen
    Veel smartphones hebben een instelling die de batterij beschermt tegen slijtage. Je telefoon leert hoe laat je doorgaans uit bed stapt en laadt pas vlak voor die tijd helemaal op. Zo is de batterij niet de hele nacht vol, wat de levensduur ten goede komt.
    Je kan deze functie vinden onder de batterij-instellingen op je smartphone. Bij de meeste fabrikanten heet de functie ‘geoptimaliseerd opladen’.

Oude telefoon inzetten voor het goede doel

Ben je van plan een nieuw toestel aan te schaffen en het oude exemplaar weg te gooien? Denk dan eens na over de volgende optie. Veel goede doelen staan te popelen om jouw (oude) smartphone te ontvangen. Voor ieder exemplaar dat bij hen wordt ingeleverd krijgt de organisatie een vergoeding. Daarvan kunnen ze dingen ondernemen om hun doelgroep te helpen.

Bezoek de websites van de organisaties om meer informatie te vinden over hoe je de telefoon precies bij hen kunt inleveren.

Bron: Coolblue / Androidplanet.nl / Fixpart.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor