Kassa

Is het schadelijk om je telefoon aan de oplader te laten hangen?

06-01-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
41374 keer bekeken
  •  
opladen telefoon smartphone kabeltjes 1127

Hoe zorg je ervoor dat de batterij in je telefoon lang meegaat? Veel telefoonbezitters laten de smartphone aan de laadkabel hangen, ook als deze al lang is opgeladen. Kan dit kwaad als de accu al op 100 procent zit? En is het raadzaam om de originele laadkabel te gebruiken? We gaan te rade bij smartphone-expert Riny.

Dagelijks laat Riny Frijters telefoons van alle bekende merken door zijn handen gaan. Hij is smartphonereparateur bij Mobilerepairsolutions in Sittard.

Wat vindt de smartphone-expert van gebruikers die ervoor kiezen om 's nachts hun lege apparaat op te laden? "Persoonlijk laad ik niet 's nachts. Als je om 11 uur gaat slapen, is de telefoon om 12 uur al vol. Ik vind het zelf nutteloos om 'm dan tot 's ochtends vroeg aan de lader te laten liggen. Daarom laad ik overdag tussendoor, als het nodig is."

“Accu sneller uitgeput als je doorlaadt bij 100 procent”

Is het schadelijk om je telefoon aan de oplader te laten hangen? "Door een telefoon die op 100 procent accuvermogen staat aan de lader te laten, kunnen de cellen in de accu sneller uitgeput raken. Dat verkort de levensduur van je batterij."

Geoptimaliseerd gebruik

Om de batterijduur te verlengen, spelen fabrikanten volgens Frijters in op het gedrag van de smartphonegebruiker. "Apple heeft software voor geoptimaliseerd opladen bij de nieuwste telefoons. Als je 'm aan de lader hangt voordat je gaat slapen, ziet de telefoon wat je slaapritme is. Als die weet dat je om 8 uur opstaat, laadt die de laatste 20 procent pas vlak voordat je opstaat."

Het geoptimaliseerd opladen is bedoeld om de levensduur van de batterij te verlengen. Deze slimme functie is op iPhones ook gewoon overdag te gebruiken. De gebruiker krijgt een melding op het schermpje wanneer de iPhone volledig zal zijn opgeladen.

Accupercentage tussen de 15 en 80 procent

Heeft je telefoon niet van deze moderne software, dan kun je zelf ook slim omgaan met de batterijduur. "Ik houd zelf de accu gedurende dag zo tussen de 15 en 80 procent", zegt smartphone-expert Frijters. "Bij 15 procent capaciteit krijg je vaak de melding dat de accu bijna leeg is, en gaat deze in een spaarstand. Ik laad 'm dan op, zodat ie niet helemaal leeg raakt en uitvalt."

Frijters is dankzij zijn werk bekend met alle soorten, maten en merken smartphones. Hoe lang gaan de batterijen van telefoons mee, volgens hem? "In de praktijk zie je dat accu's die flink gebruikt worden zo'n twee à tweeënhalf jaar meegaan. Dat is meestal ook het moment dat mensen uit gaan kijken naar een andere telefoon." Omdat mensen twee jaar doen met een telefoon, maken ze vaak net niet mee dat deze veel slechter wordt, stelt Frijters vast.

Oude accu kan niet goed tegen kou

Wat gaat er in de praktijk mis met een accu die versleten raakt? "Oudere batterijen kunnen slecht tegen temperatuurverschillen. Wij hebben in de winter veel meer accu-reparaties dan in de zomer. Als mensen in de winter van binnen naar buiten lopen, waar het rond 0 graden is, krijgt de accu een tik. De telefoon kan dan uitvallen ook al heb je nog 30 procent capaciteit. De noodzakelijke power kan de accu door de kou niet leveren en dan valt die uit."

Originele oplader

Kan het kwaad om een niet-originele oplader te gebruiken om de accu bij te vullen? Ja, zo geeft Frijters aan. "Er kan dan laadstress optreden. Soms nemen mensen een snellader van bijvoorbeeld hun tablet en gebruiken die voor een oude telefoon, bijvoorbeeld een iPhone 6. De accu krijgt dan meer stroom dan die aan kan. Dat is slecht voor de batterij."

"Het verstandigst is om de oplader die je er bij aankoop bij hebt gekregen te gebruiken", adviseert Frijters. Fabrikanten leveren tegenwoordig echter lang niet altijd meer een gratis adapter bij een nieuwe telefoon. In dat geval kun je volgens Frijters ook je oude oplader van hetzelfde merk blijven gebruiken.

Afrader: imitatie-kabeltjes

Wil je langer doen met de accu van je telefoon? Koop dan vooral geen goedkope imitatie-kabeltjes, raadt de expert dringend aan. "Zoek naar een gecertificeerde oplaadkabel van bijvoorbeeld Samsung of Apple zelf." 

In het verleden ging het volgens Frijters weleens mis met voordelige, niet-originele kabels die werden verkocht bij de Action of Kruidvat. Een gevaar is dat het laden met een nep-kabel niet gedoseerd gebeurt. "Dan blijft die doorladen en gaat die de laatste 20 procent niet gedruppeld laden, oftewel mondjesmaat, zoals bij een originele kabel wel gebeurt." 

In zeldzame gevallen kan een accu dan opzwellen, omdat deze onder spanning blijft staan als die al is opgeladen. "Het schermpje van de telefoon wordt dan van binnenuit stuk gedrukt. Het risico op brand neemt ook toe."

Intensief gebruik maakt uit

Hoe intensief je een telefoon gebruikt, is ook van invloed op de levensduur van de accu, geeft de smartphonereparateur aan. "Wat ik in de praktijk zie, is dat mensen op leeftijd zeker vier jaar doen met een accu. Die gebruiken de telefoon dagelijks even kort voor een belletje of een appje. De jeugd gebruikt de telefoon wel de hele dag voor Facebook en Instagram en andere apps. Die komen soms na twee jaar al voor een nieuwe accu."

Een ander voorbeeld uit de praktijk is de telefoon van een klant van reparateur Frijters. "Die man is vrachtwagenchauffeur en laadt zijn smartphone tussen het gebruik door de hele dag op. Hij komt ieder jaar voor een nieuwe batterij, omdat de telefoon nooit van de lader gaat."

Een accu heeft volgens Frijters een maximaal aantal laadcycli, oftewel keren dat je 'm volledig oplaadt tot 100 procent. "Kom je daarboven, dan is de accu op. Een zuinige gebruiker kan daardoor langer doen met de batterij van een telefoon dan een intensieve gebruiker."

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

edgarelsen
edgarelsen8 jan. 2023 - 11:00

Ik heb er een tijdschakelaar opgezet

Jeannet van Brussel
Jeannet van Brussel6 jan. 2023 - 20:26

Ik denk dat de lader van het genoemde voorbeeld: de vrachtwagenchauffeur een verkeerd voorbeeld is m.b.t. de gehele dag laden. Ik denk dat (ik ben geen deskundige), maar wat ik weet is dat een vrachtwagenaccu zwaarder is dan de accu van een personenwagen. Het lijkt mij daarom ook van invloed op de batterijduur van de genoemde vrachtwagenchauffeur ?

eversteegt
eversteegt6 jan. 2023 - 20:21

Tsja.... Deze meneer is waarschijnlijk een kei in het repareren van smartphones. Maar dat betekent nog niet dat je ook verstand hebt van laadcircuits/battery management 1: Het is inderdaad slecht voor de levensduur van de accu om hem na het laden nog urenlang op 100% te houden. Maar het is NIET onveilig of gevaarlijk of iets dergelijks 2: 'laadstress' bij bv. het gebruik van een tabletlader voor een smartphone is je reinste onzin. @t5fan legt het eigenlijk gewoon prima uit. Bijna alle 'laders', zeker de bekende merken maar zelfs de meeste 'uit china' beginnen eerst op 5V bij 500 mA, en chips in de lader en de smartphone gaan dan met elkaar uitwisselen welke spanningen bij hoe veel Ampère er wordt ondersteunt. De smartphone reparatie meneer doet alsof ern laad adapter het maximaal aantal A wat is kan leveren actief de verbruiker in pompt. Dat is gewoon onzin. Het is het laadcircuit/battery management in de smartphone dat bepaalt hoe veel vermogen er de accu in gaat. Zelfde geldt voor slechte kabels: er wordt niets door de kabel 'gedoseerd'. Er bestaan wel veel slechte kabels die slecht contact geven, maar dat zal er gewoonlijk in resulteren dat de smartphone zelf merkt dat hij niet voldoende vermogen kan krijgen en hij zal daar ook een melding van krijgen.

1 Reactie
marcellikaasje
marcellikaasje7 jan. 2023 - 11:19

Helemaal met je eens op alle punten

R. de Souverein
R. de Souverein6 jan. 2023 - 15:33

Er wordt een belangrijk punt wbt zulke accu's niet bespoken. Namelijk hun gevoeligheid voor warmte. Waarom gaan accu's achteruit naar verloop van tijd juist doordat ze langzaamaan steeds meer beschadigd raken door de warmte die bij gebruik (en laden) gegenereerd wordt. Zo'n accu zal dan ook nog harder achteruit gaan als je apparaat heet wordt door zware belasting zoals bv het geval kan zijn bij gamen of VR toepassingen. Daar kun je wel een beetje rekening mee houden. Als het meer dan 30°C is bv dan is het wellicht verstandig om zulke zaken achterwegen te laten. Je kunt ook de warmteafgifte verbeteren. Wat dat betreft is een hoesje om je tel niet al te best. Als je een hoesje om je tel niet geheel achterwegen wilt laten kun je wellicht wel eentje kiezen die niet de gehele achterkant van je tel bedekt. Zelf een hoesje aanpassen kan natuurlijk ook. En zo zijn er vast nog wel wat dingetjes te bedenken.

1 Reactie
R. de Souverein
R. de Souverein6 jan. 2023 - 15:36

By GRACE BROWNE & MATT REYNOLDS: "...But why do batteries hate the heat so much? The reason has to do with the liquid electrolytes that fill the gaps between the lithium cobalt oxide and graphite layers (remember them?) and stop the two components from touching. This is what the lithium ions travel through when they’re shuttling between the two layers, so it’s pretty important for the battery structure. At high temperatures, these liquid electrolytes start to break down, causing the battery to degrade over the course of just a few hundred charge cycles. This is a major issue for electric vehicle batteries, which often spend much of their day sitting out in bright sunlight. For your smartphone, however, as long as you usually keep it at around room temperature you’re doing okay. It’s possible that your phone might be a little slower in cold temperatures, and that’s because those lithium ions move slightly slower which means the battery might not be able to provide as much power to components if it’s really cold outside. The change is generally only slight, however, and isn’t linked to any permanent damage to the battery..."

thieu
thieu6 jan. 2023 - 13:08

Quote: "Een gevaar is dat het laden met een nep-kabel niet gedoseerd gebeurt" Een kabel bepaalt het laden toch niet? Lijkt mij dat dat de adapter samen met de telefoon bepaalt. Wat kan een laadkabel ins hemelsnaam "fout" doen? Het zijn een paar draadjes van a naar b met aan de uiteinden een connector. Iemand die dat kan uitleggen?

t5fan
t5fan6 jan. 2023 - 12:18

Het grootste deel van het artikel klopt en geeft goede adviezen, op dit stukje na: "Kan het kwaad om een niet-originele oplader te gebruiken om de accu bij te vullen? Ja, zo geeft Frijters aan. "Er kan dan laadstress optreden. Soms nemen mensen een snellader van bijvoorbeeld hun tablet en gebruiken die voor een oude telefoon, bijvoorbeeld een iPhone 6. De accu krijgt dan meer stroom dan die aan kan. Dat is slecht voor de batterij."" Dit stukje tekst is helaas incorrect, omdat een overbemeten voeding geen probleem is en helemaal niet het hogere vermogen aan de telefoon opdringt, zoals hier wordt gesuggereerd. Het laadcircuit van de telefoon bepaalt namelijk hoeveel stroom wordt gevraagd van de voedingsadapter en op welk voltage middels onderhandelingsprotocollen: de telefoon communiceert met de lader om te identificeren hoeveel vermogen de lader kan leveren. Deze zijn gestandaardiseerd onder de namen USB BC- en USB PD-protocollen (respectievelijk Battery Charge en Power Delivery). Is er toch geen 'handshake' tussen de telefoon en lader bereikt, dan zal de telefoon uit veiligheid terugvallen door minder stroom te vragen van de adapter. https://www.digikey.com/en/articles/designing-in-usb-type-c-and-using-power-delivery-for-rapid-charging Het is derhalve geen enkel probleem om een overbemeten lader van een ander apparaat te gebruiken voor telefoons. Om dezelfde reden is het geen enkel probleem dat computers worden uitgerust met overbemeten voedingen met teveel vermogen.

Meindo
Meindo6 jan. 2023 - 11:59

Ik heb een iPhone 8 van 5 jaar oud die intensief wordt gebruikt en elke dag wordt opgeladen. Geen enkel probleem met de accu.

JeroenVara
JeroenVara6 jan. 2023 - 10:52

Ik heb wat bedenkingen bij dit verhaal en ik zie wat tegenstrijdigheden. Een telefoon die voor 100% opgeladen is zal stoppen met laden. Je kunt hem daarom beter aan de stroom laten hangen. Daarmee reduceer je namelijk het aantal laadcycli. Verder kun je de telefoon aan de kabel gebruiken zonder de accu te belasten. Hetzelfde geldt ook voor een laptop trouwens.

2 Reacties
t5fan
t5fan6 jan. 2023 - 12:40

Helaas incorrect. Het is niet goed voor de batterijcapaciteit om deze continu op 100% geladen (state of charge) te houden, dit geldt trouwens specifiek voor Li-ionbatterijen in telefoons en tablets. Voor andere type accu's kan het juist wel goed zijn om deze zo vol mogelijk te houden, voor bijvoorbeeld loodaccu's in een auto. Na verloop van tijd zal de capaciteit van Li-ion namelijk sterk afnemen als deze 100% blijft opgeladen. Na een jaar bewaren op 25 graden Celcius is de batterijcapaciteit vanzelf afgenomen tot slechts 80% van wat die oorspronkelijk was en uiteraard wordt het erger naarmate de tijd vordert. Hierdoor gaat een apparaat steeds minder lang mee op een volle acculading en dat is waar het artikel over gaat. Het advies is dus om zo min mogelijk helemaal tot 100% te laden om de capaciteit te behouden. Het ideale laadpercentage is rond de 40% om zo min mogelijk vanzelf maximale batterijcapaciteit te verliezen: na een jaar bewaren is er 96% over van de oorspronkelijke capaciteit. Daarom komen telefoons nieuw uit de doos met zoveel lading, dan zijn de batterijen niet meteen waardeloos als de telefoon na maanden of jaren eindelijk bij de consument belandt. Zie tabel 3: https://batteryuniversity.com/article/bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries Wat Frijters zegt is dus goed advies: door de lading tussen 15% en 80% te houden, wordt een groot deel van de batterij gebruikt, zonder dat deze onnodig veel capaciteit verliest.

t5fan
t5fan6 jan. 2023 - 13:07

Een toevoeging op die 15%-80%. 1) Een telefoonbatterij volledig ontladen naar 0% is niet goed, want dan gaat de batterij fysiek kapot en wordt een deel van de capaciteit voorgoed verloren. Daarnaast kan diepe ontlading gevaarlijk zijn, zie deze paper: https://www.nature.com/articles/srep30248 2) Een batterij deels gebruiken zorgt voor meer laadcycli voordat de batterij niet meer kan worden opgeladen. Met andere woorden: elke laadcyclus zorgt zo voor minder batterijslijtage. Dit wordt aangegeven met 'depth of discharge' (DoD), zie tabel 2: https://batteryuniversity.com/article/bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries Te zien is dat een lagere DoD zorgt voor een veel hoger aantal laadcycli voordat de batterij onbruikbaar wordt: een 60% ontlading geeft 600 cycli in plaats van de 300 cycli bij steeds 100% ontladen. Steeds 10% ontladen geeft zelfs 6000 laadcycli. Eén cyclus is trouwens gedefinieerd als de som van meerdere keren deels ontladen totdat deze opgeteld 100% is. Eén keertje 60% ontladen telt dus als 0,6 cyclus en niet 1. In de praktijk is het wat onpraktisch om steeds 10% van de batterij te gebruiken en daarna weer op te laden, alleen maar om de batterijcapaciteit jarenlang zo hoog mogelijk te houden. Vandaar dus het praktische advies om de batterij tussen 15% en 80% te houden: zo wordt de batterij nooit volledig ontladen (slecht), nooit op volle lading gehouden (ook slecht) èn de 65% DoD helpt met vermindering van capaciteitsverlies.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!