Kassa

Is een bezoek aan de tandarts een luxe geworden?

20-11-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
8401 keer bekeken
  •  

Sinds 2006 zit de tandarts voor iedereen boven de 18 jaar niet meer in de basisverzekering. Als je naar de kaakchirurg moet dan worden de kosten voor tandzorg wel vergoed, maar een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist moet je zelf betalen. Je kunt je aanvullend verzekeren maar de kosten voor die verzekering zijn hoog en worden steeds hoger. Als je lang niet naar de tandarts gaat dan kan voor grote problemen zorgen.

Uit cijfers van Dokters van de Wereld blijkt dat 1.5 miljoen mensen geen gebruik maken van mondzorg. Zij vinden dan ook dat mondzorg geen luxe is, maar een basisrecht en willen dat het terugkomt in de basisverzekering.

De beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland, de KNMT, is hier geen voorstander van. Jan Willem Vaartjes: ”Wij maken ons ook zorgen over mensen die regelmatig bezoek aan de tandarts mijden omdat ze dat niet kunnen betalen. Tandartsen zien vaak de schrijnende gevolgen ervan als het te laat is. Wij vinden alleen dat er maatwerk nodig is om voor deze groep de drempel te verlagen om weer regelmatig naar de tandarts te gaan.”

“We weten dat omdat ook toen mondzorg in de basisverzekering zat veel mensen niet naar de tandarts gingen”, zegt Vaartjes. “Zorgen dat deze mensen alsnog weer de mondzorg krijgen die ze verdienen kan volgens ons het best door maatregelen die er al zijn te verbeteren. Denk aan betere voorlichting over het feit dat mondzorg tot 18 jaar wél verzekerd is. Dat werkt: als zorgverzekeraars ouders van kinderen aanschrijven die niet naar de tandarts gaan, gaat de helft alsnog!” 

Aanvullende tandartsverzekering of zelf betalen? 

1. Voorbeeld - Verzekering niet nodig

Als je twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat en ook je gebit twee keer tien minuten laat reinigen door de mondhygiëniste en je verder geen klachten hebt, dan ben je rond de honderd euro per jaar kwijt. Een verzekering heeft dan geen zin want de premie voor een simpele aanvullende tandartsverzekering begint vanaf 100 euro per jaar.

Vaak wordt maar 75 procent van het totaalbedrag vergoed, dus is het in dit geval goedkoper om de tandarts uit eigen zak te betalen.

2. Voorbeeld - Simpele aanvullende verzekering

Ga je een keer per jaar naar de tandarts en heb je de pech dat er een klein gaatje gevuld moet worden? En je combineert dit met de mondhygiëniste - die een half uur bezig om je gebit te reinigen - dan ben je al gauw 185 euro kwijt.

In dit geval kun je het beste wél een aanvullende verzekering nemen. Bijvoorbeeld bij Zilveren Kruis (Basis) kun je je voor 95 euro per jaar verzekeren. Je moet dan wel 17 euro zelf bijbetalen. Maar je bent met deze verzekering wel 73 euro goedkoper uit dan wanneer je geen verzekering neemt.

Kijk wel goed naar welke tandartsverzekering je neemt, want bij Ohra (Sterk) betaal je 127 euro per jaar. En ook daar moet je bijbetalen (in dit geval 46 euro) en ben je dus maar 12 euro goedkoper uit.

Je bent bij deze tandartsverzekeringen voor 250 euro gedekt en je kunt dus ook nog eens een keer extra op controle bij de tandarts, want je de premie dekt in dit geval meer.

3. Voorbeeld - Duurdere aanvullende verzekering

En dan een laatste voorbeeld: je moet een kroon. Dat kost je, als je het zelf betaalt, al snel 600 euro. Bij Menzis (Tandverzorgd 500) betaal je 252 euro aan premie, moet je 120 euro zelf betalen en ben je dus 228 euro voordeliger uit. 

Bij VGZ (Tand Beter) ben je duurder uit want daar betaal je 300 euro aan premie, moet je 120 euro zelf betalen. Maar ben je uiteindelijk toch 180 euro voordeliger uit.

Wachttijd of vragenlijst

Wil je een duurdere aanvullende tandartsverzekering afsluiten? Houd dan wel rekening met een wachttijd. Dat betekent dat je twaalf maanden moet wachten tot je een rekening mag indienen. Pas dan mag je gebruik maken van de vergoeding!

Er zijn ook verzekeraars waarbij je een vragenlijst, naar waarheid, moet invullen. En als je dan naar waarheid invult dát je een kroon nodig hebt, dan zegt de verzekeraar dat je je niet aanvullend mag verzekeren.

Gebitsreiniging en poetsinstructies worden door de mondhygiënist gedaan. Zij rekenen per vijf minuten 13,85 euro. Op de tandartsrekening staan codes voor elke handeling die de tandarts of mondhygiënist doet. 

Ontwikkeling premies afgelopen vijf jaar

Peter Ruys van de vergelijkingssite ZorgKiezer heeft de premies van alle aanvullende tandartsverzekeringen van de laatste vijf jaar bekeken. Daaruit blijkt dat veel pakketten in de afgelopen vijf jaar gestegen in de premie. Slechts enkele verzekeraars zijn de afgelopen drie jaar met de premies gelijk gebleven voor de tandartsverzekering. Dus als je je wilt verzekeren tegen mondzorg, dan moet je steeds meer betalen. En dan zijn er vaak nog andere obstakels waardoor je niet meteen van de verzekering gebruik kan maken.

Benieuwd naar de premieontwikkeling van de afgelopen vijf jaar? Bekijk het in de bijlage:

Aanvullende polis bij alle verzekeraars af te sluiten

Je kunt een aanvullende tandartsverzekering, los van bij wie je de basisverzekering hebt, bij álle verzekeraars afsluiten. Om prijzen te vergelijken kun je terecht bij verschillende vergelijkingssites zoals ZorgKiezer, de Consumentenbond of Independer.

Petitie 'tandarts in basispakket'

Wil je dat de tandarts terugkomt in het basispakket? Teken dan hier de petitie van Dokters van de Wereld. Deze organisatie verleent in Nederland medische en psychische zorg aan de meest kwetsbaren.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Jan Willem van Opstal
Jan Willem van Opstal15 dec. 2021 - 16:54

Het is een schande dat tandartsen misbruik maken van hun machtspositie en gewoon glashard in je gezicht liegen over de kosten die je gaat maken. Ik heb me net, mede door jullie uitzending, uitgeschreven als patiënt bij mijn tandarts. te Nijmegen omdat hij mij ook nadat ik nadrukkelijk had aangegeven alleen gebruik te kunnen maken van diensten die volledig door mijn aanvullende tandartsverzekering bij CZ werden gedekt, toch een factuur stuurt van het bedrag waar ik een week van moet leven. Door de huidige maatregelen kan en mag ik als zelfstandig ondernemer in de horeca èn de evenementenbranche al geruime tijd, mijn werk niet doen en ben ik tot de bedelstaf gedreven.

Wpl
Wpl21 nov. 2021 - 16:55

Het is nog erger en daar schrok ik van. Tandarts ongevallen verzekering zat ook niet bij mijn zoon in het standaard pakket. Dus krijgt je een ongeval (valt je vd fiets) dan heb je echt een probleem

speurneus1
speurneus121 nov. 2021 - 15:24

Tandarts bezoeken c.q. behandelingen boven de 18 jaar is een luxe geworden. Het zal de Overheid een zorg zijn, dat je met een rot gebit loopt. Wil je je er voor verzekeren ? Dan betaal je de hoofdprijs en veelal betaal je het toch zelf. Omdat de verzekeraar niet alles meer accepteert.

speurneus1
speurneus121 nov. 2021 - 15:15

Helen66, je begrijpt het probleem totaal niet. Ten eerste; zorgverzekering is verplicht in NL. Je krijgt een boete als je niet verzekerd bent zelfs. En gelukzoekers worden door de tandarts niet geholpen en krijgen het zowiezo absoluut niet gratis. Zo simpel is het. Voor zorgverzekeraars is "Zorg" een goed verdienmodel geworden, omdat ze alle macht hebben. In Engeland en Canada is zorg gratis is bovendien veelal beter geregeld dan in NL. Die tandarts Ravoet (KMT lid) die in de studio was, ontwijkt de vragen en geeft ook geen antwoorden op de gesteld vragen. Bovendien predikt hij voor eigen parochie.

Helen 66
Helen 6621 nov. 2021 - 13:03

Iedereen tot 18 jaar heeft gratis tandartszorg. Daarna kun je je aanvullend verzekeren of eenmaal per jaar voor controle gaan en de rekening zelf betalen. Dit laatste is veelal een stuk goedkoper. Zelden zijn wij meer kwijt dan 100 euro per jaar. Als de tandarts terug zou komen in de basisverzekering, dan stijgt de zorgpremie zeker met minimaal 15 euro per maand. Die moeten de mensen die niet naar de tandarts gaan uit financiele overwegingen, dan ook betalen. Tenzij de Overheid meent de zorgtoeslag dan ook 15 euro per maand te verhogen, maar dat is zeer de vraag. Dat de zorg en tandarts zo duur is in Nederland, komt doordat veel mensen geen zorgpremie betalen en omdat alle gelukszoekers die zorg gratis krijgen en hun gebitten vaak in deplorabele toestand verkeren en dus hoge kosten met zich meebrengen om die te restaureren.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe21 nov. 2021 - 19:47

Fijn hè dat je die 'gelukszoekers' overal de schuld van kunt geven. Lekker makkelijk ook. Groepen mensen ergens de schuld van geven was in het verleden ook wel eens populair met vele slachtoffers helaas. Daarnaast klop het gewoon niet wat u zegt. U roep maar wat. Check de feiten eens, daar wordt je wijzer van. Mensen die geen recht hebben op een status krijgen helemaal geen gratis hulp van een tandarts. Niks, 0 euro. Lees deze feiten eens https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-kosten-en-vergoedingen/vergoedingen-mondzorg/regelingen-asielzoekers-en-ongedocumenteerden/

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer21 nov. 2021 - 11:14

Het probleem is waarschijnlijk nog veel groter. Ik schrok van de reactie van de aanwezige tandarts, die het huidge systeem verdedigde. Wij moeten zo snel mogelijk terug naar het ziekenfonds, oftewel het Nationaal Zorgfonds. De zorgverzekeraars zijn nu de baas! Aan je gebit kun je zien hoe rijk je bent!

1 Reactie
OMPI65
OMPI6521 nov. 2021 - 12:04

Je ziet steeds meer mensen met gaten in hun gebit…. Nog even en we lopen er allemaal bij zoals die Amerikanen!

Midus
Midus21 nov. 2021 - 9:54

Als alleenverdiener met beneden modaal inkomen, is de tandarts gewoonweg niet meer te betalen! Het is voor mij als bijna 60 jarige echter wel noodzakelijk om te gaan, maar moet iedere keer afwegen welke kosten ik kan maken en welke niet. Kosten voor de tandarts kan ik mij niet permitteren. Ik ken er velen die in de zelfde situatie verkeren. Al zou een deel van de kosten Mar gedekt zijn in de basis verzekeringen, dan zou dat al veel schelen!

rinuszwam
rinuszwam21 nov. 2021 - 9:54

Wat één schandalige situatie ! Gewone mensen welke de tandarts Niet kunnen betalen !! én dat in wezen één van de RIJKSTE landen van de wereld ! Dank zij al ruim 13 jaar Neoliberale regeringsbeleid van VVD en CDA !! En dat noemt men een MENSWAARDIG maatschappij ?? De rijken maken de dienst uit in dit land ,Armoede met in zijn kielzog het schandalig bestaan van de voedselbanken Tekent de het huidige neoliberale systeem ! " SCHANDALIG !!! "

OMPI65
OMPI6521 nov. 2021 - 9:17

Er wordt o.a. Op de radio gevraagd: “en hoe zit het met het gebit van uw ouders?” Dat betekent dat mondzorg sowieso bij ouderen een probleem is. Misschien een idee om mondzorg voor 65+ gratis te maken??

brammoens@ziggo.nl
brammoens@ziggo.nl21 nov. 2021 - 8:30

Je merkt, vooral bij ouderen dat dit een groot probleem is. Al jaren geen cent erbij en alles duurder. Naast abonnementen is de extra verzekering niet meer in gebruik

CharlotteHH
CharlotteHH20 nov. 2021 - 18:56

tandartsverzekering in het basis pakket is een sigaar uit eigen doos. Dan wordt de premie voor ziektekosten simpelweg hoger. Nu heb je ten minste een eigen keus. Denk iedereen na over hoeveel hij/zij consumeert. En wordt je bij goede gebitsverzorging niet onnodig op kosten gejaagd.

1 Reactie
Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer21 nov. 2021 - 11:10

Geachte Charlotte, Dit is typisch zo'n neo-liberale opmerking! Als u uw goede baan kwijt raakt, zult u anders praten.....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!