Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Inzameldoel statiegeldblikjes niet haalbaar met huidig plan'

03-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
blikjes 930x520

Het plan om blikjes buiten op straat in te leveren is klantonvriendelijk en maakt het inzameldoel om 90 procent van de blikjes in te zamelen onwaarschijnlijk, concludeert onderzoeksbureau Eunomia. Vanaf 31 december 2022 komt er statiegeld op blikjes.

De bedoeling is dat er in 2024 een goed inzamelsysteem in werking is, waarbij 90 procent van de blikjes wordt ingeleverd. Afvalfonds Verpakkingen, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) kondigden vorig jaar een plan aan dat de blikjes in onbemande statiegeldmachines in de openbare ruimte worden ingezameld. Supermarkten willen namelijk vooralsnog geen blikjes inzamelen.

'Onvoldoende consumentvriendelijk'

Het onderzoeksbureau Eunomia is geraadpleegd door Recycling Netwerk Benelux om te toetsen of de targets en deadline van 31 december haalbaar is.  “De doelstelling van 90 procent gescheiden inzameling bereiken, betekent de beste statiegeldsystemen ter wereld evenaren”, aldus Eunomia. “Nu is het plan onvoldoende consumentvriendelijk om dit doel te behalen.”

Zonder supers '90 procent' in het geding

89 procent van de consumenten wil blikjes het liefst in de supermarkt inleveren. Ook wordt het volgens het onderzoek erg ingewikkeld als de consument zijn plastic en blikjes op twee verschillende manieren moet terugbrengen.

Eunomia zegt dat er nergens in de wereld een afvalsysteem is dat zonder deelname van supermarkten de vereiste 90 procent haalt.

Op 10 maart organiseert de Tweede Kamer een technische briefing en rondetafelgesprek over het plan van Afvalfonds.

Bron: Recycling Netwerk Benelux

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!