Kassa

Gemeenten tegen plan om blikjes op straat in te zamelen

23-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
309 keer bekeken
  •  
blikjes afval vuilnis 930

Vanaf 31 december 2022 komt er statiegeld op blikjes. Gemeenten zijn het niet eens met de manier waarop Afvalfonds Verpakkingen deze wil gaan inzamelen. Het gebeurt namelijk niet in supermarkten, maar bij inzamelpunten in de openbare ruimte, volgens de plannen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt zorgen te hebben over deze inname ‘op de stoep’. Dit zou een fors beslag leggen op de (schaarse) openbare ruimte en ondergrond. De VNG wilt weten wat er gebeurt bij storingen of als blikjes niet worden geaccepteerd. Ook zijn ze benieuwd wie er dan verantwoordelijk wordt gehouden voor het schoon houden van de ruimte rondom de punten. 

Door 15 cent statiegeld in te voeren, hoopt het kabinet te voorkomen dat afval in het milieu belandt. Dit zijn er nu zo'n 150 miljoen blikjes per jaar. 

Plannen "onhaalbaar"

VNG rekent op zwerfafval bij de inzamelpunten en noemt dat "een probleem dat door inwoners als zeer storend wordt ervaren" en zegt "nu al de handen vol" te hebben aan de bestrijding van dat probleem. 

De inzamelplannen worden "onhaalbaar" genoemd. Dit standpunt is overgebracht aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). De gemeenten zien liever dat blikjes straks kunnen worden ingeleverd in winkels of "privaat beheerde ruimten".

Supermarkten niet bereidwillig

Supermarkten willen niet inzamelen, omdat het ruimte en geld kost. Ook hygiëne is voor de supermarktbranche een bezwaar: blikjes zijn open in tegenstelling tot statiegeldflessen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Ellie16
Ellie1624 feb. 2022 - 12:50

Het zou ook interessant zijn als ze per fles de statiegeld omhoog zouden doen, denk ik www.nu.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!