Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inwonend kind kan in huurhuis blijven na overlijden ouders

20-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4748 keer bekeken
  •  
huur sleutels 1127

Na het overlijden van hun ouder(s) hoeft een meerderjarig inwonend kind niet langer binnen twee maanden de ouderlijke huurwoning te verlaten. Een wettelijke regeling hiervoor is in de maak.

Achterblijvende volwassen kinderen kunnen een tijdelijk huurcontract aangeboden krijgen door de woningcorporatie. De huurtermijn daarvan is maximaal twee jaar.

Gedragscode

De regeling wordt opgesteld door demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) samen met demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Een wettelijke regeling invoeren kost wel tijd. Daarom is er een gedragscode voor verhuurders vastgesteld hoe zij deze jongvolwassenen moeten helpen met huisvesting en maatschappelijke ondersteuning, schrijft Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Ollongren: meer rust

Jongvolwassenen die hun hurende ouders verliezen, kunnen in een lastige situatie komen omdat zij niet zomaar het huurcontract van hun ouders kunnen 'erven'. In de meeste gevallen moeten ze dan ook binnen twee maanden na het overlijden van hun ouders het huis uit. Naar schatting gaat het jaarlijks om enkele tientallen mensen.

"Jongvolwassenen die hun ouders verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van het verlies. Dankzij deze afspraken kunnen zij langere tijd in de ouderlijke woning blijven wonen en hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun woonsituatie. Dat geeft meer rust en komt ten goede aan het rouwproces. Ik ben blij dat we samen met de verhuurders deze afspraken hebben kunnen maken", aldus Ollongren.

In april van dit jaar belichtte Kassa de situatie voor minderjarige weeskinderen die de erfbelasting niet kunnen betalen. Om die reden moesten zij het ouderlijk noodgedwongen verkopen. Die groep kreeg toen al goed nieuws te horen. Verantwoordelijk staatssecretaris Vijlbrief wijzigt de wet- en regelgeving, zodat langdurig uitstel van betaling zonder het in rekening  brengen van invorderingsrente mogelijk wordt.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!