Kassa

Instituut publiceert nieuwe instructies voor mondkapjes

09-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zelfgemaakt mondkapje 1127
Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) heeft nieuwe instructies gepubliceerd waarin staat waar een niet-medische mond-neusmaker aan moet voldoen. In de instructies staan onder andere hoe je een mondkapje op een juiste manier gebruikt en wat een geschikt ontwerp is, zoals pasvorm, materiaal en hoofdbevestiging. Eerder toonde Kassa aan dat de maten op de website van de overheid niet klopten.
De herziende versie over de eisen van een mondkapje bestaat nu uit twee delen. Een deel voor consumenten en een deel voor fabrikanten. In het eerste deel staat waar consumenten rekening mee moeten houden bij het kopen, gebruiken en onderhouden van een mondkapje. Het tweede deel bevat eisen voor fabrikanten en importeurs, zoals de eigenschappen voor een goede pasvorm en draagcomfort en de giftige stoffen die niet in het mondkapje mogen zitten.

Keurmerk

Een mondkapje dat gemaakt is volgens het zogeheten ‘NEN-spec 1, deel 2’, voldoet aan alle gestelde eisen. Het instituut is momenteel bezig om een keurmerk te ontwikkelen om zo te toetsen of de mondkapjes daadwerkelijk aan de NEN-eisen voldoet. Naar verwachting is het keurmerk in december klaar en kunnen de eerste mondkapjes met dit keurmerk volgend jaar beschikbaar zijn.

Test

In oktober testte Kassa diverse mondkapjes. Uit de test bleek dat de geteste mondkapjes voor schijnveiligheid bieden. De uitzending kun je hieronder terugkijken en de informatie kun je hier teruglezen.

Meer over:

mondkapje, eisen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!