Kassa

ING keert na vervijfvoudiging winst miljarden uit aan aandeelhouders

06-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
INGbank logo 1127

ING heeft zijn winst afgelopen kwartaal bijna vervijfvoudigd ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee presteerde het veel sterker dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Ook kondigt de bank aan na september miljarden uit te zullen keren aan aandeelhouders, zowel via dividend als via de inkoop van aandelen.

Onder de streep bleef bijna 1,5 miljard euro winst over, waar een jaar terug nog 299 miljoen euro winst in de boeken ging. De winstsprong heeft alles te maken met de coronacrisis. Daardoor moest ING in de vergelijkbare periode vorig jaar nog meer dan 1,3 miljard euro opzij zetten voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald. Nu profiteert de bank juist van het herstel van de economie. Volgens nieuwe inschattingen is een deel van de eerder genomen voorzieningen bovendien niet meer nodig. Die voorzieningen vielen dus vrij en dreven het resultaat afgelopen periode extra op.

Toename in vraag naar beleggingsproducten

Net als in het eerste kwartaal merkte de bank ook een duidelijke toename van de vraag naar beleggingsproducten. Die zijn interessant nu de spaarrentes heel erg laag zijn en geld op de spaarrekening dus vrijwel niets meer oplevert. ING kreeg er afgelopen kwartaal daarnaast meer klanten bij die meerdere producten afnemen van de bank.

Rente-inkomsten van ING stonden onder druk

Door het ongunstige renteklimaat stonden de rente-inkomsten van de bank wel onder druk. Topman Steven van Rijswijk vermoedt dat de lage rentes in Europa nog wel een tijdje zullen aanhouden, gezien de huidige koers van de Europese Centrale Bank (ECB). Of dit betekent dat meer Nederlanders straks te maken gaan krijgen met negatieve spaarrentes, kan Van Rijswijk evenwel niet zeggen. ING probeert nu ook meer in te zetten op andere manieren om geld te verdienen dan rente-inkomsten.

De topman is tevreden over de resultaten van de bank, maar  benadrukt dat de pandemie nog niet voorbij is. Alle risico's die dat met zich meebrengt moeten goed in de gaten gehouden worden. Meer dan 80 procent van het ING-personeel werkt ook nog steeds vanuit huis. Volgens Van Rijswijk zullen zij klanten blijven bijstaan om de moeilijke tijd door te komen.

3,6 miljard euro gaat terugvloeien naar aandeelhouders

ING laat straks in totaal 3,6 miljard euro terugvloeien naar de aandeelhouders. Dat kan, omdat banken in de eurozone vanaf oktober eindelijk weer hun aandeelhouders mogen belonen als hun financiële situatie dat toelaat. De ECB maakte vorige maand bekend de coronamaatregel die het uitkeren van dividend en het inkopen van eigen aandelen tijdelijk verbood niet te zullen verlengen.

ING is de laatste tijd ook veel bezig met reorganiseren. In maart werd bekend dat meer dan de helft van de Nederlandse bankkantoren wordt gesloten. Daardoor gaan er 440 banen verloren. Die ingreep kwam bovenop maatregelen die vorig jaar al waren aangekondigd. Toen gaf de bank aan dat er ongeveer duizend banen werden geschrapt bij de zakenbank en de activiteiten voor consumenten in het buitenland. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Bezorgde Nederlander
Bezorgde Nederlander9 aug. 2021 - 8:55

Schandalig deze bank wordt door ons de belastingbetaler in leven gehouden en dan gaan zij even 3,6 miljard terug laten vloeien naar de aandeelhouders en aan de andere kant alles sluiten en doorberekenen aan de klanten, schandalig shame shame ING Topman van Rijswijk moet zijn ogen uit zijn kop schamen in deze pandemie en crisis. ik snap ook onze regering niet meer dat zij dit allemaal goed vinden shame Rutte shame bezorgde Nederlander

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!