Kassa

ING past betaalsysteem aan na miljoenenschade klanten door spoofing

07-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
425 keer bekeken
  •  
bankfiliaal ing 1127
De afgelopen maanden zijn honderden bankklanten opgelicht door middel van spoofing. Criminelen lijken te bellen met het telefoonnummer van de bank en kunnen klanten overhalen om hun geld over te maken naar een speciale ‘kluisrekening’ die achteraf niet blijkt te bestaan. De meeste slachtoffers vallen bij ING, met een totale schade van zeker 4,7 miljoen euro. Die bank gaat nu haar digitale betaalsysteem aanpassen. De wachttijd bij het verhogen van de limiet voor overboekingen was een kwartier en wordt nu aangepast naar vier uur, meldt Kassa. 
Omdat in een kwartier tijd de limiet voor een overboeking verhoogd kon worden naar het maximum op dag basis (50.000 euro), konden snel grote bedragen van ING-klanten worden buitgemaakt. Slachtoffers werden de tijd die het duurt tot het door hen verhoogde daglimiet actief was aan de lijn gehouden door de crimineel, en dachten hun geld vervolgens over te boeken naar een speciale veilige rekening. In werkelijkheid maakten ze al hun spaargeld over naar de rekening van een ‘katvanger’.  

ING vergoedt niet

In tegenstelling tot de Rabobank vergoedt ING haar klanten die slachtoffer zijn geworden van deze oplichting niet. Adine Wempe-Kalff, directeur Fraude & Cybersecurity ING Nederland: “Wij hebben als beleid dat als klanten zelf de transactie doen, dat wij niet kunnen vergoeden”. Wel past de bank haar digitale betaalsysteem aan zodat het in plaats van een kwartier vanaf nu vier uur duurt voor een verhoogd limiet actief is in de mobiel bankieren App of via Internetbankieren. Deze langere wachttijd heeft ING volgens eigen zeggen ingebouwd om het oplichters moeilijker te maken. Daarnaast krijgen klanten een extra waarschuwing te zien op het moment dat zij via digitaal bankieren hun limiet om geld over te maken willen ophogen.

Extra waarschuwingsscherm

Adine Wempe-Kalff, directeur Fraude & Cybersecurity ING Nederland: “Het is nu zo dat als je de daglimiet wijzigt en de tijd dat het ingaat duurt 15 minuten, en dat hebben wij nu gewijzigd naar vier uur. Dat geeft klanten de mogelijkheid als ze het gevoel hebben dat het niet helemaal klopt, om op te hangen en ons te bellen om het verhaal te checken. Het tweede wat we hebben doorgevoerd is dat we een extra waarschuwingsscherm hebben neergezet met een expliciete waarschuwing dat er oplichters actief zijn en daar moet je aanklikken ‘stoppen’ of ‘doorgaan’. En dat doen we omdat we het heel belangrijk vinden om onze klanten te beschermen”.

Consumentenbond: bank moet wel vergoeden

De Consumentenbond bekritiseert het beleid van ING om klanten niet te vergoeden bij spoofing. Een woordvoerder van de bond benadrukt dat dit soort fraude te maken heeft met de digitalisering van het betalingsverkeer waar banken juist actief op hebben ingezet. Daarnaast zouden banken volgens de bond moeten vergoeden bij fraude, tenzij een klant overduidelijk zelf nalatig is geweest. Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond: “De bewijslast moet omgedraaid. Nu is het: De bank vergoedt niet, tenzij. Wij vinden het moet zijn: de bank vergoedt wel, tenzij”. 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

vicvrij
vicvrij26 nov. 2020 - 16:40

Dag limiet van een kwartier naar 4 uur. Dat had dus al veel eerder gemoeten en gekund. Voor de spoofing hebben we namelijk tal van scams gehad waar honderden zo niet duizenden ING klanten tienduizenden Euro's spaargeld bij hebben verloren in een mum van tijd. Ook bij andere banken was de schade aanzienlijk. Denk aan de Microsoftscams, QR code fraude scams , Whatsapp fraude enzovoort ). De schade bij die scams had aanzienlijk beperkt kunnen blijven als de duur van de daglimiet verhoging al eerder wat langer was gemaakt of de spaarrekeningen beter beveiligd waren. Dit had de slachtoffers en de banken een hoop schade maar ook ellende en wrevel bespaard. Ook het Kifid had dan tientallen zaken bespaard gebleven waarin ze alsmaar de klanten in het ongelijk stelden.

Pierre46
Pierre467 nov. 2020 - 19:29

Ik ga mijn spaargeld bij de ING maar overzetten naar mijn RABObank rekening. Daar staat het iets veiliger, mocht ik toch ergens intrappen.

P.J.Perenbolt
P.J.Perenbolt7 nov. 2020 - 19:16

Ik begrijp niet waar het omgaat bij Fishing, spoofing e.d. Het gaat toch niet om echt geld maar om een digitale transactie van het ene banknummer naar het andere banknummer. Het lijkt me dan ook niet zo moeilijk dat de banken deze banknummers. Internationaal beter beheren zodat bij een criminele transactie zo‘n nummer gelijk te traceren, blokkeren dan wel leeg te halen is. Zo blijven de banken de baas. Indien de banken dit gezamenlijk niet zouden kunnen organiseren geeft dat te denken. Want op de manier zoals het nu gaat geven de banken zelf de criminelen een instrument voor fraude. Aan een banknummer zou altijd een persoon gekoppeld moeten zijn die daarvoor verantwoordelijk gesteld kan worden. Met vriendelijke groet Peter-Jan

Janny van Klaveren
Janny van Klaveren7 nov. 2020 - 19:09

Heb jullie programma weer bekeken ,en ik had een email gestuurd over de spoofing van onze dochter ,waarin bij haar 900 euro afhandig is gemaakt ,wat moeten wij nu doen om ook in aanmerking komen voor de vergoeding van de ING bank ?

DeBoer112
DeBoer1127 nov. 2020 - 19:04

Wat ik niet begrijp is waar dit geld naar overgemaakt is. De Bank waar deze criminelen bankieren hebben deze persoon geindentificeerd en deze Bank heeft een poortwachters functie. Maw, als er nooit geld op de tegenrekening gestort wordt heeft de ontvangende bank de plicht een onderzoek in te stellen omdat dit bedrag niet in het patroon van gedrag past. Hoe is het dan mogelijk dat dit geld wordt doorgesluisd of contant wordt opgenomen?

PJA de Bruin
PJA de Bruin7 nov. 2020 - 19:03

Kassa moet eens stoppen met de ING stalken over dit onderwerp! Al jaren wordt met TV-spotjes tot vervelens aan toe gewaarschuwd tegen oplichters. Je kan ze echt dromen en toch trappen mensen er nog steeds in. Hoe kun je dan de banken dit gedrag verwijten en voor dit domme gedrag op laten draaien. Moeten banken dan ook van de opbrengst van mijn geld domme mensen gaan vergoeden? Ik zeg... niet vergoeden dat domme gedrag.

2 Reacties
sjefklos
sjefklos8 nov. 2020 - 18:42

Helemaal mee eens. Natuurlijk vind ik het heel triest voor de mensen die dit is overkomen, maar zoals al eerder gezegd worden we hier al sinds 2013 in allerlei reclamespotjes voor gewaarschuwd. Ik hoop dan ook dat RADAR stopt met deze zinloze actie tegen de ING (en andere banken) die deze kosten ongetwijfeld zal doorberekenen aan de 'normale' gebruikers.

sjefklos
sjefklos8 nov. 2020 - 21:53

Sorry, RADAR moet zijn KASSA.

MTempelman
MTempelman7 nov. 2020 - 19:02

Verschrikkelijk wat die mensen doormaken. Misschien een tip: zoek uit hoe de crimineel gebruik kan maken van het telefoonnummer van een bank, incl. Logo. Dit is klaarblijkelijk te doen. Welke instanties zijn hiervoor verantwoordelijk! Die moeten ook ter verantwoording worden geroepen. Op internet moet er een slotje in de browserbalk stasn wil je zeker zijn dat het veilig is. Voor de telefoon kan dit niet...... echt niet?! Laat jullie team er maar eens induiken, je zult versteld staan. Succes!

vrijdenker
vrijdenker7 nov. 2020 - 19:00

Wel bijzonder zoals de woordvoerders van de Ing haarverhaal doet. Als klant van deze bank zou je jezelf kunnen afvragen. Wil ik nog wel bij deze bank mijn geld stallen. Of word er gewacht tot het geld weg is. En misschien wel te laat is. Een gewaarschuwd mens telt toch voor 2.

Benieuwddd
Benieuwddd7 nov. 2020 - 18:58

Twee vragen: als ik met een pistool op mijn hoofd geld overmaak naar de crimineel, moet de bank het dan ook vergoeden? De bank kan toch ook daar voorkomen dat er zoveel geld in een keer overgemaakt wordt? Bijvoorbeeld door mij te bellen met de vraag of ik dat wel echt wil. Mijn punt is: de bank zegt al jaren dat ze nooit om je pincode vragen en als mensen dat toch doen gaat er iets mis. De bank zegt al tijden dat ze nooit vragen om geld over te maken naar kluisrekeningen. Als mensen dat toch doen gaat er idd ook iets mis. Vraag twee: wie maakt spoofing mogelijk, waarom worden deze technologie partijen niet aangepakt? Beide vragen gewoon uit nieuwsgierigheid.

fratab2009
fratab20097 nov. 2020 - 18:55

Waarom gaat Den Haag zich niet hier meer mee bemoeien, hopelijk wordt de druk dan zo hoog opgevoerd dat de banken de wet en regelgeving voor de consument aan wordt gepast.

D333dd
D333dd7 nov. 2020 - 18:52

Die mevrouw in die groene jurk ze gezicht lijkt gespoofd !

Domu
Domu7 nov. 2020 - 18:51

Vanaf 2009 word er al door elke bank gewaarschuwd. ING heeft altijd aangekondigd wij bellen u niet, wij vragen u nooit om geld over te maken, wij vragen u nooit om pasgegevens. En toch zijn er hardhorende, in paniek rakende, wereldvreemde personen die geld gaan overmaken naar aanleiding van 1telefoontje. Hier kun je geen enkele bank voor aansprakelijk stellen.

2 Reacties
ING-klant
ING-klant7 nov. 2020 - 19:03

Wijze woorden. Idd. waarschuwen banken en andere financiële instellingen al JARENLANG dat een bankmedewerker nimmer om een pincode zal vragen en / of zal vragen geld over te maken, laat staan dat ze vragen om je daglimiet te verhogen. As ze dan een geloofwaardig verhaal ophangen omtrent het gehackt zijn van je rekening en geconstateerde verdachte transacties, dan kun je dat toch heel simpel binnen 1 minuutje checken (zogenaamde verdachte transacties) Ga je in een dergelijk gesprek op dit soort onzin in, tja, is dan de bank verantwoordelijk of ben je dat zelf? Ik weet het antwoord al...............

miennaamishaaz
miennaamishaaz8 nov. 2020 - 11:32

Als ze nou gewoon voor iedereen een waarschuwing laten zien bij elke keer inloggen. dan lost het probleem vaneigens op. Gewoon blijven waarschuwen totdat mensen er van walgen, Tevens ook nog een waarschuwing voor het verhogen van het limiet. Beter teveel waarschuwen dan niet genoeg. Als die mensen er alsnog intrappen ongeacht een waarschuwing bij elke keer inloggen en voor het verhogen van hun limiet, dan is het 100% hun eigen schuld.

SmitsChristien
SmitsChristien7 nov. 2020 - 18:45

Wat ik mis in de discussie over spoofing mis ik de vervolging van de daders!!! Wat doet de politie?

1 Reactie
Domu
Domu7 nov. 2020 - 18:55

Politie kan niets doen omdat deze gasten in het buitenland zitten, niet in nl

TamaraMM
TamaraMM7 nov. 2020 - 18:44

Ik begreep dat de oplichters wisten hoeveel geld er ongeveer op de rekening stond. Hoe kunnen ze dat weten?

Webhalla
Webhalla7 nov. 2020 - 18:39

Hoe weten de oplichters precies die personen er uit te pikken met een goed gevulde spaarrekening? Heeft de ING soms hun callcenters in de bajes zitten?

2 Reacties
fratab2009
fratab20097 nov. 2020 - 18:57

Je zal idd bijna denken dat er mollen binnen de ING bezig zijn.

hypochondricus
hypochondricus9 nov. 2020 - 16:01

Banken zijn de allergrootste boeven; wij hebben in 2008 schorem uit het stront geholpen,lijkenpikkers zijn het.

Ekievits
Ekievits7 nov. 2020 - 17:56

ING moet gewoon vergoeden, want zij hebben hun telefoonsoftware niet op orde, anders kan er nooit via hun eigen nummer gebeld worden

1 Reactie
Domu
Domu7 nov. 2020 - 18:52

Heeft niets met ing tel software te maken. Eerder bij de netbeheerder, KPN dus.

miennaamishaaz
miennaamishaaz7 nov. 2020 - 14:13

Laten ze dan ook een waarschuwing zien voor ELKE klant, voordat je je limiet kan verhogen. Waarbij je een waarschuwing krijgt zoals: Wij zien dat u uw limiet wilt verhogen, bent u gebeld door een bankmedewerker Houdt dan op met deze actie en verbreek de verbinding, U bent namelijk gebeld door een oplichter die u wilt laten denken dat hij/zij voor ING werkt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!