NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

ING omzeilde sanctielijst door naam op transactie te schrappen

23 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
ING 930x520

ING wist in 2014 een geblokkeerde dollartransactie te omzeilen door een verwijzing naar een Russische bank achterwege te laten. Eerst hield Bank of America een betaling van 46 miljoen dollar tegen, omdat deze Russische bank op de sanctielijst staat. Een week later maakte ING hetzelfde bedrag over, zonder de Russische connectie. Die betaling werd wel door de Amerikaanse bank doorgelaten, schrijft Het Financieele Dagblad (FD).

Toen ING op 7 augustus 2014 45 miljoen dollar wilde overmaken naar VEB Leasing, een dochterbedrijf van de Russische staatsbank Vnesheconombank, werd de transactie geblokkeerd. Een week later kon ING het bedrag wel overmaken, maar de Nederlandse bank liet daarbij wel de naam VEB Leasing weg uit de betaalgegevens.

De handelswijze van ING is zeer opvallend. Twee jaar hiervoor kreeg de bank namelijk een boete van de Amerikaanse autoriteiten van 619 miljoen dollar vanwege het overtreden van sanctiewetgeving. Daarbij was er sprake van 'wire stripping'. Dit houdt in dat elementen in de overboeking bewust worden weggelaten om naleving van de sancties te omzeilen. In 2012 betrof het sancties tegen onder meer Iran en Cuba, twee jaar later lijkt ING volgens Bank of America de sancties tegen Rusland te schenden.

Reactie ING

Volgens de bank gaat het in deze transactie om een 'administratieve fout'. Volgens ING is de fout in 2014 besproken met de relevante Amerikaanse autoriteiten en is er verder geen actie ondernomen.
Bron: FD

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!