Kassa

ING komt slachtoffers spoofing toch tegemoet

  •  
18-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
344 keer bekeken
  •  
spoofing uitzending kassa 1127
ING komt mensen die slachtoffer zijn geworden van 'spoofing' alsnog financieel tegemoet. De bank verklaarde na meerdere uitzendingen van Kassa hier niet toe bereid te zijn, maar komt daar nu op terug.
In een verklaring meldt de bank: "ING wil haar gedupeerde klanten tegemoet komen bij deze vorm van oplichting, omdat de criminelen de naam en/of  het telefoonnummer van de bank misbruiken. Hoewel ING niet aansprakelijk is voor de schade die haar klanten hebben geleden door ‘spoofing’, wordt er door criminelen bij deze oplichting wel misbruik gemaakt van het vertrouwen dat klanten in hun bank hebben."
De bank is van plan om elk individueel spoofinggeval te gaan toetsen, voordat er tot schadevergoeding wordt overgegaan: "Er moet aantoonbaar sprake zijn van misbruik van de naam of telefoonnummer van ING. Uitgangspunt blijft dat klanten ook een eigen verantwoordelijkheid hebben", vindt de bank. "Er mag geen sprake zijn van grove nalatigheid."

Bank benadert slachtoffers

Gedupeerde klanten van spoofing die zich bij ING gemeld hebben, worden zo spoedig mogelijk door ING benaderd; ze hoeven zelf geen contact op te nemen, stelt de bank. Half februari van het volgend jaar wil ING klanten hebben gecompenseerd. ING past de coulance met terugwerkende kracht toe vanaf 1 januari 2020.

Overleg met Hoekstra

Minister Hoekstra (Financiën) heeft de Tweede Kamer vrijdag 18 december geïnformeerd dat hij met de banken een integrale aanpak van (online) fraude en oplichting wil afspreken. In dat kader hebben banken een 'coulancekader' voorgesteld voor het vergoeden van spoofing. Alle vier de grote Nederlandse banken hebben nu met Hoekstra afgesproken om spoofingslachtoffers tegemoet te komen.

De coulance van de banken geldt  niet voor andere vormen van fraude waarbij klanten zelf transacties uitvoeren zoals Marktplaatsfraude en Whatsappfraude.

Meer over dit onderwerp, om 19:05 in Kassa op NPO 1

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

JW vanden Brink
JW vanden Brink10 jan. 2021 - 22:57

Kabinet en banken hebben afspraken gemaakt over compensatie igv spoofing. Weet iemand hier de aantalen / percentages van? Waar mag je op rekenen en wanneer wordt je afgescheept?

Gerlof Bouma
Gerlof Bouma7 jan. 2021 - 22:50

Mijn moeder heeft een brief van de ING ontvangen waarin een tegemoetkoming ivm spoofing wordt aangekondigd. Heeft iemand nog een advies hoe ik de bank kan forceren tot een redelijke vergoeding?

Huub100
Huub10027 dec. 2020 - 10:17

Niet alleen bij spoofing is ING nalatig. Er werd bij mij laatst een klein bedrag van mijn creditcard afgeschreven door een bekende fraudeur. Op internet kon ik zo achterhalen dat deze fraudeur begint met een klein bedrag en daarna grotere bedragen afschrijft. ING doet hier niets aan en zegt dat ik zelf contact met de fraudeur moet opnemen. Wat doet fraudepreventie dan? Ik heb vervolgens half december mijn creditcard opgezegd. Deze bleef tot 21 januari geldig, zodat er alsnog afgeschreven kan worden. Vervolgens heb ik vandaag een bericht gestuurd dat mijn card geblokkeerd dient te worden. Dat kun je bij ING niet zelf doen. Maar hopen dat ze vervolgens ook daadwerkelijk blokkeren. ING kan dus wel stoppen met reclame maken dat ze aan fraudepreventie doen, want dat doen ze niet.

1 Reactie
Huub100
Huub10027 dec. 2020 - 10:38

Mijn excuses. In mijn haast en frustratie noem ik ING. Deze kwestie gaat over ICS en had dus op een andere locatie geplaatst dienen te worden. Toch hoop ik dat Kassa hier aandacht aan wil besteden, want ik vermoed dat dit soort oplichting over een veel groter totaalbedrag gaat. Vele kleintjes.....

pcmdejongh
pcmdejongh20 dec. 2020 - 13:18

Ik ben het niet eens met het terugbetalen van geld. Hoe haal je het in je hoofd om 50.000 euro op je betaalrekening te zetten. Zij die mensen niet goed wijs. Zoek dan hulp hoe dat werkt

1 Reactie
Ritsd
Ritsd20 dec. 2020 - 13:45

Inderdaad onbegrijpelijk dat Hoekstra dit opdraagt. En dat Kassa zich hiervoor leent. Dommigheid en nalatigheid moet nooit beloond worden. Ik ga mijn bank hierop aanspreken.

lamensch
lamensch20 dec. 2020 - 11:11

Ben ook opgelicht weliswaar op een andere manier maar het was toch voor 4000 euro. Krijg niks terug omdat het zelf overgemaakt heb. Jan 2018. Is politierapport van en bij justitie afgehandeld. Daders niet te achterhalen.

1 Reactie
Ritsd
Ritsd20 dec. 2020 - 13:46

Respect, en medelijden. Maar dit kunt u uitsluitend zichzelf aanrekenen: uw bank treft geen schuld of aansprakelijkheid.

FransRos
FransRos19 dec. 2020 - 20:14

Ik heb zo'n stil vermoeden dat Hoekstra de belasting betaler er voor op laat draaien

alfres
alfres19 dec. 2020 - 18:16

Je kan alles wel vergoeden terwijl je weet dat de bank je nooit belde Is al zo vaak voor gewaarschuwd en toch trap iedereen er weer in onlangs de waarschuwingen

1 Reactie
JW vanden Brink
JW vanden Brink10 jan. 2021 - 23:06

Beste "alfres" hierboven en "Ritsd" hieronder: lekker toch, om zo snoeihard te reageren en om over dommigheid van anderen te praten. Zal jullie vast wel een lekker gevoel geven. Anderen (zoals de politie) zeggen dat het internetbankieren de banken veel oplevert. Ze kunnen filialen sluiten en medewerkers ontslaan. Maar het risico lag tot nu toe volledig bij de consument; gelukkig nu niet meer volledig. En inderdaad, ik ben ook zo'n dommerik. Hoewel echt niet debiel of zo.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!