Kassa

'ING en AEGON nog groot in kernwapens'

07-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kernwapen wapen 930
ING en Aegon behoren tot negen Nederlandse investeerders in de kernwapenindustrie. De bank en de verzekeraar zijn door vredesorganisatie PAX op de Wall of Shame gezet. Pensioenfonds ABP is de grootste Nederlandse investeerder in bedrijven die kernwapens maken, maar krijgt desondanks een pluim omdat het in januari bekendmaakte die investeringen van de hand te doen.

Grote investeringen

ABP had vorig jaar 951,7 miljoen dollar in de makers van kernwapens geïnvesteerd. ING zat het pensioenfonds met een investering van 927,1 miljoen dollar op de hielen. Bovendien was het geïnvesteerd vermogen van ING meer dan twee keer zo hoog als in 2016.
Toch heeft PAX ook voor ING hoop. ,,In onze ogen zou ING de volgende investeerder moeten zijn die alle kernwapenproducenten uitsluit van investeringen'', stelt PAX-programmamedewerker Selma van Oostwaard. Aegon stak vorig jaar bijna 809 miljoen dollar in producenten van kernwapens. Ook de verzekeraar voerde zijn investering flink op.

ING: geen wapens gefinancierd

ING stelt in een reactie geen nucleaire wapens te financieren. Wel steekt het geld in bedrijven die deels betrokken zijn bij de productie van kernwapens, maar dan financiert de bank alleen de andere activiteiten. Het overgrote deel van de investeringen die PAX opvoert, zitten volgens ING in vliegtuigmaker Airbus, industrieconglomeraat Honeywell en ingenieursbedrijf Fluor. In bijvoorbeeld Airbus-dochter Ariane wordt dus niet geïnvesteerd.

AEGON: kernwapens afschaffen overheidstaak

Aegon laat in een reactie weten op dezelfde manier om te gaan met bedrijven die deels betrokken zijn bij kernwapenproductie. Daarnaast gaat het bedrijf als investeerder de dialoog aan met bedrijven waar het geld in steekt. ,,Wij geloven wel dat het uiteindelijk een taak is voor overheden om te zorgen dat kernwapens worden afgeschaft.''
In de periode van 2014 tot en met 2017 staken 390 financiële instellingen 525 miljard dollar in de twintig grootste producenten van kernwapens. Dat was een afname van dertig institutionele beleggers, maar een toename van het geïnvesteerde vermogen met 81 miljard dollar, blijkt uit het rapport Don't Bank on the Bomb. ANP

Meer over:

aegon, pax, abp, ing, kernwapens
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

honza23
honza238 mrt. 2018 - 20:42

Goede zaak.Voor willen schrijven wat anderen moeten doen, het blijft zo'n typisch socialistisch kwaaltje.

harryromijn
harryromijn7 mrt. 2018 - 13:10

Daar "onze" afschrikkignsmacht NIET is gebaseerd op onze eigen defensie ( marine heeft niet eens meer operationele schepen vrij) , maar op die betaald door de Amerikanen, deze toch maar in orde houden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!