Kassa

ING: "Bijna drie keer zoveel horeca bankroet als jaar geleden"

  •  
17-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3250 keer bekeken
  •  
restaurant uiteten 930 520

De horeca kent volgens een nieuw rapport van ING een goede start van het jaar, ondanks de hogere inkoopprijzen van bijvoorbeeld energie en ingrediënten die ondernemers lang niet altijd kunnen doorbereken aan de klant. Maar de rest van het jaar wordt waarschijnlijk wel "uitdagend" voor de sector. Deskundigen van de bank verwachten dit jaar "aanmerkelijk meer" faillissementen en bedrijfsbeëindigingen van restaurants en cafés.

Horeca maakt inhaalslag na coronaperiode

Positieve ontwikkeling volgens ING is dat de consument in het eerste kwartaal per horecabezoek gemiddeld 7 procent meer spendeerde ten opzichte van een jaar eerder. De horeca profiteert er ook van dat er weer meer buitenlandse toeristen zijn. Voor heel dit jaar rekent ING dan ook op verdere verkoopgroei. Dit gaat waarschijnlijk deels nog om een herstel van de coronapandemie, aangezien de horeca in Nederland in de eerste twee maanden van vorig jaar nog met beperkingen te maken had. Vorig jaar was al sprake van een grote inhaalslag en dit jaar gaat er waarschijnlijk zo'n 3 procent meer aan bijvoorbeeld drankjes en gerechten over de toonbank.

Opgebouwde belastingschuld van coronaperiode kan leiden tot financiële problemen

"Toch blijven de marktomstandigheden uitdagend", zegt sectoreconoom Katinka Jongkind van ING Research. In het rapport van de bank legt ze uit dat als de prijs van een biertje of een maaltijd te hoog wordt de klanten wegblijven. Daardoor kan een horecaondernemer hogere prijzen doorgaans niet volledig doorberekenen en staat zijn marge onder druk. Jongkind wijst erop dat de verplichte sluitingen tijdens de coronapandemie de winstmarges al behoorlijk hebben uitgehold. "Nu horecabedrijven hun tijdens de coronapandemie opgebouwde belastingschuld moeten terugbetalen, zal dat voor een deel van deze bedrijven tot financiële problemen leiden", schat ze in.

"Eerste kwartaal van dit jaar drie keer zoveel horecabedrijven bankroet als vorig jaar"

ING geeft nog geen concrete voorspelling voor het aantal bankroeten in de horeca. Tijdens de coronapandemie vielen er nog heel weinig horecabedrijven om. Waarschijnlijk kwam dat door de massale coronasteun van de overheid. Vorig jaar telde ING 134 failliete horecazaken, wat eveneens heel weinig is. In 2019, het laatste jaar voor de virusuitbraak, waren het er namelijk nog 254. Maar het eerste kwartaal van dit jaar lijkt de situatie omgeslagen. Volgens ING gingen er 66 horecabedrijven bankroet, bijna drie keer zoveel als in het eerste kwartaal een jaar eerder. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

marleenvanh
marleenvanh22 mei 2023 - 10:57

Misschien een teken dat die bedrijven al niet levensvatbaar waren en nu de rest van de maatschappij nòg meer geld gekost hebben. Mooie opruiming zo!

vg1971
vg197117 mei 2023 - 20:57

Ik vond de prijzen vóór corona meestal al veel te hoog, zeker voor wat je kreeg. Daar bovenop de houding alsof je haast dankbaar mocht zijn daar te mogen zitten en het op dwingende toon om de haverklap vragen of je nog iets wilt gebruiken. Bah bah. En vervolgens verbaasd zijn dat er geen fooi komt, ha ha! Ik mis de horeca totaal niet en zal dat ook niet alsnog gaan doen.

Yvonne_909
Yvonne_90917 mei 2023 - 14:07

Horeca is voor een deel van de bevolking ook niet meer te betalen gezien de prijzen, van klantvriendelijkheid hebben sommige zaken ook nog nooit gehoord. Ik ga daar dus niet dik voor betalen. Voor corona waren er veel horecaeigenaren voor wie de bomen tot in de hemel reikten, ze goud geld verdienden en het net zo hard weer uitgaven. Als je geen reserve opbouwt maar liever nu leeft en later pas zorgt kom je jezelf vroeg of laat tegen. Maar dan niet nu gaan zitten janken.

1 Reactie
Henk.S
Henk.S17 mei 2023 - 16:44

Helemaal mee eens, dikke auto's, dure vakanties en ga zo maar door en nu janken. €4,50 voor een glaasje bier en €5,00 voor een glas wijn die per fles nog geen €5,00 kost, laat maar lekker bankroet gaan eigen schuld dikke bult. Ik koop wel een kratje Grolsch bij de AH, heb ik er 24 voor €13,50, proost.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!