Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Indiase fabrikant van Nederlandse medicijnen buit werknemers uit en vervuilt milieu'

11 apr 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen 930x520
Het farmaceutische bedrijf Aurobindo Pharma gaat roekeloos om met mens en milieu in India. Dat stellen deskundigen in de uitzending van ZEMBLA. Aurobindo is de grootste fabrikant van generieke medicijnen op de Nederlandse markt. Generieke medicijnen zijn kopieën met dezelfde chemische samenstelling als merkmedicijnen. Bekende voorbeelden zijn paracetamol en antibiotica.

Te lage lonen en milieuschade

Aurobindo betaald werknemers te lage lonen en overtreedt veiligheidsmaatregels in de fabrieken. Uit opnamen die Zembla heeft gemaakt in India blijkt dat het bedrijf op meerdere locaties chemisch afval heeft geloosd. Omwonenden hebben door de lozingen gezondheidsschade opgelopen en het milieu is vervuild.

'Uitbuiting van mensen in ontwikkelingslanden'

Door zich niet aan de wet- en regelgeving te houden drukken bedrijven als Aurobindo de kosten, aldus milieu- en arbeidsdeskundigen in ZEMBLA. Volgens Prof. Prasad, socioloog aan de Hyderabad Universiteit, betalen de lokale bevolking en de werknemers echter de prijs voor onze goedkope medicijnen: “Mensen uit de ontwikkelingslanden worden vreselijk uitgebuit.” Lees het hele verhaal op de website van Zembla . Bron: Zembla

Meer over:

zembla, farmacie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Lop
Lop11 apr 2018 - 14:04

Door zich niet te houden aan wet- en regelgeving, drukken bedrijven zoals Aurobindo de kosten, aldus milieu- en arbeidsdeskundigen in ZEMBLA. "Ze willen besparen op de productiekosten." 'Mensen worden vreselijk uitgebuit'Veel van onze geneesmiddelen komen uit India. Dat biedt ontwikkelingskansen voor het land. Volgens Prof. Prasad, socioloog aan de Hyderabad Universiteit, betalen de lokale bevolking en de werknemers echter de prijs voor onze goedkope medicijnen: "Mensen uit de ontwikkelingslanden worden vreselijk uitgebuit." Dagelijks gaan er in Nederlandse apotheken ruim zestigduizend doosjes met medicijnen van Aurobindo over de toonbank.  Dit gaat niet over "onze" goedkope medicijnen en ook niet over de aantallen doosjes met medicijnen die over de toonbanken van onze apothekers gaan, maar over het nog sneller rijk worden van die fabrikanten ten koste van de lokale bevolking, veiligheid en milieu. Dit is nou graaien en niet wij maar de Indiase overheid heeft daar verantwoordelijkheid in. Met minder snel grote winsten boeken zou het ook goed zijn. Wel hebben aandeelhouders hier verantwoordelijkheid in. Dit kun je alleen oplossen door die fabrikanten, financiële instellingen waaronder aandeelhouders,fysiek bloot te stellen aan het, in hun opdracht en of medeweten, geloosde chemische afval. Wij Nederlanders kunnen niet voor alle fouten en misdragingen in de wereld verantwoordelijk worden gesteld.

maxdebulldog
maxdebulldog11 apr 2018 - 12:59

Je wordt door de zorgverzekeraar verplicht om dit goedkope medicijn te nemen als vervanger van de eerste duurdere merken medicijn.