Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Illegale puppy's nog altijd online te koop aangeboden in Nederland

29-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5508 keer bekeken
  •  
huisdier puppy 1127

Nog altijd worden veel pups illegaal geïmporteerd uit met name Oost-Europa en online te koop gezet op bijvoorbeeld Marktplaats of Puppyplaats. Dat stelt de internationale dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS na een steekproef op advertentiesites. 

Stichting FOUR PAWS scande in de periode 2021-2022 honderden advertenties in Nederland en Groot-Brittannië. In Nederland werden 376 advertenties met pups verspreid over het land onderzocht. Daarvan bevatten er 154 "duidelijke aanwijzingen" voor illegale import, zegt FOUR PAWS.

Diverse misstanden

Sommige te koop aangeboden hondjes waren bijvoorbeeld jonger dan drie maanden, terwijl huisdieren pas op een leeftijd van minstens vijftien weken uit het buitenland naar Nederland mogen worden gehaald. Ook was de vaccinatiestatus van de dieren niet altijd duidelijk en waren de gezondheidscontroles vaak "dubieus."

Kassa en House of Animals lieten twee jaar geleden al zien dat er veel misgaat bij de import van puppy's. Illegale import kan de nodige consequenties hebben, waaronder een grotere kans op hondsdolheid (rabiës) bij pups. Uitgebreid onderzoek van Kassa en House of Animals in april 2021 liet nog zien dat 40 procent van geïmporteerde Hongaarse honden met gezondheidsklachten kampen.

Oproep aan kopers: wees alert

FOUR PAWS en de Nederlandse tak VIER VOETERS pleiten voor meer regulering en controle op die sites en roepen mensen die een puppy willen kopen op om zich vooraf goed te verdiepen in de regels en alert te blijven op illegale handel.  De online steekproef is niet representatief, maar geeft volgens de stichting wel een indicatie van de situatie op advertentiesites. ANP/Kassa

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

agapon1951
agapon195129 nov. 2023 - 15:35

Het is onbegrijpelijk dat hier niet harder tegen opgetreden wordt - iedere verkeerde advertentie die op internet komt moet afgestraft worden met flinke hoge boetes en degene die zich hier schuldig aan maken idem dito. Nu ook nog even een anderem tik op de vingers van de overheid. Paling ja die dus ... beschermde diersoort, bij bangen mag je ze niet meenemen .....wat zie ik de super markten ..... in feite illigale verkoop van paling is ""IMMERS EEN BESCHERMDE DIERSOORT "- dat mag dus wel zoals vele andere soorten die op de rand van de ondergang leven. Persoonlijk vindt ik dit een verwerpelijke dubbele houding - beiden en ook andere soorten dienen beschermd te worden en NIET bij dit dier mag het wel maaaaarrrr nee dat dier mag het niet. Hondjes aaibaar dus zielig - paling niet aaibaar dus niet zielig - vraag mij of de vork zo in steel steel zit.

coar
coar29 nov. 2023 - 14:21

Begrijp nog steeds niet waarom de dierenhandel op marktplaats niet word verboden dit zou veel ellende kunnen voorkomen zowel voor de broodfokkers als voor de illegale import van honden.Iedere idioot kan zijn hond op marktplaats zetten zonder enige controle gewoon verbieden dat marktplaats levende dieren aanbied.

lennykr
lennykr29 nov. 2023 - 12:27

de broodfok wordt in stand gehouden door de kopers. Er is veel geld in te verdienen, dus zolang er kopers zijn (die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten) zal deze handel blijven bestaan. Je hebt ook nog mensen die denken een goede daad te verrichten door een hondje te "redden" uit de broodfok. Ze bereiken het tegenover gestelde. Triest.

1 Reactie
agapon1951
agapon195129 nov. 2023 - 15:36

labarariums hebben daar ook een handje naar - dat is dus geen broodfok - ineens legaal - Belgie heeft daar nogal en handje naar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!