NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Veel illegaal bespoten fruit in Nederlandse supermarkt

25 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
fruit930x520
Voedselwaakhond foodwatch wil dat er meer aandacht komt voor bestrijdingsmiddelen die hier illegaal zijn, maar vaak gebruikt worden op groente en fruit van buiten Europa. Volgens de organisatie liggen de Nederlandse supermarkten hier vol mee, zelfs in het Nederlandse oogstseizoen.
,,Supermarkten zouden gebruik van deze in Europa verboden bestrijdingsmiddelen ook niet langer moeten toestaan door hun leveranciers van buiten Europa, zodat die niet meer op het bord van hun klanten belanden'', stelt foodwatch.
De organisatie reageert op cijfers van statistiekbureau CBS, waaruit blijkt dat het totale gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen door de Nederlandse landbouw is gedaald. Akkerbouwers gebruikten in 2016 zo'n 5,7 miljoen kilogram chemische middelen om onder meer hun aardappelen, leliebollen, uien, tulpen en appels te beschermen. Dat is 3,5 procent minder dan bij de vorige meting vier jaar eerder.

Schimmels en bacteriën

De meeste bestrijdingsmiddelen (2,8 miljoen kilo) werden ingezet om schimmels en bacteriën te bestrijden. Voor het verdelgen van onder meer onkruid is bijna 1,5 miljoen kilo gebruikt, ruim 15 procent minder dan in 2012. Het gebruik van chemische middelen tegen insecten en mijten daalde met ruim een kwart tot 96.000 kilogram.
Volgens het CBS is het gebruik van chemische middelen voor onder meer slakkenbestrijding wel toegenomen. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!