Kassa

Hypotheekrente stijgt, vertrouwen in huizenmarkt daalt verder

31-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2967 keer bekeken
  •  
woning huis hypotheek woz verkopen koop 1127

De stijgende hypotheekrente doet het vertrouwen in de woningmarkt verder dalen, stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) vast. De zorgen over de hogere rente komen bovenop het krappe aanbod en de almaar hogere huizenprijzen. 

De laatste maanden is de hypotheekrente, met en zonder Nationale Hypotheek Garantie, met 1 procent gestegen naar zo’n 2,5 procent. Afhankelijk van de gekozen hypotheekrente en het inkomen, kan dit een koper ruim 10.000 euro aan hypotheek schelen, aldus VEH. 

Nog geen einde aan prijsstijgingen

Volgens de VEH is niet te zeggen dat de hogere hypotheekrente zorgt voor een demping van de prijsstijgingen. De gemiddelde hypotheekrente moet volgens berekeningen van de TU Delft op minstens 3 procent uitkomen om de prijsstijgingen van de afgelopen jaren te stoppen. Pas bij rentepercentages van 5 tot 6 procent zouden de huizenprijzen in ons land kunnen dalen, aldus de universiteit.

VEH heeft met de Eigen Huis Marktindicator een stemmingsgraadmeter van de woningmarkt. Deze kwam in maart uit op 95 punten. Dat zijn er twee minder dan in februari en vijf punten onder de normaalwaarde van 100 punten. Dit betekent dat consumenten in meerderheid negatief zijn gestemd over hun kansen op de woningmarkt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!