Kassa

Waarom stijgt de spaarrente nog steeds niet?

  •  
23-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
12775 keer bekeken
  •  
sparen geld 1127 spaarvarken euro

De hypotheekrentes zijn in februari en maart sterk gestegen. Geld lenen wordt ook duurder vanwege hogere rente. Nu denk je misschien: dan zal de spaarrente (eindelijk) ook wel boven die hatelijke 0 procent uit gaan komen? Helaas… Sparen blijft een bezigheid die je per saldo geld kost, zeker bij een inflatie van meer dan 6 procent. Waarom houden banken de spaarrentes nog steeds zo laag? En gaat dat nog veranderen dit jaar?

De ene rente is de andere niet, zo blijkt maar weer. Als sinds het najaar betaal je meer voor een nieuwe hypotheek omdat de hypotheekrente stijgt. In februari liep de gemiddelde rente voor een annuïteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (20 jaar rentevast) op van 1,54 naar 2,02 procent. Een flinke stijging van bijna 32 procent. Voor sommige huiseigenaren is dat het sein om hun hypotheek over te sluiten, want de rente kan immers nog verder gaan stijgen.

Voor leenrentes was 2021 relatief gunstig. Het hele jaar was een dalende trend te zien in de rente op leningen. Maar sinds december stijgen ook deze rentes weer. Vorige maand kwamen er tienden van procenten bij, met stijgingen van 0,3 procent bij onder meer Interbank en Nationale-Nederlanden.

Geen stijging te bespeuren, wel oplopende inflatie 

En de spaarrente dan? Daar valt nog geen stijging te bespeuren. Bij de grote banken ING, ABN AMRO en Rabobank krijg je nog steeds 0 procent rente. Heb je veel spaargeld? Bij 100.000 euro of meer moet je bij deze banken sinds de zomer van 2021 zelfs een negatieve rente (-0,5 procent) betalen. Je (spaar)geld wordt door de torenhoge inflatie die daar tegenover staat alleen maar minder waard. 

Inflatie wil immers zeggen dat de prijzen voor producten en diensten (benzine, boodschappen, energie etc.) stijgen. Bij toenemende inflatie kun je met hetzelfde geld minder kopen. Wie eind 2010 met 100 euro spaargeld begon, had daar in februari 2022 gemiddeld nog maar nog 85,63 euro van over, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Geld.nl.

Hoe zit de markt achter de rentes in elkaar?

Hoe kan het dat de leen- en hypotheekrentes wel stijgen, maar de spaarrente niet? Dat zit zo: de hogere inflatie zorgt voor stijgende rente op de internationale kapitaalmarkt. Banken volgen de lijn van deze financiële markt, omdat ze daar hun geld vandaan halen. Ze berekenen de hogere rentes door aan klanten die een lening of een hypotheek willen afsluiten.

Voor het spaargeld daarentegen stemmen banken hun koers af op wat de Europese Centrale Bank (ECB) doet. Banken moeten het geld dat burgers op de spaarrekening zetten voor een deel stallen op een rekening van de ECB.

De centrale bank houdt de hogere inflatie ook nauwlettend in de gaten, maar heeft tot nu toe niet besloten om de rente te verhogen ter compensatie daarvan. En zolang de ECB geen aanleiding ziet om de rente te verhogen, laten banken de spaarrentes op hun historisch lage niveau staan. 

Wachten op derde kwartaal van 2022

Na de kredietcrisis van 2008 was de rente naar het lage niveau gebracht om Europese landen en bedrijven te helpen om uit het financiële dal te klimmen. Geld lenen werd goedkoop gemaakt met lage rentes.

Een andere stimuleringsmaatregel van de ECB tegen de crisis was het opkopen van leningen, waarmee de centrale bank geld de economie in liet stromen. Dat opkoopprogramma door de ECB wordt nu vanwege de hoge inflatie teruggeschroefd en stopt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar. Dat is het moment waarop de ECB zal besluiten om de rente stapsgewijs te gaan verhogen, als middel tegen de oplopende inflatie.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank verklaarde vorige week: “Als we het opkoopprogramma in juli stopzetten, kunnen we al bij de ECB-vergadering in september besluiten om de rente te verhogen.” Knot sluit niet uit dat er dit jaar zelfs twee renteverhogingen komen. Het zal zeker niet met procenten tegelijk zijn, maar met zo’n 0,25 procent per keer, verwachten analisten. Dat zal voor de banken het signaal zijn om de spaarrente ook in stapjes te verhogen.

Bronnen: Cmweb, Bank.nl, Geld.nl, De Nederlandsche Bank

Heb jij een vraag over sparen, lenen of hypotheken? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Meepraten over dit artikel? Dan kan hieronder!

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

John M
John M14 jul. 2022 - 7:12

Allemaal leuk en aardig die uitleg over het wel stijgen van de hypotheek rente en niet van de spaarrente , de grote van het verschil is echter hiermee niet uit te leggen. Toen wij 25 jaar geleden een hypotheek afsloten betaalden wij hier 6,8 procent rente over maar kregen 5 procent op ons spaargeld,wij betaalden dus nog geen 1,5 keer meer dan we kregen. Op dit moment betaal je al snel 2 procent en vang je met beetje geluk 0,01 procent oftewel je betaald nu 200 x meer dan je vangt , leg dat maar eens uit........

doris_dordt
doris_dordt23 mrt. 2022 - 19:09

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

rinuszwam
rinuszwam23 mrt. 2022 - 13:21

Wat een Onrechtvaardig en Oneerlijk systeem !! Alles is hoofdzakelijk op de maximale Winst ! vaak ten koste van de gewone mensen alsmede de Natuur !! tot zelfs het voorbestaan van deze bewoonbare planeet AARDE !!

Helen 66
Helen 6623 mrt. 2022 - 13:15

Met dank aan de EU en ECB. De zuidelijke landen zullen dankbaar zijn. De EU daar heb je wat aan. Niet dus. Hoog tijd dat de baas van de ECB iemand wordt van de Noordelijke landen en de knop omdraait.

goofert
goofert23 mrt. 2022 - 11:19

Er klopt iets niet. Mijn hele leven, ik ben 70+, was de spaarrente altijd gekoppeld aan de inflatie. Inflatie omhoog rente omhoog, en anders om. De EU heeft honderden miljarden EURO uitgegeven om slechte leningen op te kopen. En de banken kregen daardoor gratis geld. De EU zit nu met een enorme schuld, en bij een oplopende rente zal de schuld alleen maar groeien. De rente wordt daarom door de Europese bank kunstmatig laag gehouden. De pensioenfondsen maar ook mensen met veel spaargeld (opgebouwd voor hun pensioen) zijn de sigaar. Het is helemaal niet vreemd dat binnenkort de inflatie naar 6% stijgt. Met iemand als voorbeeld die € 100.000 heeft gespaard en 0 % rente ontvangt, dan is die persoon na 1 jaar € 6000 kwijt. En als dit langere tijd voortduurt zal zijn spaargeld grotendeels verdampen. De Europese bank heeft ook belang bij een lage rente en een hoge inflatie, de enorme schulden zullen dan vanzelf lager worden.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe23 mrt. 2022 - 13:17

'Mijn hele leven, ik ben 70+, was de spaarrente altijd gekoppeld aan de inflatie.' Ik denk niet dat dat ooit zo geweest is...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!