Kassa

Huurcommissie: "Meer huurders maken bezwaar tegen huurverhoging"

theme-icon
Wonen
  •  
17-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5461 keer bekeken
  •  
huur hypotheek koopwoning huis 1127

Bij de Huurcommissie kwamen vorig jaar 3571 bezwaren binnen van huurders tegen een huurverhoging. In vergelijking met 2020 is dat een toename van 4 procent. Dat komt naar voren uit het jaarverslag van de Huurcommissie. Na een tijdelijke bevriezing van de huurprijzen in 2021 vanwege de impact van de coronapandemie, mochten die in 2022 weer stijgen.

In 40 procent van de geschillen had huurder gelijk

Vorig jaar werden in totaal ruim 12.000 zaken aan de Huurcommissie voorgelegd voor een uitspraak. Naast geschillen over huurverhogingen ging het onder meer over gebreken aan de gehuurde woningen en onenigheid over servicekosten. In iets meer dan 40 procent van de geschillen stelde de Huurcommissie de huurder in het gelijk. Per huurder leidde dit veelal tot een huurverlaging van meer dan 100 euro per maand.

Private verhuurders vijf keer vaker in ongelijk gesteld

Van de zaken die de Huurcommissie in 2022 behandelde, ging het in 53 procent van de gevallen om een geschil tussen een huurder en een private verhuurder. Bij geschillen werden private verhuurders ruim vijfmaal zo vaak in het ongelijk gesteld als woningcorporaties (89 versus 16 procent).

Huurder en verhuurders hebben makkelijker contact dan voorheen

De Huurcommissie meldt ook dat huurders en verhuurders makkelijker contact met hen legden dan in de jaren daarvoor. Het aantal telefoontjes steeg vorig jaar met 23 procent in vergelijking met 2021. Volgens de Huurcommissie is dit onder meer het resultaat van de ingebruikname van een nieuw klantcontactcentrum. ANP

Bekijk ook onze uitzending hierover:

Thema's:

theme-icon
Wonen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Marjon9999
Marjon99994 aug. 2023 - 8:55

Wanneer je verplicht was om je levensloop uit te laten keren.., blijkt dit gezien te worden als Inkomen, hierdoor “verdien” ik ineens veel meer waardoor mijn huur 2 jaar achter elkaar ( levensloop over 2 jaar laten uitbetalen) 75 euro per jaar huurverhoging heb gekregen. Terwijl mijn echte inkomen veel minder is. Door deze 150 euro huurverhoging in 2 jaar gaat al mijn spaargeld ( levensloopgeld) in de komende 20 jaar opgaat aan deze extreme huurverhoging. Belastingdienst vind dat “ lullig” voor zo meer instanties. Huurcommissie vind het prima, want die toets volgens de wet en niet of het wellicht “onredelijk” is. Is er een commissie waarbij je de uitspraak van de huurcommissie kunt laten toetsen en die meer “maatwerk” doen dan uitsluitend naar de wet te kijken. Echt heel vervelend dat de overheid destijds een levensloop in het leven heeft geroepen en deze vervolgens afschaft waardoor ik in deze situatie terecht ben gekomen. Mensen met financieel adviseurs hadden het waarschijnlijk opgelost gekregen voor de uitbetaling van de levensloop.., maar ik heb geen financieel adviseur en had gehoopt dat de wet rekent houd met uitzonderingen. Hoop dat iemand een advies heeft

Maaskwadrant
Maaskwadrant18 mei 2023 - 12:04

Waar kan ik mijn huurcontract naar opsturen voor controle ten aanzien van Huurverhogingen vrije sector. Met betrekking tot de Europese richtlijnen? Zie graag uw berichten tegemoet. Bij voorbaat dank. J. A. van der Heide

Worstenbroodje
Worstenbroodje18 mei 2023 - 5:44

Wij kunnen niet in bezwaar omdat we geen echte goede reden hebben, volgens de huurcommissie. De reden dat wij in bezwaar zouden willen is voornamelijk gewoon uit principe, het bedrag. We betalen ons blauw voor een redelijk kleine woning met slecht onderhoud en daar komt nu nog eens 50 euro per maand bij. Het huis wordt verwaarloosd maar er is niets echt kapot of ernstig mis, dus hebben we pech.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe18 mei 2023 - 9:04

Dat principe werkt ook niet bij de bakker of de slager toch? ;) Maar zonder gekheid: als de huurcommissie van oordeel is dat uw huur klopt met het huis dat u huurt dan is dat op zich toch goed nieuws? Relatief lage huur bij een inkomen wat daarvoor eigenlijk te hoog is verklaart die verhoging van 50 euro denk ik. En ook niet echt iets structureel mis begrijp ik. Misschien hebt u gewoon geluk.