De ontzettend dure kamers die je kan vinden in Amsterdam en Rotterdam blijken deels resultaat te zijn van geniepige huurbazen die door middel van groepsconstructies het puntensysteem omzeilen, blijkt uit onderzoek van NOS op 3. Huurteams signaleren deze praktijk steeds vaker.
Bij een zogeheten 'groepscontract' staan huisgenoten samen op één contract. Vaak is er een 'hoofdhuurder' die de volledige huur overmaakt naar de huisbaas, de rest betaalt zijn deel aan deze huisgenoot. Soms staat slechts één huurder op het contract: een friends contract.
Met dit soort contracten houden verhuurders de kamers buiten het puntensysteem voor onzelfstandige woonruimten. Ze verhuren het hele huis als zelfstandige woning. Hierdoor kunnen ze hogere huurprijzen vragen en vermijden ze dat huurders via de Huurcommissie de prijs kunnen verlagen.
"Jonge huurders bellen voornamelijk over de hoge huurprijzen die gepaard gaan met die groepscontracten. Ze weten vaak niet waar ze voor tekenen", zegt Johnny Hendriks van Huurteam Nederland. Ze nemen die kamers volgens hem toch, omdat ze meestal geen andere keuze hebben.
Groepscontracten zijn bedoeld voor woningdelers: vriendengroepen of studentenverenigingen die gezamenlijk een woning willen huren, en vaak ook samen boodschappen doen en eten. Maar uit het onderzoek van NOS op 3 blijkt dat deze contractvorm veelal bij individuele kamerverhuur wordt ingezet.
Bron: NOS/ANP
Thema's:
Ach de woningbouw mag ook zelf zeggen wat voor energielabel ze geven?? Ja , er is nog nooit iemand geweest die het heeft gecontroleerd of de huizen wel B of C of D hebben. Maar dat hebben ze zichzelf toegekend . Net een slager die zijn eigen vlees keurt dan toch.
Het energielabel is een lachertje. Ze hebben hier in 1 huis een label binnen 5 minuten vastgesteld en stellen dit gelijk voor de andere 9 woningen vast. Met een tochtig huis op het noordoosten had ik mijn twijfels over het label en heb het zelf laten keuren. Het enige wat ze doen is de oppervlakte opmeten (is ook op te vragen bij de gemeente) en kijken of je enkel of dubbel glas in je ramen heb zitten (en wat je zelf kan zien). Naar de isolatie achter de muren kijken ze of informeren ze niet eens naar. Keuring is geldklopperij waar door deze z.g. labelkeuringsbedrijven flink aan verdienen.
dus moet de wet worden aangepast om dit schijn-groep-contract onmogelijk te maken. Ik zou zeggen: Hugo de Jonge< doe je werk! Per slot van rekening zijn de tijdelijke huurcontracten al vrijwel uitgebannen door Hugo, is het puntensysteem voor woningen nu ook geldig boven de sociale huurgrens en ligt er een wetsvoorstel om servicekosten streng te beoordelen en niet meer als melkkoe van de huisbaas te laten fungeren.
Heeft de wetgever zijn werk niet goed gedaan? Gaten in de wet past een rechtstaat niet. Neemt niet weg dat zulke huisjesmelkers onmaatschappelijk te werk gaan.
Onmaatschappelijk ? Indirecte Diefstal !! Kennelijk is dat geoorloofd ? in deze liberale maatschappij !
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!