Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huizenprijs schiet opnieuw de lucht in: grootste toename sinds 2000

23-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1309 keer bekeken
  •  
huizen
De gemiddelde huizenprijs nam ook in juli flink toe ten opzichte van een jaar eerder. Voor een gemiddelde woning betaalde je dit jaar liefst 16,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is de grootste stijging sinds 2000, meldt het CBS.
De huizenprijzen stijgen al sinds de zomer van 2013. Vergeleken met de gemiddelde prijs in juni van dat jaar, is een huis tegenwoordig 74 procent duurder. In 2019 leek die toename iets af te zwakken, maar in sinds de uitbraak van corona is een huis opnieuw veel meer waard geworden. 
Het leidt ertoe dat de huizenprijzen van dit jaar steeds meer afstand nemen van de prijs die je er vorig jaar voor moest neerleggen. In januari was een huis 9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat verschil is in de maand juli al bijna verdubbeld.
Dat de huizenprijzen zo hard stijgen, heeft voor een belangrijk deel te maken met het woningtekort. Het kadaster registreerde dit jaar 16 procent minder verkopen dan een jaar eerder. Vergeleken met de eerste zeven maanden van vorig jaar is het aantal transacties met zo'n 7 procent gestegen.

Kampioen prijsstijgingen

Hoewel de huizenprijzen overal in Europa stijgen, gaat dat nergens zo hard als in Nederland. In de eerste drie maanden van 2021 steeg de gemiddelde huizenprijs in de eurozone met 5,8%, leerde Het Financieele Dagblad uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
Bron: Het Financieele Dagblad, De Volkskrant, Nu.nl

Meer over:

huizenmarkt
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!