Kassa

Woningnood: hierdoor werd het steeds moeilijker om een huis te vinden

27-04-2021
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
19811 keer bekeken
  •  
huis 1127 (2)
Het is dringen op de woningmarkt. Terwijl huizenprijzen naar historische hoogten stijgen, zakt het aantal woningen dat te koop staat naar een dieptepunt. Waarom is het vinden van een betaalbare woning zo lastig  geworden? Een terugblik op het ontstaan van de wooncrisis.
Toen het kabinet Rutte III in 2017 aan zijn regeerperiode begon, krabbelden de huizenprijzen net een beetje op. Een koopwoning was met 263.000 euro gemiddeld net wat duurder dan een jaar eerder. Nog niet van het niveau van voor de kredietcrisis van 2008, maar toch. Er waren 43.000 beschikbare woningen in Nederland. Het tekort van 242.000 woningen deed nog geen alarmbellen rinkelen.
In april 2021, ruim een maand na de jongste verkiezingen, is het een heel ander verhaal. De gemiddelde prijs van een koopwoning is gestegen naar 379.172 euro. Het woningtekort is opgelopen naar 331.000 en er zijn nog maar 17.000 koopwoningen beschikbaar.
Hoe komen we aan dit enorme tekort? In dit artikel lopen we een aantal oorzaken langs.

Gezinsverdunning

Waar begon het probleem? Onderzoeksbureau ABF Research, dat voor het ministerie van Binnenlandse Zaken jaarlijks het woningtekort berekent, verwijst daarvoor naar voorspellingen uit 2006. Zowel het Ruimtelijk Planbureau als de Raad voor Verkeer en Waterstaat zagen het lage geboortecijfer als een voorbode voor krimp. Met de beelden van steden als Lelystad (waar begin jaren negentig 40 procent van de woningen leegstond) vers in het hoofd, werden veel bouwplannen uit voorzorg in de ijskast gezet.
Krimp kwam er alleen nooit. In 2020 telde Nederland ruim 1,5 miljoen inwoners meer dan veertien jaar eerder was voorspeld. Bovendien, stelt het Planbureau in een hagelnieuw rapport, groeide ook het aantal huishoudens harder dan gedacht. Die zogenoemde ‘gezinsverdunning’ zorgde ervoor dat er voor steeds meer mensen huizen nodig waren. Om een voorbeeld te geven: het aantal eenpersoonshuishoudens groeide sinds 1995 met 1 miljoen.

Huizen onder water

Ook de kredietcrisis van 2008 zorgde ervoor dat veel bouwprojecten niet door konden gaan. Grote bezuinigingen als gevolg van die crisis kwamen vier jaar later, toen Stef Blok (VVD), de laatste minister van Wonen, voor het kabinet Rutte II aan zijn termijn begon.
Destijds heerste er een ander sentiment rond de woningmarkt. Prijzen waren niet te hoog, maar juist te laag. In 2015 stonden daardoor één miljoen woningen ‘onder water.’ Dat betekent dat de waarde van het huis onder de hypotheek was gedaald. Hoog tijd dus dat de woningmarkt weer een ‘swingende tent’ werd, vertelde Blok bij zijn aantreden in woonblad Cobouw.

Corporaties moesten op de centen letten

Vooral de woningcorporaties waren Blok een doorn in het oog. Die organisaties waren te groot geworden. Ze zorgden voor veel scheefhuur en hadden riante huizen in bezit die niet in de sociale sector thuishoorden. Dat werkte marktverstorend, concludeerde hij.
Bloks wens was dat de corporaties zich als een bedrijf gingen gedragen. Voortaan moest een forse verhuurdersheffing de inkomsten van de corporaties afromen en ze dwingen om efficiënt met de kosten om te gaan. Huizen die ‘te goed’ waren voor de sociale huur werden verkocht en kwamen in de vrije sector terecht. En passant werden de huren verhoogd.

Gehalveerde productie

Al snel bleek het voor corporaties niet te meer te doen om kerntaken uit te voeren, omdat ze inteerden op hun inkomsten. Volgens koepelorganisatie Aedes werden er in 2013 nog gezamenlijk 30.000 huurwoningen uit de grond gestampt. Dat aantal halveerde in 2014. In de jaren die volgden is het aantal nooit meer boven de 15.000 opgeleverde woningen uitgekomen. De aantallen bleven ver achter bij de ambities, concluderen de corporaties, die als doelstelling hadden om in 2020 34.000 woningen te bouwen.
De verhuurdersheffing heeft ervoor gezorgd dat het te duur is om meer te bouwen, stelt Aedes. Betaalde de huursector in 2014 nog 1,1 miljard aan heffing, in 2019 was dat bedrag gestegen naar 1,7 miljard. Volgens emeritus hoogleraar woningbouw Jan Conijn zorgde de heffing alleen maar voor een verzwakte sociale sector. “Taken die zij zou moeten oppakken (bouwen, verduurzamen, huren betaalbaar houden) kunnen de corporaties niet bekostigen”, zegt hij in 2019 tegen NRC.
Het gat dat de corporaties aan woningbouw laten vallen weten marktpartijen niet op te vullen. Hoewel Blok bij zijn aantreden als doel had om jaarlijks een totaal aan 73.000 huizen (huur en koop) te bouwen, lag het werkelijke aantal tijdens Rutte II op zo’n 50.000 nieuwe woningen per jaar. Lager dan in de jaren ervoor. Pas in 2019 kwam het aantal nieuwbouwhuizen, voor het eerst sinds de crisis, boven de 70.000 uit. Dat is overigens weinig in vergelijking met de periode voor de bankencrisis. Tussen 2000 en 2009 werden er jaarlijks gemiddeld 76.000 huizen opgeleverd.
"Wonen is verankerd in onze Grondwet, het is een basisbehoefte waar je in moet voorzien."
Prof. Marja Elsinga

Het probleem staat nu pas op de agenda

“Nee, Blok was niet bepaald een visionair”, zegt Marja Elsinga met gevoel voor understatement. De hoogleraar wonen aan de TU Delft verwijt de minister dat hij jarenlang als een boekhouder bestuurde, met een vast geloof in een markt die alles kon oplossen: “Wonen is verankerd in onze Grondwet, het is een basisbehoefte waar je in moet voorzien.”
Nadat de maatregelen van Blok waren ingevoerd, was er vanuit Den Haag geen aandacht voor de problemen die ontstonden. “Het woningtekort is al jaren een groot probleem voor de samenleving, maar tot twee jaar geleden stond het niet op de landelijke politieke agenda. Nu eindelijk wel.”

1 miljoen nieuwe huizen, maar bouwen is te duur en gaat te langzaam

De oplossing lijkt simpel: zoveel mogelijk bouwen om de woningvoorraad weer op peil te krijgen. In 2030 moeten er 1 miljoen nieuwe huizen staan, prijkt er in het woonakkoord dat de 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw in februari sloten.
Dat het niet makkelijk is om de daad bij het woord te voegen, is de laatste jaren duidelijk geworden. In 2020 was het aantal opgeleverde huizen alweer iets lager dan een jaar eerder. Dat zal dit jaar nog lager zijn, verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw. Begin 2020 berekende het instituut dat er dit jaar naar verwachting 55.000 huizen gebouwd zullen worden, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken er eigenlijk 20.000 méér had gewild.
De balans vinden tussen duurzaam bouwen én betaalbaar is lastig. “Personeel is schaars dus duurder, materialen zijn de laatste jaren flink in prijs gestegen en duurzaam bouwen is noodzakelijk, maar kost ook meer geld”, zegt directeur Hans Meurs van bouwontwikkelaar Vorm in het AD.

Er is nog te weinig innovatie

Als je wil dat bouwen sneller, goedkoper en duurzamer wordt, zul je moeten innoveren, vindt hoogleraar Elsinga. “Bouwbedrijven zijn daar altijd best conservatief in geweest. Vooral het feit dat er schaarste is, zorgt ervoor dat niemand baat heeft bij innovatie."
De meeste bouwbedrijven bouwen de huizen op dezelfde manier als decennia geleden. Er zijn bedrijven die dat sneller kunnen, bijvoorbeeld de fabrikanten van de zogenoemde prefabwoningen. Die huizen worden voor grote delen in een fabriek gemaakt, waardoor ze vervolgens sneller in elkaar gezet kunnen worden.

Tekst loopt door onder de video over prefab bouwen
Het bouwen gaat vaak sneller dan het verkrijgen van een vergunning. Daardoor kunnen veel bedrijven nog lang niet zoveel huizen 'fabriceren' als ze zouden willen. “Die nieuwe technologie moet juist de ruimte krijgen", vindt Elsinga. "We hebben heel veel regels in Nederland, maar die zijn er niet altijd op gericht om die innovatie te faciliteren.” 
Bronnen: Nederlands Dagblad, Trouw, NRC, NOS, RTL Nieuws, NPO Kennis, CPB, PBL, CBS, Financieele Dagblad, Aedes, ABF Research, Rabobank, De Nederlandsche Bank, Cobouw, Nibud

Heb je een vraag? Doe mee op Vraag & Beantwoord

Heb jij een vraag over jouw woonsituatie? Plaats 'm op ons forum! Alle soorten consumentenvragen zijn welkom op  Vraag & Beantwoord. Stel hier jouw vraag.

Vind je het leuk om anderen van advies te voorzien? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie door vragen te beantwoorden op ons forum. Iedereen is welkom!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

liesbethmal
liesbethmal2 mei 2021 - 16:59

Wat er steeds vergeten wordt is het aller grootste probleem van de woningmarkt. Wie kopen de huizen. Gelukkig is in Den Bosch afgesproken, na een motie van de SP, dat nieuwe huizen voor zelfbewoning zijn en niet, zoals in andere plaatsen voor de "grootgrond of te wel huizenbezitters". Zij worden al jarenlang in staat om alle nieuwbouw te kopen, deze voor woekerprijzen te verhuren en na een jaar of tien voor hetzelfde bedrag of meer te verkopen. Tegen deze praktijken kunnen onze miljarden die we uit willen geven om de woningbouw vlot te trekken, lees te kort aan woningen op te heffen, niet op. Zo zijn er in Den Bosch eigenaren die wel 80 app. in bezit hebben.

adriek
adriek29 apr. 2021 - 16:34

De vrije markt lost zaken alleen op als het een vrije markt is. Er is schaarste gecreëerd waardoor de prijzen opgedreven zijn. Dat is geen vrije markt, dat is een kapitalisten markt. Dat heeft Rutte 'goed' gedaan: de rijken profiteren weer eens volop.

1 Reactie
harrybre
harrybre30 apr. 2021 - 13:45

Sorry, maar... wat heeft Rutte als premier hier mee te maken ? Hij gaat helemaal niet voer woningbouw, ruimtelijke ordening enz. Of heeft u op school tijdens maatschappijleer enkel zitten klieren ?

gewoonwillem
gewoonwillem29 apr. 2021 - 13:52

Heb een kavel van 320 vierkante meter. Kunnen 2 huizen op. Dit kavel is te koop. Heb het laten doen via een projectontwikkelaar. 4 maanden later, nog geen enkel bericht van de gemeente alhier. Tja

1 Reactie
harrybre
harrybre30 apr. 2021 - 13:47

Waarom met een projectontwikkelaar ? Mag erop gebouwd worden enwel 2 huizen ? Gewoon, aannemer + architect, bouwvergunning insturen en.. dan begint het echte gevecht pas, is mijn ervaring al 2x.

wvanrappard
wvanrappard29 apr. 2021 - 8:19

dat is als je geen visie hebt ,[ allemaal scoren]

spikkel
spikkel28 apr. 2021 - 18:09

Wonen een basisbehoefte ? Ga eens achter de voordeur kijken bij onze ouderen en gehandicapten. Het overgrote deel woont in een woning die allang niet meer geschikt is gezien de beperkingen van deze mensen. Ik woon zelf al 5 jaar in zo'n situatie maar krijg geen andere woning. Ik ben te jong en/of mijn uitkering is te laag. Uitzonderingen maken ze enkel voor asielzoekers.

agapon1951
agapon195128 apr. 2021 - 17:24

Het open gooien van de grenzen heeft wel degelijk invloed gehad op de woningmarkt. Zelf goed bekend in Oost Europa landen. Ondanks dat het nu "Euro" landen zijn heerst er armoede. Dat drijft de mensen de grens over en vestigen zich hier in Nederland. Op het platte land gaan de mensen dood van de honger, vooral de ouderen zijn het slachtoffer. Jongeren trekken weg naar andere landen, met gevolg dat zij in die landen huisvesting dienen te vinden voor hen en hun gezinnen. Tevens is de groei van Asielzoekers dermate groot en worden toegelaten onder druk van Europa dat ook voor hen huisvesting niet meer aanwezig is, is het er wel dan nemen zij ook huisvesting in beslag. Dan komt er overheen de RENTELOOSHEID van de banken en waar kun je dan nog enig intrest vinden..... juist door huizen op de kopen en deze tegen TE hoge huren onder te verhuren. Mensen hun spaargelden te ontnemen en voor devaluatie te zorgen. Dat heet dan economische groei VOOR WIE ????? De rijken en de banken en een systeem dat totaal niet deugd. Gelden verdiend door de banken alhier moeten afgedragen worden aan Brussel. Nederland zit gewoon TE VOL met mensen die vanuit de Europa Unie zich hier vestigen en de druk van Brussel is dermate hoog dat men het allemaal slikt. Wat mij betreft worden de grenzen weer net als van ouds direct gesloten. Het was niet voor niets dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking zich keerde tegen de Euro. Wil hier niet mee aangegeven dat ik discriminatie juist vindt, maar vol is vol. 70 jaar terug was de bevolking nog 5 a 6 miljoen zielen van de eigen bevolking. Kijk nu wat er van over is, langzaam maar zeker wordt de bevolking geassimileerd. Polen loopt leeg o.a. en je ziet overal verspreidt over gehele EU i.p.v. dat er ter plaatste voor de Poolse bevolking werkgelegenheid wordt gezorgd, laat men de mensen creperen. Het is ronduit een schande en mensonterende en overigens niet alleen in Polen. Mensen zijn nog steeds slaven van het systeem van uitbuiters van banken, verzekeraars (maar liefst tussen de 150 en 200 alleen al in de zorg) en alle anderen die aan de trog wensen mee te vreten. Zelf in geen 20 jaar een indexatie van inkomsten gehad en nu door huisprijzen wordt ik weer verder geplukt. Wordt alleen maar bozer over Den Haag en trawanten die niets doen als er banken / verzekeraars in het spel zijn b.v. Woekerrente - Dexia affaire - Robina hardhout - ID bank enz enz Maaaaar zoals Grappenhausse mij antwoordt gaf WE leven in een rechtsstaat.

TheouitBrabant
TheouitBrabant28 apr. 2021 - 17:09

De gelukzoekers die naar Nederland komen krijgen direct een woning als ze een status krijgen. Dat verziekt de markt. Die mensen pikken onze woningen. Onze jeugd moet jaren op een huurhuis wachten en zij krijgen er een.

gyshofman
gyshofman28 apr. 2021 - 14:48

Het is niet moeilijk om de redenen te vinden voor de woningnood als men bedenkt dat de immigratie van allochtonen/vluchtelingen gigantische vormen heeft aangenomen. Zij krijgen bij voorrang een woning toegewezen en en Nederlander moet jaren wachten.

tovenaartjes
tovenaartjes28 apr. 2021 - 14:21

we kunnen bouwen wat we willen, huizen hebben we toch nooit genoeg. we hebben geen huizen tekort maar mensen teveel. iedereen wil maar natuur behouden geen c02 uitstoot, minder veeteelt minder boeren enz. zorg dat dat er niet zoveel mensen bijkomen. doe aan geboorte beperking. ook de gelukzoekers die naar Nederland komen en gelijk een woning krijgen als ze een status krijgen verziekt de markt. die mensen pikken onze woningen. wij moeten jaren op een huurhuis wachten en zij krijgen er gelijk een.

sloffy
sloffy28 apr. 2021 - 12:46

Mede oorzaak van woningnood! Veel ouderen latten omdat zij anders gekort worden op hun uitkering en hebben eigenlijk één woning meer dan nodig. Andere alleenstaande ouderen gaan niet bij hun kinderen inwonen om dezelfde reden terwijl dit voordelen oplevert niet alleen voor woningzoekenden maar vooral ook de zorg. Maar in het algemeen zijn de nadelen voor deze grote groep alleenwonenden een te grote stap en blijven zij op deze manier de woningmarkt verstoren. Daarvoor zijn niet deze mensen verantwoordelijk maar de Overheid! De Overheid heeft deze mensen in deze situatie gemanoeuvreerd door bejaardenhuizen te sluiten en toeslagen te verlenen voor alleenwonenden (waarvan zij denken niet meer zonder te kunnen!) en dure zorg te verlenen. Als de Overheid zou besluiten om deze mensen tegemoet te komen dan zouden er in een handomdraai honderden zo niet duizenden woningen vrijkomen. Bij uitzondering belonen en niet “straffen” , misschien een ander systeem in het leven roepen maar de manier waarop is de vraag.

Ton Voorn
Ton Voorn28 apr. 2021 - 12:41

Waarom worden leegstaande gebouwen niet aangepast tot studentenkamers? Waarom worden alleenstaande ouderen met een eigen huis niet verleid om samen te gaan wonen met faciliteiten als ontmoetingscentrum met activiteiten?

harrybre
harrybre28 apr. 2021 - 12:26

Niet "bouwen" is zo duur, maar 'bouwen in Nederland" is zo duur, veroorzaakt door: a) bouwgrond (zo goed als) enkel uitgegeven door het Gemeentelijk Grondbedrijf, die dat voor WOEKERprijzen doorschuift aan projectontwikkelaars, die ook prijsopdrijvend werken. b) aannemers zowel als leveranciers van bouwmaterialen bieden in NL stukken duurder aan als in België of Duitsland. Zelf de nodige jaren op de Batibouw in Brussel rondgekeken, en helemaal geschokt, toen ik een bedrijf uit Roeselare (B) mijn huis in Breda liet bouwen. Zelfs de gemeente Breda kon de bouwsom niet begrijpen. Geen wonder, alles in B was 1/2-3/4 van de NLe prijs. c) In NL laat men geen enkele kans voorbij gaan, om de bouw te frustreren. Is het niet de zeer stroperige vergunningsuitgiftes, geluidsoverlast, dan wel de horizonvervuiling, de NOx uitstoot, het zojuist ontdekte dwarsgestreepte kwikstaartbaggeronderkruipertje of de tegenwerking door "Wij-zijn-standaard-overal-op tegen" inspraakclubs. Gevolg: heel veel bouwvakkers en fabrikanten van bouwmaterialen hebben het al lang voor gezien gehouden, en zijn iets anders gaan doen. d) er wordt veel te weinig onderzoek gedaan naar mogelijkheden van anders, vlugger en goedkoper bouwen. Zie bijv. Musterhauspark Wuppertal - Traumhäuser live . We mogen onszelf dan wel de "KENNISeconomie" noemen, doch .. als al aan Heinrich Heine rond 1800 toegedicht: "Als de wereld vergaat, ga ik naar Holland toe, daar gebeurt alles 30 jaar later". e) door TIG ambtenarenregeltjes worden innovaties, betere technieken, alternatieve materialen tegengewerkt en huidige oplossingen onmogelijk gemaakt. In mijn badkamer moet naast een dubbel draai-kiepraam van 135 x150 cm met ventilatierooster ook nog eens een losse ventilatieopening gemaakt worden. Door al die roosters in alle ramen is de investering in hoge isolatiewaarden totaal teniet gedaan. Geen Belgische architect of bouwkundig Ir., aannemer of bouwvakker, die er ook maar iets van kon snappen.

tenormin
tenormin28 apr. 2021 - 12:17

Er zouden al heel veel woningen vrijkomen als mensen die een chalet op een Park bewonen, daar altijd konden wonen en een gewoon adres kregen. Dan hoeft men zijn huis niet aan te houden. Ik ken heel veel mensen die het liefst in hun gekochte chalet willen blijven wonen maar ja, regeltjes hé, je moet een maand elders wonen, dus dat is dan je "echte adres". En mensen zoals Bernhard Jr. en andere opkopers van huizen: ook dat zou verboden moeten worden, de huizenmelkers.

bvdsteeg
bvdsteeg28 apr. 2021 - 11:35

Ik lees niets over immigratie? 1 miljoen mensen in 10 jaar extra onder de VVD. Nu 17,5 miljoen inwoners. Weet u nog max 30 duizend werkers uit de oost-blok landen. Zijn er meer dan 300 duizend geworden. Begin jaren 50, 10 miljoen inwoners. Allemaal inschuiven.

3 Reacties
harrybre
harrybre28 apr. 2021 - 12:30

U bedoelt: VVD, CDA.D66, CU en daarvoor PvdA neem ik aan ? b) Dei oostblok-landers zijn zeer nadrukkelijk naar hier gehaald voor die baantjes, die de luie, lamlendige en beroerde NL-ers niet wensten te doen, want lagen veel te gemakkelijk in de sociale hangmat van de Soos. Zie die wethouder in R'dam, die langdurig werklozen aan een baan trachtte te helpen.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer28 apr. 2021 - 17:11

Geachte Harrybre,. Uw reactie vind ik "wat kort door de bocht". In onze neoliberale arbeidsmarkt draait alles om winst. Die "oostblokkers" zijn lagere lonen gewend in hun thuisland en accepteren dat ook.

spikkel
spikkel28 apr. 2021 - 17:55

@ Geachte Geboren Amsterdammer, Dat vind ik nou weer kort door de bocht. Wat is er mis met wat tegenprestatie voor de uitkering die je ontvangt ? Laat de mensen die willen werken desnoods 20% van het salaris dat ze verdienen houden. Een uitkering is een vangnet, geen recht voor het leven.

Polke
Polke28 apr. 2021 - 11:19

woningnood is pensioenbrood. pensioenkassen worden gevuld met 'bakstenen' , hoe meer 'woningnood' des te duurder de huizen en 'vollere' pensioenkassen. conclusie: woningnood is kunstmatig en als dat verdwijnt is er 'pensioennood'

januitgroningen
januitgroningen28 apr. 2021 - 11:11

De theorie die hier geschetst wordt klopt voor geen meter. Ten eerste, Vraag en aanbod bepaalt de prijs. Door krapte, stuwt het de prijs. Dit is mede veroorzaakt door het erasmusprogramma, waardoor veel koopwoningen zijn opgekocht door pandjesbazen in universiteitssteden. De overgebleven woningen, daarvan zijn er nu te weinig en stuwt de prijs. Omdat er meer zich focussen op die ene woning, Bovendien zijn velen niet meer welkom in de sociale huursector en geeft extra druk op die ene koopwoning. Of komen wel in aanmerking, maar zien de sociale huursector als een uitzichtloze toestand en gaan dan alsnog voor een koopwoning. Dit met alle gevolgen van dien. Terwijl ze dit misschien op de lange termijn niet kunnen behappen. Dit breidt zich nu ook uit buiten de universiteitssteden. Omdat de woningen daar nog enigszins betaalbaar zijn. Maar die druk neemt ook daar alsmaar verder toe, Stevig bijbouwen, kan ook niet. Want dan zullen weer velen onder water komen te staan. Waardoor de huizen weer minder waard zullen worden, als gevolg van vraag en meer aanbod. Kortom, de woningmarkt is volledig verpest. Het is maar de vraag of het nog valt te keren! Ik denk het niet. Of de regering zou met een fonds moeten komen, waarbij degene die de afgelopen jaren een huis hebben gekocht, schadeloos te stellen, mochten ze onder water komen te staan als gevolg, van mogelijk stevig bijbouwen. Waardoor het weer in normale proporties komt.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer28 apr. 2021 - 10:58

Een verbod op handel in koopwoningen : alleen verkoop aan de nieuwe bewoner van de woning. Verbod op Airbnb.

vrijmark
vrijmark28 apr. 2021 - 10:32

Zolang er zoveel volk blijft binnen komen en gemiddeld binnen 6 maanden een woning krijgt zal dit tekort hoeveel je ook bouwt alleen maar groter worden

mkp
mkp28 apr. 2021 - 10:31

Net als in de jaren 1970 Niet overbieden en economisch gebonden zijn aan de woonplaats en kijken naar grote van het gezin en niet verkopen aan expats.

1 Reactie
Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer28 apr. 2021 - 11:02

Geachte MKP, Ik heb geen probleem met verkoop aan expats zolang ze er maar wonen:wel maximaal 1 woning per expat.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer28 apr. 2021 - 10:30

Laat mensen met een uitkering (zoals AOW) samenwonen in 1 woning zonder dat ze gekort worden op hun uitkering: hierdoor kunnen veel woningen vrij komen.

miennaamishaaz
miennaamishaaz27 apr. 2021 - 19:37

Bouwen is te duur? Waarom doen ze dan niet van die Container woningen. ofwel woningen gemaakt van oude sheeps-containers, die je kan stapelen en ombouwen tot modulaire woningen, waardoor je eigenlijk standaard UNITS krijgt, waardoor je verplaatsbare "tijdelijke" woningen kan creeeren. Daarnaat heb je ook Tiny-homes, waarbij je voor 30K al een huis hebt van het formaat van een grote Caravan, wat groot genoeg zou moeten zijn voor alleenstaande, en kleine gezinnen.

1 Reactie
harrybre
harrybre28 apr. 2021 - 12:34

een blikken doos, 40 ft, 12,03 lang, 2.39 hoog, en 2.35 breed ? 's Zomers het zonnetje erop en je schroeit eronder weg, 's winters niet warm te krijgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!