Kassa

Huishoudens volgend jaar duurder uit door tariefstijging netbeheerders

06-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
613 keer bekeken
  •  
Elektriciteitsmast 1127

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Zo blijkt uit de tarievenvoorstellen die de regionale netbeheerders en TenneT (de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet) hebben ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

In 2022 betaalde een huishouden gemiddeld 397 euro aan transportkosten, dit stijgt op basis van de voorstellen van netbeheerders naar 513 euro in 2023 (inclusief btw). Voor de energiemeter mogen netbeheerders nog maximaal 73 euro in rekening brengen.

ACM maakt definitieve tarieven eind november bekend  

De ACM zal de tarievenvoorstellen van netbeheerders beoordelen en maakt de definitieve tarieven eind november bekend. Huishoudens en bedrijven kunnen niet kiezen van welke netbeheerder zij transportdiensten afnemen. Daarom stelt de ACM jaarlijks de tarieven van alle netbeheerders vast.

Verder zorgt de ACM ervoor dat netbeheerders voldoende inkomsten hebben om investeringen die nodig zijn voor de energietransitie te doen, en zorgt er tegelijk voor dat tarieven niet onredelijk hoog zijn.

Netbeheerders staan voor meerdere uitdagingen

Netbeheerders moeten grote investeringen doen om hun netwerken verzwaren. Om de klimaatdoelen te behalen schakelen veel bedrijven over van fossiele brandstoffen op elektriciteit van wind- en zonneparken. 

Huishoudens hebben steeds vaker zonnepanelen, een elektrische auto en een warmtepomp, wat ervoor zorgt dat er steeds meer elektriciteit getransporteerd moet worden. 

Netverliezen voor rekening van netbeheerders

Daarnaast zijn netbeheerders vanwege de hoge energieprijzen ook steeds meer geld kwijt aan netverliezen. Bij transport van elektriciteit en gas en bij het omzetten van bijvoorbeeld hoogspanning naar laagspanning gaat namelijk veel energie verloren. 

Netbeheerders moeten de energie die tijdens het transport verloren gaat betalen. De ACM heeft al eerder toegezegd dat regionale netbeheerders in de tarieven van 2023 een voorschot voor het betalen van deze netverliezen zullen ontvangen.

Tarieven regionale netbeheerders

Het transport van elektriciteit naar consumenten en kleinverbruikers wordt uitgevoerd door de regionale netbeheerders. De regionale netbeheerders brengen hun kosten en de vergoeding die zij aan TenneT moeten betalen voor het landelijke transport van elektriciteit in rekening via de elektriciteitsrekening. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

rinuszwam
rinuszwam10 okt. 2022 - 11:46

Dat krijg je ervan ! Al circa 13 jaar Rutte met zijn VVD een CDA maken de dienst uit in Nederland ! De meerderheid van kiezers hebben al deze jaren gekozen voor dit politieke beleid !! met alle nadelen juist voor de Gewone Burgers !! De slogan is dan ook: Eigen schuld , Dikke bult !!

henryw210
henryw2107 okt. 2022 - 11:43

het is hier in nederland zo erg alles gaat omhoog en maar cashen de netbeheerders hebben miljarden verdient dus kom niet met aanpassingen aan om t energie voorziening te garanderen hier in Nederland zul je betalen wat de idioten maar bedenken en rutte en co kijkt lachend om zich heen doe iets man help de mensen het gaat in t leven voor iedereen na de klote

aad piraat
aad piraat6 okt. 2022 - 15:37

Ach ja doe er in de lasten voor de burger nog maar een schepje bovenop. Als het niet om te huilen was lachte je je toch kapot. Zie op deze manier de zo gewenste energie transitie maar rond te krijgen, de al jaar en dag tot armlastige uitgeknepen burgers extreem op kosten blijven jagen. Dieper en dieper in de schulden worden gedwongen zelfs op het niveau van twee keer modaal en dan wordt nog verwacht dat dat je tomeloos gaat investeren in transitie. Halloooh Den Haagse idioten om te kunnen investeren moet de burger eerst kunnen sparen hoor, hoe moeilijk is het leipo's.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!