Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huishoudens laten massaal weten: #IkRedHetNietMeer

07-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16372 keer bekeken
  •  
ikredhetnietmeer nieuws 1127

Via sociale media en de Kassa-website laten mensen massaal weten dat ze niet of bijna niet meer rondkomen. Boodschappen en de energierekening zijn voor veel huishoudens letterlijk onbetaalbaar geworden, door de recordhoge inflatie.

In de uitzending van 5 september startte Kassa de actie #IkRedHetNietMeer om de groep van 1,3 miljoen Nederlanders die kopje onder dreigt te gaan graag een gezicht geven. Sindsdien was #IkRedHetNietMeer trending op Twitter. Mensen delen hun verhaal en vertellen waarom rondkomen moeilijk is geworden of helemaal niet meer gaat.

tweet ikredhetnietmeer

#IkRedHetNietMeer in Jinek

Kassa-presentator Amber Kortzorg vertelde dinsdagavond in de talkshow Jinek (RTL4) over het waarom van de actie #IkRedHetNietMeer. Mensen kunnen niet meer in hun basisbehoeften voorzien: boodschappen doen en het huis verwarmen.

Niet alleen de allerarmsten met een minimuminkomen hebben het zwaar nu. Stef en Rebecca deden allebei hun verhaal aan de talkshowtafel van Jinek. Zij behoren tot de groep mensen met een modaal inkomen die het ook niet meer redden aan het eind van de maand.

Doe mee!

Met de campagne #IkRedHetNietMeer willen wij mensen die het financieel niet meer redden en niet kunnen wachten op een maatregelenpakket ergens in 2023 een gezicht geven.

Bij Kassa praten we niet óver mensen, maar mét mensen. En dus willen wij de groep van 1,3 miljoen Nederlanders die kopje onder dreigt te gaan graag een gezicht geven. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Want jouw verhaal mag er zijn en je staat er écht niet alleen voor. En daarom heeft Kassa de actie #IkRedHetNietMeer in het leven geroepen:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

verduijn
verduijn15 sep. 2022 - 11:54

Beste allen, onbegrijpelijk is het voor mij dat de politiek toelaat dat Shell en andere raffinaderijen, die aan het begin van de keten staat, zeer hoge prijzen vragen voor hun producten en tegelijk mega winsten aan het behalen zijn. Door deze manier van handel voeren zorgt men er direct voor dat alle burgers en ook veel ondernemingen kopje onder gaan door torenhoge prijzen aan de pomp te vragen wat doorgevoerd wordt in alle producten die te koop zijn, waaronder onze basisbehoeften. Onbegrijpelijk vind ik dat de Europese Unie nu pas plafonds wil gaan instellen. Dat had onze regering/overheid al veel eerder moeten doen. Zij hebben een zorgplicht naar hun burgers toe. Onbegrijpelijk vind ik ook dat de journalistiek niet meer van zich laat horen en opstaat tegen de megawinsten, de onbegrijpelijke hoge salarissen bij dienstverlenende instellingen waaronder zorginstellingen. Alles is uit zijn verband gerukt en men kijkt enkel naar de aandeelhouders. Echter aandelen is gebakken lucht en nu willen ze ook al ons pensioengeld gaan gebruiken om gaten te dichten en het in stand houden van deze gebakken lucht. Wat hebben we nog aan cash geld? Nederland is een ontwikkelingsland geworden waar het kapitalisme heerst. Daarbij vind ik dat de politiek geen aandelen mogen hebben omdat het een soort van belangenverstrengeling is of dat men nu wel of niet regeert. Door eensgezindheid had men deze problematiek allang de kop in kunnen drukken.

Lambert vos
Lambert vos13 sep. 2022 - 12:02

Ik zit bij eneco deze zegt 100% groene stroom te hebben waarom is deze dan net zo duur als gas opgwekte stroom zo verdienen ze nog meer deze geldwolven

Generaluser
Generaluser13 sep. 2022 - 8:44

Denk er hard over om het Gas en Electra tijdelijk af te laten sluiten om geld te besparen, om te kunnen eten!!

Dannyineke
Dannyineke12 sep. 2022 - 19:30

Beste redactie Ik zag zojuist de oproep om iemand te kunnen ondersteunen. Is daar ergens een link voor te vinden op de site ?

latevogel
latevogel12 sep. 2022 - 16:48

Jammer dat je je alleen aan kunt melden via sociale media, Twitter en FB, waar ik opgestapt ben vanwege de tijdverspilling en privacy. Zulke acties dwingen sommigen wel weer in het keurslijf. Dank u maar ik doe dus dit keer ook niet mee.

Jolanda Herfst
Jolanda Herfst9 sep. 2022 - 11:31

Hoi allemaal.Ik gebruik alleen elektriciteit ,ik gebruik ook geen radiator maar ik verwarm met een airconditioning. Mijn contract was bij V....l, en betaalde maandelijks € 60,-.Mijn contract was afgelopen zomer afgelopen en zou een flexibel contract krijgen.Net daarvoor was ik al benaderd door Green Choise voor een energiecontract,maar dan wel voor één jaar.Prima,ik heb het ook zo geregeld dat de datums gelijdelijk in elkaar over gingen lopen. En ook bij hun betaal ik € 60,- per maand,tot volgend jaar zomer. Maar wil niet zeggen dat ik zo makkelijk heb,ik zit ook in de WAO,ben 100% afgekeurd,en heb het ook niet breed,vooral de boodschappen zijn peperduur geworden.Ik leef grotendeels v/d toeslagen anders red ik echt niet meer

honza23
honza239 sep. 2022 - 10:38

@JannyBoe U praat onzin: het rapport is alleen betaald door die wetenschappelijke stichting; 't is echter gedaan door onafhankelijke onderzoekers. Ook de Amsterdamse universiteit waar deze onderzoekers werkzaam zijn heeft moeten toegeven dat er geen enkele invloed van FvD is geweest. En v.w.b. 't artikel in de Volkskrant: 't gaat om geconstateerde feiten. Dan kan je wel kritiek hebben op motieven of politieke kleur; dat doet 0,0 af aan de aangetoonde feiten. De VK en de asielindustrie vinden dat niet leuk maar ze hebben geen enkel in dat rapport genoemd feit kunnen weerspreken. @hidkees Na die kleine verlaging v/d energiebelasting is gas nog steeds 5,5 x zo duur in NL: 28,31 5,51 ct/kWh-energie. Inkomen in PL is niet meer zo laag, en aangezien de kosten er veel lager zijn is de welvaart niet eens zoveel slechter. Mensen die dan in NL gaan werken doen dat omdat ze of werkloos zijn of extra willen verdienen. En ze zitten er deze winter wel warm bij, kan je van veel NL'ers niet zeggen.. Aantal asielzoekers dit jaar 60.000 (plus de Oekraieners); en wat doet NL dan precies? Dublin-verdrag wordt niet nageleefd, vrijwel niemand wordt uitgezet. En daar waar vrijwel niemand asiel aanvraagt in allerlei veilige landen reizen ze door naar Duitsland + NL want hier gratis geld, woning + zorg. Ook mensen die al jaren in bv Frankrijk verblijven.. Jetten had al 'n akkoord om 200 miljoen te betalen voor stopzetting kolencentrale; en nog steeds wil hij en anderen geen nieuwe kerncentrales.

3 Reacties
JannyBoe
JannyBoe9 sep. 2022 - 13:31

Dat rapport is omstreden. Niet van een kant maar van meerdere kanten. U kunt al die kritiek als 'onzin' wegzetten maar dat te gemakkelijk. Behalve dat: het gaat hier om rondkomen in Nederland. Zoals bij heel veel problemen worden vluchtelingen er weer bijgehaald als zondebok. We weten uit het verleden dat dat letterlijk levensgevaarlijk is.

agapon1951
agapon19519 sep. 2022 - 13:41

honza 23 je vergist je v.w.b. de Polen. Op het platte land en onder de ouderen komen velen om vanwege de kosten die zij niet kunnen opbrengen van levensonderhoudt. Zeer zeker niet als het ouderen zijn is het inkomen dus danig karig t.o.v. de stijgingen van de de levensbehoeften in verhouding tot inkomen dat zij alles moeten proberen te betalen met een povere 50 euro per maand (gegevens van 2 jaar terug). Partner is Poolse en gingen info vragen over pensioenen over de periode dat zij daar opgroeiende en werkte. Jongeren zien dan de uitweg naar andere landen, gevolg migratie door invloeden van het westen dat zijn ogen sluit voor de niet zichtbare verhongering van velen.

hidkees
hidkees10 sep. 2022 - 9:15

Waar komt dat aantal van 60.000 vandaan? Het staat niet in het rapport. Dit gaat uit van CBS-cijfers, die vind je dus betrouwbaar. Even bij het cbs kijken en de maanden optellen en je ziet dat het de afgelopen jaren minder dan de helft is. Citaat uit het rapport: De nettokosten voor asielmigratie bedragen gemiddeld bijna vijf ton per immigrant. Je noemt in je andere reactie 6 ton, weer fout.

dewaal
dewaal9 sep. 2022 - 10:24

Nederland heeft zichzelf verkwanseld aan de multinatioanals. Die hebben het nu voor het zeggen in Nederland en kunnen naar hun believen prijzen verhogen. Pak de problemen bij de bronnen aan en roep een halt toe aan deze multinationals. Dan zal de inflatie vanzelf minder worden. Door allerlei toeslagen te geven, wordt de inflatie steeds hoger en wordt alles nog duurder. Zo kom je in een neerwaartse spiraal.

consumentenman
consumentenman9 sep. 2022 - 9:40

Ik red het allang niet meer. Ik word volgende maand oktober 74 en heb vanaf mijn pensioen, wat een WAARDEVAST pensioen zou/moest zijn (pensioenfonds ZORG en WELZIJN) Ieder jaar te maken gehad met inflatie en zoals iedereen waarschijnlijk weet zijn de pensioenen in die bijna 10 jaar NOOIT geïndexeerd. Dus inflatie is voor ons gepensioneerden niets nieuws en compenseren al helemaal niet. Laten we het zo stellen dat wij ons als gepensioneerde BESTOLEN voelen. Daar kan de huidige hoge inflatie nog wel bij. Wij, gepensioneerden, die dit land na 1945 hebben mee opgebouwd, zijn al gewend om vanwege de financiën die ons onthouden worden, achter de geraniums te zitten en op een houtje te bijten. Daar zal deze hoge inflatie voor ons gepensioneerden weinig aan veranderen. Het enige wat verandert is dat houtje waarop gebeten wordt. Daar is door de hoge inflatie ook geen geld meer voor. Ook Den Haag heeft geen geld zegt Rutte. Zeker dit jaar niet meer. De oorlog in Oekraïne, hoe triest ook, kan wel met miljoenen ondersteund worden. Deze mensen moeten deze agressor kunnen verslaan maar hoe krom is het om de eigen bevolking te ontzien onder het mom van: ER IS GEEN GELD VOOR, terwijl voor oorlogsvoering er wel geld beschikbaar is. Maak mij dit maar eens duidelijk, ook al gun ik het de Oekraïners van harte om die GEK in Rusland,die hun agressor is, te verslaan. Th. Konings Tilburg

honza23
honza238 sep. 2022 - 11:25

In Nederland heb je de hoogste energiebelastingen van de hele EU: gas in NL kost 5½ x zoveel als in Polen (waar ze niet eens zelf gas in de grond hebben zoals in NL !). Wat zeggen PvdA, GroenLinks, D66, CU, CDA en VVD: we gaan deze belastingen niet verlagen. Wat zegt D66-Kaag? Verlagen van deze hoge belastingen is een subsidie op energieverbruik.... Kortom, blijf lekker op deze partijen stemmen maar dan moet je nu ook niet klagen ! ps deze partijen waren ook voor het stoppen met kolencentrales, willen van het ags af, willen geen kernenergie. Tsja, als je alles weggooit moet je niet vreemd opkijken als je de pineut bent: opnieuw: als je gekozen hebt voor deze partijen: eigen schuld, u krijgt waar u voor gestemd heeft. ps: wetenschappelijke studie "Grenzeloze Verzorgingsstaat" liet zien: 1 asielzoeker kost uiteindelijk gemiddeld €600.000,- Doe dat maal 60.000 per jaar en de schade voor onze welvaart is al 36 miljard. En dat jaar na jaar na jaar. En opnieuw: alle hierboven genoemde partijen vinden dat helemaal OK. Dus als uw welvaart afgebroken wordt: niet zeuren als u hierop gestemd hebt. Volgende keer toch iets beter nadenken als u gaat stemmen...

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe8 sep. 2022 - 13:29

Het rapport 'Grenzeloze Verzorgingsstaat' is geschreven door het Renaissance Instituut van Forum voor Democratie. Over dat 'wetenschappelijke' van dit rapport zijn de meningen zeer verdeeld. Dat moer er wel bijgezegd worden. 'Onwaarschijnlijke stellingen, pessimistische conclusies en onwetenschappelijke, politieke motieven' is onder andere de kritiek. Lees die kant van de zaak eens https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-verzorgingsstaat-ten-onder-door-immigratie-conclusies-van-rapport-ogen-op-diverse-punten-problematisch~bfab6e36/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

hidkees
hidkees9 sep. 2022 - 8:52

De energiebelasting is al verlaagd. In Polen is het gemiddelde inkomen vele malen lager dan hier(, vandaar dat er zo veel Polen naar West-Europa komen.) Er wordt al van alles gedaan om asielzoekers te weren. Bij cbs.nl is te zien dat het aantal de afgelopen jaren rond de 30.000 ligt. Er wordt voorlopig helemaal niet gestopt met kolencentrales en kernenergie. Jouw verhaal klopt niet.

nomennescio
nomennescio7 sep. 2022 - 16:28

Waar niet is verliest de keizer zijn recht!! Miljarden naar de EU, Miljarden naar mensen die het in eigen zak steken. etcetera. etcetera.

jvbt
jvbt7 sep. 2022 - 14:56

Wat mij toch wel enigszins blijft verbazen is dat NL in de EU verreweg het grootste % spaarders heeft en dat volgens de meest recente cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) Nederlandse gezinnen gemiddeld € 49.800 aan bank- en spaartegoeden hebben ( de gezinnen met een hoger of dubbel inkomen trekken dat gemiddelde dus behoorlijk omhoog). Het mediane spaarbedrag ligt echter een stuk lager: op € 13.900. Hiermee wordt bedoeld dat de helft van de huishoudens meer geld en de andere helft minder geld heeft dan dit bedrag. A.g.v. de hoge inflatie kalft de waarde van dat spaartegoed echter zeer fors af terwijl de banken ondertussen prachtig winsten maken met die spaartegoeden maar inmiddels over voldoende geld beschikken dat ze niet zitten te springen op nog meer spaargeld. Nederlanders sparen graag dus die stappen niet zo snel op i.g.v. negatieve rente...ook lekker voor die bankmannetjes. De overheid wil al helemaal niet dat je spaart...uitgeven moet je = 21% belasting betalen en degenen die toch spaarzaam worden extra gepakt door verhoogde belastingen op 'vermogen'....want zij zijn 'de rijken'..laat die alles maar betalen. Je zou ook eens de mensen die steeds maar hun hand ophouden omdat ze niks willen en/of alles aan financiële middelen er met allerlei flauwekul en luxe meteen doorheen jassen...om dan vervolgens weer hun handen op te houden. Dat kan natuurlijk niet. Je hebt geen vast recht op een vliegvakantie, grootbeeld TV en auto. Je zult je moeten aanpassen.

1 Reactie
nomennescio
nomennescio7 sep. 2022 - 16:31

1% verdient 60% van het totale inkomen. 40% van het totale inkomen is voor de overige 99%.

agapon1951
agapon19517 sep. 2022 - 13:43

Enkele tips om te besparen. 1. gebruik het eerste koude water vanuit de kraan voor thee, koffie, koken 2. b.v. aardappelen koken, eerst water verwarmen in de waterkoker, deze over de aardappel en dan pas gas aan. 3. koken de aardappelen (sperziebonen, bloemkool stomen enz) even laten doorkoken = paar minuten, houdt deksel op de pan en zet gas uit, koken vanzelf door. 4. ga naar de basis van bestaan v.w.b. de noodzakelijk voeding en houdt je aan het seizoen waarin b.v. snijbonen, doperwten etc te verkrijgen zijn m.a.w. zomer = zomergroenten - winter is wintergroenten. 5. vergelijk de prijzen in supermarkten voor je gaat kopen. Let daarbij ook goed op de inhoudt - aanbiedingen bevatten vaak minder gewicht. Niet laten verleiden door grote van de verpakking, deze is vaak maar voor 2/3 gevuld. Trap niet in de onzin twee voor een, als omrekent kosten ze het zelfde. 6. beperk het vleesgebruik - vervang deze door bonen - zelfde resultaat als vlees. 7. Laat chips en dergelijk ongezonde dingen voor wat is nl ongezond 8. Let goed op de kassabonnen, aanbiedingen worden vaak toch de oude prijs bij berekend bij de kassa 9. Heb je oudere auto vergelijk de verzekeringsmaatschappijen een WA heb al onder de 20 euro. 10. combineer verplaatsingen b.v. ga je naar de apotheek en moet ook naar de winkel die op de route ligt doe dit dan in een enkele route, kost minder tijd en bij vervoer minder aan kosten. 11. douchewater - bij geen zeepgebruik - planten of gazon - wel zeep gebruik WC enz

spesvera
spesvera7 sep. 2022 - 13:24

Ik had een vast goedkoper energie contract bij V....F...(alleen stroom) dat 1 Juli jl afliep waarna ik 'n veel duurder variabel energiecontract MOEST afsluiten !,die is in de afgelopen 8 wk. al 3 x (!) duurder geworden en in de brief die ik kreeg werd ik op indringende toon gemaand dat als ik het niet eens was met de verhoogde energietarieven ik VOOR 1 Oktober mijn energiecontract moest opzeggen ! : heel intimiderend en meedogenloos ?!, ik KAN NIET zoveel betalen omdat mijn loon NIET mee OMHOOG gaat !, en ik kreeg ook geen stuiver energietoeslag omdat mijn partner werkt ( minimumloontje !), heb ook geen huurtoeslag en maar beetje zorgtoeslag !, heb 't hele huis zo goed als mogelijk geïsoleerd en ben zuinig met energie, maar kan de maand niet rondkomen qua levensonderhoud ( warm eten, drinken, enz.), en ook omdat ik om op mijn werk te kunnen komen met 't OV ruim 3/4 vd reiskosten zelf moet betalen wat ik dus niet meer KAN waardoor ik nu ruim 26 km. per dag moet fietsen !, de energie maatschappijen maken miljoenen winst en de aandeelhouders, bestuurders, directeuren, enz. vullen hun zakken over de rug van de gewone man/vrouw en de regering laat ons letterlijk en figuurlijk in de kou verhongeren want 3 x per dag /elke dag warm eten zit er ook niet meer in !, laat staan 'n extraatje !

petraz10
petraz107 sep. 2022 - 13:22

Goedemiddag, nu staken treinen, bussen etc … maar wordt het Nu geen tijd om een oproep te doen om de burgers te laten staken ? Laten we dan Nu maar eens met z’n allen staken en opkomen voor de hoge lasten van benzine voedsel en gas en licht ? Met vr gr Petra

rutting
rutting7 sep. 2022 - 13:22

Den Haag met onze fijne regering Het zijn en blijven dieven en leugenaars, Zorgen alleen voor zich zelf en de rest kan barsten.

mijnnaamwashaas2345
mijnnaamwashaas23457 sep. 2022 - 12:47

heel fijn deze actie Kassa!

Walter K
Walter K7 sep. 2022 - 12:20

Sancties tegen Rusland. Wie word er het hardst geraakt heden ten dage, ik zal een hint geven, het is niet Rusland!!!

1 Reactie
hidkees
hidkees8 sep. 2022 - 8:17

De sancties gelden niet voor de invoer van gas. Wie beperkt dit aanzienlijk?

Contentino
Contentino7 sep. 2022 - 12:17

Deze situatie zag het kabinet "list en bedrog" natuurlijk niet aankomen, ga maar lekker slapen landgenoten want wij waken over U. Als je dit al jaren geleden zag aankomen dat wij in deze situatie terecht zouden komen dan zou er toch bij onze regering een lampje moeten gaan branden. En mensen die destijds gewaarschuwd hadden voor Rusland hoe onbetrouwbaar dit land is werden destijds weggehoond want we hebben het toch zóó goed. Helaas is regeren met dit kabinet een nabeschouwing wat er allemaal mis gaat met Rutte en Kaag voorop. Vroeger was er de Fabeltjeskrant, maar de fabeltjes zijn gebleven!.

Scoutleon
Scoutleon7 sep. 2022 - 11:37

Mijn vrouw en ik hebben ieder wao en ik heb een klein pensioen erbij. We moeten nog eens verkeerd gekregen toeslagen terug betalen bovenop de huur en andere vastelasten, gelukkig het gas tot 2025 voor een vast tarief. En we onderhouden ook nog het gezin van de oudste zoon, ( eten, drinken en onderdak) zij hebben al 4 jaar geen eigen onderkomen meer. Maar je hoort ons nog niet klagen.

chika
chika7 sep. 2022 - 11:33

Ik red het nog net heb AOW en twee kleine pensioentjes maar hou mijn hart vast voor de eindafrekening van het gasbedrijf

E. Knol
E. Knol7 sep. 2022 - 11:18

Dochter met Wajong uitkering op 75 % van bijstandsnivo: energienota van 160 naar 480, huur 395, zorg 150 + 75 eigen risico en 100 euro per maand over voor alles. Hoe dan? Kiezen tussen eten of in de kou? Ik zie geen uitweg meer.

1 Reactie
Waria
Waria19 sep. 2022 - 19:18

Ik ben 60 jaar . Inkomen 1430 euro. Huur 600 . Energie 300. Menzis 225. Woz 40 euro. Kpn 60 euro. Verzekeringen 100 euro. Er blijft geen geld over voor eten. Ik red het niet meer en ben hier enorm gestrest over Heb je je hele leven 45 jaar gewerkt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!