Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Huishoudens kregen te lage vergoeding voor terugleveren stroom

21 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Zonnepaneel 1127
Ongeveer 20.000 huishoudens die zelf stroom opwekken, hebben de afgelopen twee jaar gemiddeld 60 euro te weinig vergoed gekregen voor het terugleveren van stroom.  Dat meldt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Zij hebben dit bedrag inmiddels teruggekregen of krijgen dit alsnog. De oorzaak van de te lage vergoedingen is een rekenfout bij tussentijdse meteropnames. De ACM heeft de energieleveranciers hierop aangesproken. Zij waren direct tot terugbetaling bereid. De ACM had anders lasten onder dwangsom of boetes kunnen opleggen.

Verrekening

Mensen met bijvoorbeeld zonnepanelen die zelf stroom opwekken maar dat niet allemaal zelf gebruiken, geven dit terug aan het openbare net. De vergoeding die ze hiervoor krijgen, wordt verrekend met de stroom die ze afnemen. Bij sommige consumenten is tussentijds een meteropname geweest, bijvoorbeeld omdat zij een nieuwe meter kregen of omdat de tarieven veranderden. Daarbij maakten de leveranciers een fout op de jaarafrekening.
In de energietransitie neemt het zelf opwekken van stroom met zonnepanelen een steeds belangrijkere plaats in. Mensen die stroom terugleveren aan het net moeten er op kunnen vertrouwen dat hun energierekening klopt, aldus de ACM.  Bron: Autoriteit Consument & Markt

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar