Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huisarts mag geen apotheek buitensluiten

17-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Medicijnen-groot_01.jpg
Patiënten mogen voorgeschreven medicijnen bestellen bij de apotheek die zij willen, huisartsen mogen een doorverwijzing niet weigeren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft twee huisartspraktijken op de vingers getikt omdat ze dat wel deden, zo blijkt dinsdag.
Weigering
De Zorggroep Almere en de Huisartsenpraktijk Prinsenbeek, beide samenwerkingsverbanden van huisartsen, weigerden expliciet om hun patiënten door te verwijzen naar de internetapotheek Thuisapotheek.
Voor de NZa is bij dit besluit doorslaggevend dat de betreffende huisartsen een machtspositie hebben in de regio’s waarin zij werken. Hun patiënten kunnen daardoor niet bij een andere huisarts terecht die hen wel wil doorverwijzen en zodoende kunnen zij geen medicijnen bestellen bij Thuisapotheek.
Vrije keuze
Beide praktijken moeten nu hun patiënten erop wijzen dat zij medicijnen bij de apotheek van hun keuze kunnen krijgen. De NZa oordeelde dat die mededeling zichtbaar in de praktijk moet hangen, op de website van de huisartsen moet staan en op het formulier waarmee herhaalrecepten kunnen worden besteld.
Mochten de praktijken het niet eens zijn met het besluit van de zorgautoriteit, dan kan er tot eind oktober bezwaar worden aangetekend.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!