Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoogste eigen risico zorgverzekering steeds vaker gekozen

24-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
847 keer bekeken
  •  
zorgpremie_20220915

Steeds meer Nederlanders kiezen voor het maximale eigen risico bij hun zorgverzekering. In 2020 koos nog een kwart voor dat bedrag van 885 euro. Nu maakt bijna 40 procent van de mensen die keuze, meldt Independer.

De vergelijkingssite waarschuwt dat aan het besparen op de premie risico's zijn verbonden. Het laagste en standaard eigen risico bedraagt 385 op jaarbasis. Je kunt dit bedrag verhogen tot maximaal 885 euro. Dit kun je doen als je niet verwacht veel zorg uit de basisverzekering nodig te hebben. In ruil daarvoor krijg je een korting op de zorgpremie die kan oplopen tot 300 euro op jaarbasis. 

"Dure behandeling bij onverwachte zorg"

Bas Knopperts van Independer raadt aan vooraf goed te overwegen of je een hoog eigen risico kan opbrengen, voor het geval je toch zorgkosten moet maken: “Kom je onverwacht in het ziekenhuis terecht voor een dure behandeling? Dan betaal je de eerste 885 euro zelf in plaats van de eerste 385 euro. Wel kun je vaak met de zorgverzekeraar een betalingsregeling treffen als je het geld niet meteen beschikbaar hebt."

Twee derde zet bespaarde geld niet opzij 

Van de mensen die het eigen risico willen verhogen, zegt maar liefst 64 procent het bespaarde geld niet opzij te zetten om zo eventuele hogere zorgkosten te kunnen betalen, blijkt uit het representatieve onderzoek van Independer uitgevoerd door Q&A insight. Van de respondenten zegt 36 procent dit wel te gaan doen. 

"Zorg soms gemeden vanwege het eigen risico"

Ook geeft 44 procent van de respondenten aan soms niet naar een zorgverlener te gaan, omdat ze dan eigen risico moeten betalen. Dit aandeel is nog hoger onder mensen die zich überhaupt zorgen maken om de zorgpremie te kunnen blijven betalen.    

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

James P57
James P571 jun. 2023 - 14:40

Ik gebruik standaard medicatie waar ik NIET zonder kan, dus krijg ik deze natuurlijk op doktersrecept. Deze medicijnen staan ook op de uitzonderingslijst, die te vinden is op medicijnkosten.nl. Ik herhaal deze makkelijk via mijn apotheker. Echter na een maand of wat krijg ik een declaratieoverzicht binnen van mijn zorgverzekeraar van de zorgkosten voor de afgelopen periode. Ik zie dan tot mijn schrik dat medicijnen die op de uitzonderingslijst voorkomen (eenvoudig te bekijken op medicijnkosten.nl), van mijn eigen risico af worden gehaald, ÉN bovendien, word er mij ook NOG EENS een rekening ervan gestuurd, zo van betaal maar. DUS 1. zij halen het van mijn eigen risico af ÉN dan 2. zij sturen mij de rekening van betaal maar lekker zelf. DAT is dubbel betalen voor 1 en dezelfde medicijnen!! Want stel eens voor wat er was gebeurt, als ik die rekening helemaal niet aan hun had gestuurd, dan had mijn eigen risico hetzelfde gebleven én dan had ik alleen maar die rekening zelf betaald. 1 keer. Dat is dan dus maar 1 keer en NIET 2 keer zoals ze nu van mij wensen en eisen! Maar ze sturen mij dus doodleuk de rekening toe, zo van betaal maar Én verrekenen hem daarna alsnog mijn eigen risico! Dat hoort niet!

rinuszwam
rinuszwam25 nov. 2022 - 10:27

Afschaffen dat onrechtvaardig EIGEN RISICO !! waardoor juist de zwakste in deze bewust gecreëerde maatschappij al jaren worden BENADEELD !!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!