Kassa

Hoogste eigen risico zorgverzekering steeds vaker gekozen

24-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
597 keer bekeken
  •  
zorgpremie_20220915

Steeds meer Nederlanders kiezen voor het maximale eigen risico bij hun zorgverzekering. In 2020 koos nog een kwart voor dat bedrag van 885 euro. Nu maakt bijna 40 procent van de mensen die keuze, meldt Independer.

De vergelijkingssite waarschuwt dat aan het besparen op de premie risico's zijn verbonden. Het laagste en standaard eigen risico bedraagt 385 op jaarbasis. Je kunt dit bedrag verhogen tot maximaal 885 euro. Dit kun je doen als je niet verwacht veel zorg uit de basisverzekering nodig te hebben. In ruil daarvoor krijg je een korting op de zorgpremie die kan oplopen tot 300 euro op jaarbasis. 

"Dure behandeling bij onverwachte zorg"

Bas Knopperts van Independer raadt aan vooraf goed te overwegen of je een hoog eigen risico kan opbrengen, voor het geval je toch zorgkosten moet maken: “Kom je onverwacht in het ziekenhuis terecht voor een dure behandeling? Dan betaal je de eerste 885 euro zelf in plaats van de eerste 385 euro. Wel kun je vaak met de zorgverzekeraar een betalingsregeling treffen als je het geld niet meteen beschikbaar hebt."

Twee derde zet bespaarde geld niet opzij 

Van de mensen die het eigen risico willen verhogen, zegt maar liefst 64 procent het bespaarde geld niet opzij te zetten om zo eventuele hogere zorgkosten te kunnen betalen, blijkt uit het representatieve onderzoek van Independer uitgevoerd door Q&A insight. Van de respondenten zegt 36 procent dit wel te gaan doen. 

"Zorg soms gemeden vanwege het eigen risico"

Ook geeft 44 procent van de respondenten aan soms niet naar een zorgverlener te gaan, omdat ze dan eigen risico moeten betalen. Dit aandeel is nog hoger onder mensen die zich überhaupt zorgen maken om de zorgpremie te kunnen blijven betalen.    

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

rinuszwam
rinuszwam25 nov. 2022 - 10:27

Afschaffen dat onrechtvaardig EIGEN RISICO !! waardoor juist de zwakste in deze bewust gecreëerde maatschappij al jaren worden BENADEELD !!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!