Kassa

Hoog eigen risico minder populair

24-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zorg_hartritmemeter_ziekenhuis_t_02.jpg
Voor het eerst sinds jaren verhogen minder Nederlanders hun eigen risico voor de zorgverzekering. Dit concludeert de vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. “Van de mensen die tot nu toe zijn overgestapt via onze site, kiest ongeveer 20 procent voor een hoger eigen risico. Dit was vorig jaar nog 27 procent”, licht Sieto de Vries van Geld.nl toe. De afgelopen jaren steeg juist elk jaar het aantal mensen dat koos voor een hoger eigen risico.
Stijging extra eigen risico van 100 euro
Van de consumenten die hun eigen risico verhogen, kiest het grootste deel traditioneel voor het maximale eigen risico. Dit is 875 euro (375 euro verplicht + 500 euro vrijwillig) in 2015. Geld.nl ziet dat 16 procent van de overstappers kiest voor dit bedrag aan eigen risico. Dit was in 2014 nog 23 procent. Opvallend is dat bij een extra eigen risico van 100 euro juist een stijging is te zien. Hiervoor kiest ruim 2 procent, terwijl dat voorgaande jaren 1,5 procent was.
Te groot risico
Volgens de Vries duidt dit erop dat mensen het risico te groot vinden worden. “Het eigen risico stijgt in 2015 naar 375 euro (was 360 euro in 2014). Verhoog je dit met 500 euro en heb je onverwacht toch zorg nodig, dan moet je misschien wel ineens 875 euro betalen. Dit voelt voor veel mensen als een groot risico, waardoor ze liever voor een lager bedrag kiezen of hun eigen risico helemaal niet verhogen.”
Bron: Geld.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!