Kassa

Honderden reisverboden opgelegd in het ov

04-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bus 930x520
Het reisverbod in het openbaar vervoer is sinds 2015 in totaal 468 keer opgelegd. Het wordt vooral toegepast om zwartrijden aan te pakken. Verder wordt het ingezet om geweld en overlast tegen te gaan. Dat blijkt uit een evaluatie van het reisverbod dat sinds 2015 op grote schaal wordt opgelegd.
Het is lastig om het effect van het reisverbod op de sociale veiligheid te meten, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur). Zij heeft de evaluatie naar de Kamer gestuurd.
De vervoerders Arriva, RET, NS, Connexxion en Syntus werken met het reisverbod. De maatregel wordt gebruikt als een uiterste middel en werkt vooral goed op specifieke afgebakende trajecten. Het handhaven van het reisverbod is volgens de evaluatie arbeidsintensief.
Er is geen steun bij de vervoerders voor een landelijk databestand voor personen met een reisverbod omdat het niet landelijk wordt toegepast. Dijksma laat onderzoeken of er toch nog een uniformer reisverbod en landelijke databestand kan komen.

Maatregelen tegen geweld

Sinds in 2015 een conductrice werd afgetuigd op het station van Hoofddorp zijn er een aantal maatregelen doorgevoerd om geweld in het ov verder tegen te gaan. Zo worden er sindsdien op bepaalde lijnen en tijdstippen meer mensen per trein ingezet, is het cameratoezicht op stations en in treinen uitgebreid en wordt meer samengewerkt met de politie.
De maatregelen lijken effect te sorteren. Ze dragen in ieder geval bij aan het veiligheidsgevoel van de NS-medewerkers, staat in een evaluatie die het ministerie van Veiligheid en Justitie liet uitvoeren. Vorig jaar werden 579 geweldsincidenten geregistreerd, tegenover 628 in 2014, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie. Wel werden er meer gevallen gemeld van grofgebekte passagiers: 1223 tegenover 1180 in 2014.
Ook waren er in 2016 flink meer gevallen van diefstal, zakkenrollen en vandalisme dan twee jaar ervoor. De NS benadrukt extra te hebben gecontroleerd op dit soort vergrijpen, en stelt dat het hier niet per se gaat over een stijging van het aantal incidenten, maar dat ze vaker worden opgemerkt. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

karlson
karlson4 okt. 2017 - 20:26

Dat Kassa altijd zwart wit kijkt was me al bekend. vooral als Brecht van Hulten tijdens een discussie de persoon/organisatie die haar voorkeur heeft altijd laat uitpraten en de persoon/organisatie waar zij niet achter staat constant tijdens het interview onderbreekt. Dit is ook de reden dat ik het programma Kassa niet meer kijk. Brecht van Hulten dient bij een interview onafhankelijk te zijn en een ieder te laten uitpraten.

1 Reactie
marc1988
marc19885 okt. 2017 - 15:31

Iemand niet uit laten praten is bovendien onbeschoft. De normen en waarden beginnen met iemand uit laten praten! 

marc1988
marc19884 okt. 2017 - 16:54

Ik lees dit artikel met heel veel ergernis! Ik reis elke dag met de trein, en daarom weet ik dat sommige conducteurs grote hufters zijn. Er werken echt een stelletje eikels in het OV, die agressie zelf uitlokken. Helaas wordt hier geen onderzoek naar gedaan. Kassa kijkt altijd zwart wit en dat is erg makkelijk. 

holiday
holiday4 okt. 2017 - 15:54

Wie controleert dat reisverbod, niemand, dus onzinnig.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!