Kassa

Honderden homo's gaan bloed doneren door beleidswijziging

30-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
380 keer bekeken
  •  
bloeddonor bloeddonatie 1127
Naar verwachting krijgt de bloedbank 100 tot 500 nieuwe bloeddonors vanwege een verruimd beleid voor homoseksuele mannen die bloed willen doneren. Dat meldt het Nederlands Dagblad op basis van schattingen van bloedbank Sanquin. Mannen die seks hebben binnen een 'duurzame, monogame relatie' mogen vanaf woensdag bloed doneren bij Sanquin. In november 2020 besteedde Kassa ook aandacht aan het donatiebeleid, wat veel homoseksuele mannen als discriminerend ervaren.
Alleen homoseksuele mannen die vier maanden geen seks hebben gehad mogen bloed geven, omdat homoseksuele mannen over het algemeen een hoger risico hebben op bloed-overdraagbare infecties, zoals HIV. Dit beleid is nu versoepeld.

Honderden nieuwe donors

In het eerste jaar zouden er honderden nieuwe donors bijkomen, verwacht Sanquin. De berekening is gebaseerd op het percentage mannen dat zichzelf als homoseksueel ziet, en het aantal Nederlanders dat nu al donor is bij Sanquin. Dat is zo'n 400.000 in totaal. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

marleenvanh
marleenvanh30 aug. 2021 - 10:31

En nou ook nog iets doen aan mensen die minder dan 40 jaar (!!) geleden een bloed transfusie gekregen hebben en daarom niet mee mogen doen vanwege een zeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer kleine kans op Creuzfeld-Jaobs. Hoeveel mensen zijn er met CJ geweest de laatste 15 jaar??

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!