Kassa

Homo’s vinden donatiebeleid Sanquin nog steeds discriminatie

  •  
21-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
281 keer bekeken
  •  
Deze week werd duidelijk dat mannen die seks hebben met mannen (MSM) binnenkort naast bloed ook plasma mogen doneren, als ze vier maanden geen seks hebben. Veel homo’s voelen dit nog steeds als discriminatie.
Roel Metz heeft al jarenlang een monogame relatie met een man en volgde deze week het nieuws op de voet. "Ja, er zit verbetering in", reageert hij. "Maar het is verbetering van niks natuurlijk want nog steeds mag je als homo niet zomaar bloed geven en ook geen plasma." Roel zelf kan nu nog steeds niet doneren.

Verschillend beleid

Nederland was een van de laatste landen die nog een levenslange uitsluiting had op het donoren van bloedplasma. In onder andere Engeland, Denemarken en Frankrijk mogen homo’s al plasma doneren, op voorwaarde dat ze vier maanden geen seks hebben gehad. In landen als Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland is donatie mogelijk na twaalf maanden geen seks. Italië, Spanje en Malta hebben al jaren geen voorwaarden voor MSM die willen doneren: daar wordt aan iedere donor gevraagd of ze onveilige seks hebben gehad of wisselende sekspartners hebben. Zelfs het conservatieve Amerika paste eerder dit jaar het beleid aan: daar mogen homo's nu bloed en plasma doneren na drie maanden geen seks.

Geen internationale regels

Lange tijd verdedigde Sanquin het beleid dat homo’s levenslang geen plasma mogen doneren. Ja, na vier maanden geen seks is het volgens Sanquin zelf ook veilig te gebruiken. Maar internationale regels zouden MSM plasma niet toestaan als grondstof voor medicijnen, aldus een woordvoerder twee weken geleden tegen Kassa. En dit is de reden dat Sanquin al een tijdlang plasma vernietigd van homo’s die hun bloed doneren na vier maanden geen seks. Toen Kassa echter navraag deed bij de EU en medicijnautoriteiten EMA en FDA, bleken er geen internationale regels te bestaan.

Plasma testen

Plasma heeft een aantal voordelen ten opzichte van bloed: zo is het langer te bewaren. En dus kan je het ook vaker testen. Hiv kan bijvoorbeeld pas zichtbaar worden in het bloed na drie maanden. Een aantal internationale plasmafabrikanten die Kassa afgelopen week sprak, vertellen dat ze in hun fabriek het plasma nogmaals uitgebreid testen. "Het plasma gaat hier twee maanden in quarantaine, daarna doen we nog allerlei testen en hebben we een proces van virus inactivatie", vertelt een woordvoerder van een Duitse fabrikant van geneesmiddelen. "Het maakt ons dus niet uit of er wel of geen plasma van MSM tussen zit. Alle virussen halen we eruit en worden vernietigd."

Onderzoek donorsystemen

Waarom hebben alle landen dan nog steeds eigen en andere regels voor het doneren van bloedplasma door homo’s? Sanquin geeft nu aan dat ze wel openstaan voor verandering. Ze laten op dit moment de risico’s van vier donorsystemen doorrekenen. Het is wetenschappelijk namelijk bewezen dat MSM een groter risico heeft op infecties in het bloed. En die wil je via een bloedtransfusie niet doorgeven aan patiënten.
De scenario’s die worden doorgerekend lopen uiteen; in één scenario verandert er niets, dus homo’s mogen alleen bloed en plasma doneren na vier maanden geen seks, en in het meest verregaande scenario vervallen vrijwel alle restricties voor het donoren van bloed en plasma. En ze onderzoeken nog twee varianten die hier tussenin zitten. Gaat er dan iets wijzigen? Het enige dat Sanquin er nu over kwijt wil is dat "de kans groot is dat er wel iets wijzigt". Begin volgend jaar presenteren ze de conclusies van hun onderzoek.

Risicogedrag

Inmiddels is ook minister van Ark een onderzoek gestart, zo vertelt ze vanavond in Kassa. "We kijken naar een systeem waarbij niet gekeken wordt met wie je seks hebt, maar naar risicogedrag. Dus bijvoorbeeld of je onveilige seks hebt gehad." Het RIVM bevestigd aan Kassa dat het onderzoek loopt en dat de resultaten ook begin volgend jaar worden verwacht. Hoe ze het onderzoeken is onbekend. Vorig jaar had een meerderheid van de Tweede Kamer de minister om een onderzoek gevraagd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Dave lubeck
Dave lubeck22 nov. 2020 - 13:50

Nou , beetje overdreven dat Homo's zich maar weer eens gediscrimineerd voelen . Ikzelf zou best willen weten waar dat bloed vandaan komt mocht het onverhoopt nodig zijn wat ik dus niet hoop ! En sanguin heeft helemaal gelijk ? Het is nou eenmaal een risico groep , en daar moeten Homo's niet moeilijk over doen . Er zullen best meer doelgroepen zijn waarvan het risicovol is om van degene bloed te prikken ! Gewoon accepteren dat het zo is !

22 nov. 2020 - 11:01

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

goofert
goofert22 nov. 2020 - 10:47

Hiv is een ziekte waar overwegend homo's mee te maken hebben, dat heb ik niet bedacht, dat is gewoon zo. Daarom gelden er strengere regels voor bloeddonatie door homo's. Dat heeft niets met discriminatie te maken. Je moet er niet aan denken dat mensen geïnfecteerd raken met Hiv door een bloedtransfusie, en de rest van hun leven medisch behandelt moeten worden. Toen die Hiv ellende begon zijn er zelfs kinderen overleden door besmetting via bloedtransfusie. Dus homo's zet je ego even opzij, want dit heeft niets met discrimineren te maken.

1 Reactie
Dave lubeck
Dave lubeck22 nov. 2020 - 13:53

Het is altijd wat in Nederland ! Of het zijn Homo's die zich gediscrimineerd voelen , of het zijn Marokkanen , of het zijn Zwarte mensen . Het houd gewoon niet op ! maar even terug komen op jou reactie . Goed verwoord , en het heeft totaal niets te maken met discriminatie . Het zal je maar overkomen dat je dan je leven lang behandeld moet worden voor HIV !

BramF
BramF22 nov. 2020 - 8:55

Je kan je door van alles gediscrimineerd voelen, natuurlijk. Maar moeten we als maatschappij daar iets mee? Als ik bloed (of plasma) nodig heb hoop ik dat wat ze me geven van goede kwaliteit is. Als iemands bloed om wat voor reden dan ook mogelijk niet goed is, dan hoop ik niet dat ze mij dat geven. Daarbij maakt het mij niet uit wat de achterliggende reden is. De bloedbank heeft volgens mij die opdracht. Dat iemand zich gediscrimineerd voelt als zijn/haar bloed niet gebruikt kan worden, door wat voor reden dan ook, dan vind ik dat de zorg voor de patient voorop staat. Ik zou het ook bijzonder raar vinden als er grote kosten gemaakt worden om ongeschikt bloed toch maar te kunnen gebruiken om het discriminatiegevoel weg te nemen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!