Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoge huur maar geen hypotheek krijgen? Daar komt een einde aan

27-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8383 keer bekeken
  •  
hypotheek geld huis prijs

Voor zogenoemde 'duurhuurders', mensen die hoge huren betalen maar geen hypotheek kunnen krijgen, komt er nu misschien een uitweg. Drie grote geldschieters: ING, BLG Wonen van de Volksbank en Aegon doen mee aan dit experiment dat het verkrijgen van een hypotheek makkelijker moet maken, meldt de Telegraaf.

Van de ongeveer 574.000 huishoudens die huren in de vrije sector, besteedt 61 procent van hen meer dan een derde van hun netto-inkomen aan huur. Volgens Hidde Coebergh van de ING vallen veel mensen nu tussen wal en schip. "Hun inkomen is te hoog om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te laag om een starterswoning te kunnen kopen".

'Duurhuurders' zijn boos

Een andere deelnemer, BLG Wonen van De Volksbank, tastte twee jaar geleden al de mogelijkheid af. „Er heerst onder duurhuurders een groot gevoel van onmacht en onrechtvaardigheid. Mensen zijn boos dat ze wel jarenlang een huur van €1200 kunnen betalen, maar door de leenregels niet in aanmerking komen voor een hypotheek met maandlasten van €800”, zegt directeur Frank Soede.

Ook Aegon doet mee. ABN Amro-dochter Florius sluit eind maart aan. Samen hebben ze ruim een kwart van de markt in handen. Hypotheekaanvragen voor de nieuwe klantengroep blijven maatwerk, maar adviseurs hebben houvast aan nieuwe richtlijnen van Nationale Hypotheekgarantie (NHG), die samen met Verenging Eigen Huis tot de initiatiefnemers behoort. Als het past binnen de kaders, staat NHG borg.

Betaalgedrag onder de loep

„Het is niet zo dat de leennormen verruimd worden, maar we gaan kijken naar langdurig betaalgedrag”, legt Coebergh uit. „Het gaat er om dat de huur 36 maanden netjes is betaald, zonder achterstanden. Ook is belangrijk dat er niet wordt ingeteerd op spaargeld om de woonlasten te betalen.”

De gezamenlijke pilot loopt maximaal twee jaar of tot 1000 hypotheekverstrekkingen zijn bereikt. „Maar het kan ook sneller gaan. Het is niet dat we twee jaar wachten voordat we het resultaat gaan analyseren”, zegt NHG-voorzitter Carla Muters. „We gaan sneller kijken waar we tegenaan lopen.” Mogelijk kunnen dan meer geldverstrekkers aansluiten.

De huidige leennormen zijn soms zelfs te strikt voor mensen die boven modaal verdienen, zegt Soede. „Als je in een dure regio woont, kan het zijn dat je dan net geen huis kunt betalen.”

Praktijkvoorbeeld

Coebergh geeft een praktijkvoorbeeld: „Stel dat je €1200 tot €1500 huur betaalt, dat is best normaal in een grote stad. Zou je een huis van €250.000 kopen met een hypotheek, dan betaal je bij een rentevaste periode van 10 jaar ongeveer €800 per maand aan rente en aflossing. Inclusief eigenaarskosten, zoals het Nibud die berekent, kom je uit op iets minder dan €1100 per maand. Dan ben je dus minder kwijt en bouw je ook nog kapitaal op".

Klein nadeel: de prijs van starterswoningen wordt opgedreven doordat een nieuwe groep kopers op de markt komt. „Dat is zo”, erkent Soede. „Maar het is ook niet eerlijk om de problemen van de woningmarkt af te wentelen op individuele gevallen.”

Woonbond staat nog niet te springen

Minder enthousiast is huurdersorganisatie Woonbond. „Op individueel niveau snap ik dit heel goed. Het is frustrerend om goedkopere hypotheeklasten niet te krijgen”, zegt woordvoerder Marcel Trip. „Maar het onderliggende probleem blijft hier buiten schot: de veel te hoge huren in de vrije sector. De prijzen daar zijn compleet losgeslagen van de kwaliteit van de woningen.”

De Woonbond ziet meer in regulering van de middeldure huur, zoals het nieuwe kabinet ook heeft aangekondigd. „Dat zorgt er ook voor dat iemand die wil kopen en nu in de vrije sector woont aan sparen toekomt”, aldus Trip.

Bron: De Telegraaf/ANP

Meer over:

huur, ing, hypotheek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!