Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Hoge boetes voor Mandemakers, Brugman Keukens en Keukenconcurrent

27 aug 2019
  •  
leestijd 1 minuut
keuken messenset
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Keukencentrum Mandemakers, Brugman Keukens en Keukenconcurrent boetes opgelegd van in totaal een miljoen euro. De drie ketens hebben consumenten misleid bij de verkoop van keukens op beurzen zoals de 50+ beurs, de VT Wonen-beurs en de Huishoudbeurs, tussen 2015 en 2017.

Consument was tot niets verplicht

Het formulier dat Mandemakers, Brugman en Keukenconcurrent consumenten lieten ondertekenen gaf de indruk dat consumenten verplicht waren een keuken te kopen. Dit was echter niet het geval. De boetes van Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent zijn nog eens verhoogd met 50 procent omdat zij het onderzoek van de ACM hebben belemmerd.
Volgens de ACM was alles erop gericht om de consument de indruk te geven dat ze een keuken hadden gekocht, terwijl in werkelijkheid de consument tot niets verplicht was en het slechts om een niet bindend aanbod ging.

Onderzoek belemmerd

Brugman heeft een boete van 250.000 euro gekregen. Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent krijgen elk een boete van 375.000 euro. De boetes voor Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent zijn met 50 procent verhoogd omdat zij het onderzoek hebben belemmerd. De ACM mocht van de bedrijven geen vragen stellen aan de beursmedewerkers van Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent over de verkooppraktijken. Daarmee belemmerden de bedrijven het onderzoek. Iedereen, ook individuele werknemers, is verplicht mee te werken aan onderzoek van de ACM en vragen te beantwoorden.
De bedrijven kunnen nog beroep aantekenen tegen de uitspraak.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's