Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hof EU verlaagt boetes bierbrouwers

15-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bier_19.jpg
Het EU-Hof van Justitie heeft de boetes aan bierbrouwers Heineken en Bavaria verlaagd.
Heineken zag de boete verlaagd worden van 219,3 miljoen euro naar 198 miljoen euro. Bavaria moet 20,71 miljoen euro gaan betalen, terwijl er eerder een boete opgelegd was van 22,85 miljoen euro. InBev's boete werd kwijtgescholden aangezien de brouwer zo goed had meegewerkt aan het onderzoek.
Reactie
Heineken liet in reactie weten eerst het vonnis goed te besturen, voordat het een beslist of het opnieuw in beroep gaat. De onderneming betreurt het dat het Hof van Justitie de meeste van Heinekens argumenten terzijde heeft geschoven, maar is blij met de verlaging van de boete. De 22 miljoen euro die het bedrijf te veel betaalde zal als een bijzondere post terugkomen in de jaarresultaten over 2011, aldus Heineken.
Kartelvorming
De brouwers kregen de boetes in 2007 opgelegd door de Europese Commissie wegens kartelvorming op de Nederlandse biermarkt. Tegen de beslissing werd beroep aangetekend. Ook Grolsch kreeg destijds een boete met een prijskaartje van bijna 32 miljoen euro. Hierover heeft het hof in eerste aanleg geen andere beslissing genomen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!